Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
19 november 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Photo of author

Na de lerarenopleiding Nederlands geeft Menno zijn studiecarrière een vervolg met de master pedagogiek. Hij schrijft het liefst satirische stukken en anekdotes over het broeierige studentenleven – er is al genoeg onheil in de wereld. Niettemin gaat hij beladen onderwerpen, zoals koken, vakantiebestemmingen en online dating ook niet uit de weg.

Foto: Paul van der Blom

Recente blogs

Recente artikelen

Blog

Ga jij ook op social-mediadieet?

Gepubliceerd: 10 February 2022 • Leestijd: 1 minuten en 26 seconden • Menno

Lig jij ook in kritieke toestand aan de beademing wanneer je telefoon leeg is en de oplader zich verstopt heeft? Dit gemis staat fier bovenaan op ons lijstje ‘eerste wereldproblemen’. Wie langer dan 1 dag zonder smartphone rondwandelt moet wel sociale zelfmoord hebben gepleegd.

En dan de fear of missing out (FOMO) die als een deken je sociale bestaan omhult. Ogenblikje hoor … ik moet nu heel rap mijn oplader vinden, anders mis ik straks de dagelijkse Instagrampost van @pacodehond. Daar ben ik weer.

We kunnen er niet omheen dat we bestaansrecht ontlenen aan onze social-mediaprofielen. De angst voor wat er van je overblijft als ik alle likes en comments wegcijfer? Verrassing: jezelf. Je social media activiteiten zijn slechts een vernislaagje van je persoonlijkheid en koste wat kost willen we die illusie in stand houden. Een gebrek daaraan ervaren we als levensbedreigend, een stap terug zou onze volmaaktheid aantasten.

Het kan anders. Drie jaar geleden kocht ik voor een spotprijsje de Nokia 2720 Flip. Het is een telefoon met louter Whatsapp en Snake. Voor de prijs van de gloednieuwe iPhone13 kan je negen Nokia’s kopen. Dat heb ik dus gedaan, als reserve en souvenirs die net als Pokémonkaarten met de jaren zeldzamer zullen worden. Vrienden beweren nu wel dat mijn Nokia een dekmantel is voor het drugsdealersbestaan. Vanwege beroepsgeheim en uit angst voor represailles mag ik niet vertellen of dat gerucht klopt. In ieder geval kan ik openbaren dat die Nokia geneeskrachtig was voor mijn mentale gezondheid.

De Nokia is ook nog eens een behoorlijke flex; hij trekt veel bekijks. Het is net zoals een baby: ‘Mag ik hem/haar eventjes vasthouden? Hoe oud is die van jou?’ Uiteindelijk brengen deze uitwisselingen gesprekken teweeg over de rol van technologie in ons leven, net zoals baby’s dat doen over de beslissing kinderen te nemen. Welke rol laat je  technologie in jouw leven spelen?

Ik heb nooit het gevoel gehad dat ik belangrijke nieuwtjes had gemist, afgezien van de nieuwe vriend waar m’n ex al jaren mee vreemdging en mee pronkte op Insta. Ik had dat eerder moeten doorzien. Maar verder voel ik geen sociale druk om up-to-date te blijven over de overdonderende hoeveelheid informatie over ditjes en datjes. Met de Nokia veranderde FOMO in JOMO (the joy of missing out). Dat klinkt misschien gek, maar als je niet wéét wat je mist, kan je het ook niet missen.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente blogs

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

3 Responses to Blog Menno: Ga jij ook op social-mediadieet?

  1. Heel goed Menno, de meesten van ons zouden voor hun gezondheid “een tandje terug” moeten nemen met de sociale media, die overigens minder sociaal zijn dan ze doen voorkomen. Nokia rules!

  2. Menno, niet alleen kaart je een belangrijk punt in de hedendaagse maatschappij aan, de constante honger naar informatie en nieuwtjes, ik heb ook hard gelachen om je humor tijdens het lezen van dit artikel. Petje af. Wat mij hielp was het verwijderen van social media waar ik geen plezier meer aan beleefde/niets uithaalde, en om zoveel mogelijk meldingen te laten sluimeren. Dit geeft niet alleen minder drang om online te zijn, maar ook meer rust in je hoofd.

  3. Als iemand die regelmatig van JONHS (the Joy Of Never Having Started) geniet, doet dit stukje me deugd. Het heeft niet alleen effect op jezelf, maar ook op anderen in je omgeving. Het is onmogelijk om aandacht te geven aan elkaar als iedere keer die telefoon er tussen komt.

    Als niet-social-media-gebruiker erger ik me aan mensen die iedere seconde hun telefoon grijpen in gezelschap. Er is niet aan te ontsnappen, je kan geen gesprek voeren of iemand vervalt vroeg of laat in een ‘uh huh’ terwijl de zoveelste doelloze boodschap hun ogen voorbij scrollt. Social media heeft het menselijk contact geen goed gedaan :-(.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top