Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
30 november 2022

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Photo of author

Afke Tangenbergh is kerndocent bij de flexibele deeltijdopleiding van verpleegkunde. Blogt over taboes en rafelranden, bloed, zweet en tranen.
Foto: Paul van der Blom

Recente blogs

Blog

Voor een hongerloontje in elkaar geramd

Gepubliceerd: 21 November 2022 • Leestijd: 1 minuten en 33 seconden • Afke

Plotseling waren we in een film beland: in onze nachtdienst liepen ineens twee vreemde vogels, gehuld in witte jassen en met dossiermappen onder hun arm, zogenaamd onopvallend over de ziekenhuisgang.

Deze fopdokters dachten dat ze midden in de nacht – net als in de film – vermomd op zoek konden gaan naar hun medeboefje. Helaas voor deze acteurs loodste de beveiliging hen rustig naar buiten. Gelukkig voor ons ging dat niet met schieten en theatraal schreeuwen in het trappenhuis.

Of die keer dat we werden gebeld door de kroegbaas van het buurtcafé: ‘Missen jullie patiënt ‘De Bruin? Die zit hier in zijn pyjama aan de bar, we hebben hem maar een colaatje gegeven.’

In de zorg maak je van alles mee: hilarische situaties, ontroerende momenten én in toenemende mate agressie en geweld. Vanmorgen hoorde ik op het nieuws dat één op de tien artsen wel eens met de dood is bedreigd. Laat dat even tot je doordringen. Of googel even op ‘agressie en zorg’. Je schrikt je kapot.

De afgelopen jaren stonden aspirant-verpleegkundestudenten te dringen aan de poort van onze school. Er kwam een numerus fixus, er werden lokalen bijgebouwd en extra stageplaatsen en docenten geregeld. Maar dit jaar blijft het aantal aanmeldingen achter en niet alleen bij onze school, maar landelijk. Dat kan natuurlijk te maken hebben met de invoering van de basisbeurs: een jaartje wachten levert best wat op.

Maar wat nu als deze daling door agressie en geweld in de zorg komt? De media staan er bol van en havisten zijn niet gek. Leg het risico op een geweldsincident van een elektrotechnicus eens naast dat van een verpleegkundige en voilà. In de wandelgangen gehoord: ‘De zorg? Ik laat me niet voor een hongerloontje in elkaar rammen!’

Soms zou ik willen dat de zorg écht lijkt op een tv-serie, compleet met dokters en zusters in de bezemkast. En met af en toe een meneer De Bruin, die opgehaald moet worden uit de buurtkroeg.

Maar vooral: pak de agressie nu eens écht aan. Zodat zorgprofessionals veilig hun werk kunnen doen. Vervolg die doodsbedreigers en geweldplegers, stuur ze weg, geef ze een boete, pik het niet langer! Regel goede beveiliging, back-up, een alarmknop. Ontzorg de zorg, want als zij omvallen wie zorgt er dan voor ons?

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente blogs

Reacties

Laat een reactie achter

 

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  5. Geen commerciële boodschappen.
  6. Niet op de persoon spelen.
  7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top