Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
19 november 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Photo of author

Na de lerarenopleiding Nederlands geeft Menno zijn studiecarrière een vervolg met de master pedagogiek. Hij schrijft het liefst satirische stukken en anekdotes over het broeierige studentenleven – er is al genoeg onheil in de wereld. Niettemin gaat hij beladen onderwerpen, zoals koken, vakantiebestemmingen en online dating ook niet uit de weg.

Foto: Paul van der Blom

Recente blogs

Recente artikelen

Blog

Concentreren voor beginners

Gepubliceerd: 4 October 2022 • Leestijd: 1 minuten en 31 seconden • Menno

Als ik de rijkste man op aarde was, dan kocht ik niet een magistrale villa, alle legendary Pokémonkaarten of een enkeltje naar Mars. Nee, niks van dat alles. Wat ik dan wel had besteld?

Een grote portie concentratie, want daar heb ik duidelijk te weinig van. Ik merk het tijdens het studeren, het sporten, luisteren naar andere mensen. Geen gek verschijnsel hoor, jij en ik zijn heus niet de enigen die er een gebrek aan hebben.

Het begrip ‘concentratiegebrek’ gaat reeds terug op het scheppingsverhaal. Op dag 7 had God nog genoeg te doen – want waarom anders oorlog, geweld, virussen et cetera – maar waarschijnlijk was Hij gewoon afgeleid en is-ie gewoon wat anders gaan doen. Geef hem eens ongelijk met al die afleidingen die hij net geschapen had!

In deze blog wil ik het dus hebben over de nieuwe Netflix-serie waar ik maar niet van af kan blijven: House of the Dragon. Oh wacht, dat was juist wat mij afleidde. Concentratie, daar waren we gebleven. Naar mijn mening is concentratie het fundament van studeren. Zodra je al met een schuin oog Netflix bespiedt of op de achtergrond naar de podcast Echt Gebeurd luistert, dan valt heel je opgebouwde concentratie als een kaartenhuis uit elkaar. Zeg maar ‘hoi’ tegen al het moois van het internet en ‘dag’ tegen je bachelor.

Net zoals een spier, moet je je aandachtsspanne ook trainen. Ik geef als tip mee een techniek te gebruiken die voor jou de aandachtsspanne bepaalt, anders vind je vijf minuten studeren al een productieve dag. Ik gebruik bijvoorbeeld de Pomodoro Techniek, ’25 x 5′. Die 25 staat voor het aantal minuten studeren en de 5 voor het pauzeren tussendoor, die fout om die twee te verwisselen heb ik ook al gemaakt.

Een andere – mogelijk gouden – tip is om in een groep te studeren, offline dan wel online: study-buddy’s. Er komt een vorm van groepsdruk bij kijken. Ondanks het negatieve stigma dat groepsdruk heeft vanwege pesten, heeft het in dit geval vooral een voordeel: je wilt niet Sjaak Afhaak zijn.

Eigenlijk spijtig dus dat er (nog) geen HR Study Club bestaat. Hoog tijd om er een te beginnen! Kun jij wel wat groepsdruk gebruiken? Stuur gerust een mailtje naar 0965084@hr.nl en ik maak er werk van.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente blogs

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

3 Responses to Blog Menno: Concentreren voor beginners

  1. Ik kom nu in de verleiding om in plaats van geconcentreerd aan het werk te gaan, Menno te mailen.

  2. Hahaha gewéldig…ik óók namelijk, haha, zo werkt de HR Study Club dus wél verbindend, wat dan wel weer passend is op Diversity / Inclusivity Day…

    Wat een prachtig gedicht trouwens van Erfan Pourmohammadi!!!

    Alle studenten en collega’s een mooie dag met veel laser-focus toegewenst!!!

    hartelijke groetjes,
    Simone

  3. Ik moet eerlijk toegeven dat het een stuk makkelijker is om op de artikelen van Profielen te concentreren, dan het verslag waar ik eigenlijk aan moet werken… Die HR Study Club mag er van mij wel komen!

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top