Door te gaan beleggen wilde ik rijker worden, niet alleen financieel maar ook qua kennis. Wat ik erover heb geleerd heb ik opgeschreven in een nieuw boek, ‘Beleggen voor studenten’.
Zelf ben ik gaan beleggen om op de lange termijn een mooi rendement te behalen; dat kan zeker hoger zijn dan het rendement van sparen. Maar de allerbelangrijkste reden waarom ik het doe is om iets nieuws te leren. Iets wat ik alleen kan leren als ik het zelf ervaar. Ik denk dat deze kennis mij in de toekomst verder kan brengen. Het is gewoon heel interessant om te begrijpen hoe geld werkt en hoe je het op een goede manier voor je kunt laten werken. En vooral als je jong begint, kan je er later profijt van hebben.
Makkelijk is het zeker niet kan ik je vertellen. Investeren is echt een wereld waar je jezelf gek kunt laten maken. Er zijn zoveel mogelijkheden: bitcoin, aandelen, vastgoed, NFT’s, goud, zilver, altcoins en ga zo maar door. Een beginner kan door de bomen het bos niet meer zien.
Daarom dacht ik bij mezelf: hoe leuk zou het zijn als ik andere studenten hierover iets kan leren, maar dan op een verstandige, simpele en concrete manier? Dat was mijn drive om er een boek over te schrijven. En dat heb ik gedaan. Uiteraard ben ik geen expert op dat gebied, maar de kennis die ik heb, deel ik graag met andere studenten.
Zonder de benodigde kennis kom je al snel uit op gokken en dat is precies wat ik met mijn boek wil voorkomen. Want ik zie veel jongeren die binnen een dag miljonair willen worden en hierdoor onverstandige dingen gaan doen. Bijvoorbeeld: wanneer de markt dipt, in paniek raken en met verlies verkopen. Dan later in een stijgende markt weer terugkopen. Dat schiet natuurlijk niet op. Of geen geld meer achter de hand houden voor noodgevallen omdat alles in crypto zit. Dat is gevaarlijk.
Ik weet zeker dat alle studenten hard hebben gewerkt voor hun spaargeld. Het zou daarom superzonde zijn om daarmee op de beurs te gaan speculeren. Natuurlijk maakt iedereen – ik ook – beginnersfouten.
De drie belangrijkste lessen die ik over het beleggen leerde is dat de lange termijn allesbepalend is, het timen van de markt niet te doen is en dat het vaak een heel slechte keuze is met emoties op de beurs te gaan handelen.
Kennis delen en studenten helpen zit nou eenmaal in me, vandaar dat ik heb besloten om alles op papier te zetten voor andere studenten die het beleggen ook willen verkennen. Uiteraard geef ik in het boek geen financieel advies, want ik ben geen financieel adviseur en heb de licentie daarvoor niet. Neem dus niets van mijn boek als financieel advies aan, maar gebruik het om je kennis op te bouwen.
De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.
Lees hier alle details over onze spelregels.
Leuk man, dat boek! Wat goed van je. En eh, is vast ook heel interessant voor anderen dan enkel studenten? 😉
Hoeveel rendement heb jij behaald met je beleggingen? En over wat voor tijdsbestek is dat gedaan? Stel dat je veel rendement hebt gehaald in de afgelopen 1/2 jaar, is dat niet puur geluk of komt dat echt door je tactiek?
Respect dat je andere studenten wilt helpen met het vergaren van kennis over beleggen. Alleen mensen, als je wilt leren over beleggen, doe dat dan alleen van de grote jongens! Mensen die al miljoenen/miljarden hebben gemaakt met hun beleggingen, zoals Buffet, Icahn, Simons etc. Voor wie geïnteresseerd is, Martin Shkreli heeft gratis investment lessen op youtube.
Vergeet niet, dat iemand bv 500k heeft gemaakt met zijn investeringen kan puur geluk zijn. Dat de markt op dat moment zo liep, dat zijn “tactiek” werkte. Maar dat betekent niet dat het voor altijd zo doorgaat. Vandaar dat ik zeg leer van de grote jongens. Het belangrijkste kijk naar het management van een bedrijf!!!
“Voor wie geïnteresseerd is, Martin Shkreli heeft gratis investment lessen op youtube.”
Ik mag hopen dat je dat sarcastisch bedoelt.
Shkreli zit vast in de gevangenis voor tal van delicten en is vooral bekend van het verhogen van de prijs van een medicijn van 13 dollar per pil naar 750 dollar per pil. Lekker rijk worden over de rug van zieke mensen. Is dat het voorbeeld dat studenten moeten nemen over investeren?
@Geen hater, denk je niet dat de “grote jongens” vanwege hun diepere buidel gemakkelijker hun investeringen kunnen spreiden om risico’s te verdelen en tevens beter in staat zijn om tegenslagen op te vangen? Is hun kennis en ervaring wel van toepassing op de gemiddelde student voor wie die risico’s heel anders liggen, en de methode waarop ze hun investeringen kiezen ook heel anders zal zijn?
Ik ben zelf ook al jaren actief in de financiële wereld om een passief inkomen te verdienen. Zelf ben ik thuis in de aandelenmarkt en ben ik mij laatste maanden aan het verdiepen in daytraden. Dit doe ik met crypto’s op basis van modellen, on-chain analyse en technische analyse. Als meer mensen hiermee bezig zijn of het willen leren stuur mij dan een mailtje. Het lijkt mij leuk om nieuwe mensen te leren kennen! 0982468@hr.nl
@Maddow
Ik zou je aanraden om je eerst beter te verdiepen in Martin Shkreli en waarom die vast zit. Want de pil die zo duur was gemaakt, was voor de “armen” gewoon gratis. Hiernaast veranderd dit niks aan het feit dat Martin Shkreli een goeie inversteerder is. Van “niks” opgekomen en miljoenen verdienen in deze wereld vereist kennis. In dit geval kennis over inversteren.
Ten slotte is legt hij gratis en duidelijk uit over investeren, waar andere een vermogen voor vragen voor wat (on)nuttige info.
@S.Heikamp
Het gaat hier niet om je vermogen. Tuurlijk kan je meer fouten maken als je al een vermogen hebt. Alleen wat het belangrijkste is, is het leren van investeren, het herkennen van groeiende bedrijven en de risico inschatten die een aandeel meebrengt. Hierna kan jezelf kiezen of het waard is om die risico te nemen en of je hiervoor je hele portefeuille voor gaat gebruiken. Of liever gaat spreiden. Dus stukje risico stukje safe. Alleen door jou research minimaliseer je eigenlijk de risico die een aandeel/bedrijf meebrengt.
Als je een slechte investeerder bent gaat je vermogen op lange termijn achteruit. Terwijl als je goed kan investeren (en dit is te leren, tuurlijk heb je ook wat geluk nodig) je vermogen (op lange termijn) uiteindelijk vooruit gaat. Warren Buffet is bv ook met “niks” begonnen. Alleen hij was uiteindelijk zo goed in investeren, dat die het rijkste man van de wereld is geworden/geweest.