Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
8 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Photo of author

Okke de Jong is hogeschooldocent en coördinator van het Excellentieprogramma van de Rotterdam Academy. Daarnaast is hij startup coach voor de Startup Academy. Hij schrijft graag over zijn studenten, de vele facetten van het docentschap en zichzelf. Eerdere blogs van Okke vind je hier. 

Foto: Paul van der Blom

Recente blogs

Recente artikelen

Blog

De dienaar van het volk

Gepubliceerd: 25 April 2022 • Leestijd: 1 minuten en 23 seconden • Okke

Veel mensen vinden het raar als je gaat demonstreren. Je bent al gauw een ontevreden oproerkraaier of werkschuw tuig. Maar dat frame is ooit bedacht door machthebbers, die begrijpen dat ze hun macht heel snel kwijtraken als er genoeg mensen in opstand komen.

Want de echte macht ligt altijd bij het volk. Wij, het volk, bepalen wie ons regeert. En als onze regering even ‘vergeet’ dat zij het volk dient? Dan is het onze plicht om in opstand te komen.

Ik denk dat het veilig is om te zeggen dat onze regering niet langer het volk dient. De neoliberale regering neemt de belangen van multinationals, huisjesmelkers, belastingontduikers, vermogenden en vervuilende fabrieken heel serieus. Maar de mantelzorgers, verpleegkundigen, leraren, studenten, middenstanders, pakketbezorgers, zzp’ers, kortom: het volk? Die hoeven van de regering niets te verwachten. Sterker nog, als je een foutje maakt met wat formulieren, dan maakt de regering je helemaal kapot. Protesteer je vreedzaam tegen een bedrijf dat de toekomst van je kinderen bedreigt? Dan krijg je een knuppel in je nek.

En toch moeten we dapper genoeg zijn om in opstand te komen. Want dankzij de protesten van een klein groepje activisten is zwarte piet binnen tien jaar uit Nederland verdwenen. Onze huidige regering is zo bang voor protesterende boeren, dat ze harde beslissingen over de stikstofuitstoot uitstellen. De #MeToo- en de Black Lives Matters-protesten hebben voor veel veranderingen gezorgd. En je hoeft met je protest niet eens iedereen te overtuigen: als een relatief klein percentage van een groep mensen een nieuwe maatschappelijke norm onderschrijft, dan wordt een omslagpunt bereikt waarop iedereen in de groep volgt.

Waar zou je tegen moeten protesteren? Nou, kies maar uit: het coronabeleid, de gevolgen van de toeslagenaffaire, de wooncrisis, de bezuinigingen in de jeugdzorg, de tweedeling in de maatschappij, discriminatie, klimaatverandering … En wat dacht je van die fooi van 1000,- die je ‘ter compensatie’ krijgt voor het leenstelsel, terwijl je straks tienduizenden euro’s schuld hebt? Pik je dat zomaar? Nee, toch? Kom dan in opstand. En herinner de regering eraan wie zij dient.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente blogs

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

6 Responses to Blog Okke: De dienaar van het volk

  1. Ik denk dat ik ga demonstreren tegen geweldplegende demonstranten.

  2. @Jasper, daar hoef je niet tegen te demonstreren hoor, geweldpleging is reeds illegaal. Je kan gewoon de politie bellen in zulke situaties.

  3. Demonstreren is een burgerrecht. Helaas lijkt het er steeds vaker op dat deze neoliberale regering en een aantal burgemeesters dit ontkennen.

  4. @S.Heikamp, Racisme is ook reeds strafbaar.. Soms doe je het om naar anderen een signaal af te geven.

  5. @Jasper., dan sla je de plank wel een beetje mis. Racisme is niet strafbaar. Discriminatie is strafbaar, en dan ook nog nog eens onder specifieke omstandigheden. Zie b.v. artikel 137c van het wetboek strafrecht.

    Verder vraag ik me af wat je bedoelt met “Soms doe je het om naar anderen een signaal af te geven.”. Wil je suggereren dat je soms een strafbaar feit begaat om een signaal af te geven?

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top