Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
21 juli 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Photo of author

Okke de Jong is hogeschooldocent en coördinator van het Excellentieprogramma van de Rotterdam Academy. Daarnaast is hij startup coach voor de Startup Academy. Hij schrijft graag over zijn studenten, de vele facetten van het docentschap en zichzelf. Eerdere blogs van Okke vind je hier. 

Foto: Paul van der Blom

Recente blogs

Recente artikelen

Blog

Kapot skeer

Gepubliceerd: 3 October 2022 • Leestijd: 1 minuten en 35 seconden • Okke

De inflatie is torenhoog. Het leven is duur en wordt steeds duurder. Ik hoor verhalen van collega’s die opeens € 900,- of meer per maand aan energiekosten moeten betalen. Ik heb gesprekken met huilende studenten, die noodgedwongen hun inkomsten afstaan aan hun ouders omdat het allemaal niet meer te betalen is. We stevenen af op een enorme recessie, en studenten merken dat als eerste.

Goed, de werkgelegenheid is hoog. Maar de lonen blijven achter op de inflatie. Waarom zou je jezelf uitsloven voor een minimumloon, als je boodschappen niet meer te betalen zijn? Als meer werken belastingtechnisch niet loont? Als je huurlasten sowieso niet meer op te brengen zijn? Mensen beknibbelen noodgedwongen op alles. De voedselbanken draaien overuren. De honger is teruggekeerd in Rotterdam-Zuid. Het leven is kapot skeer geworden.

Er is inmiddels ook een verschraling opgetreden in het studentenleven. Studenten moeten zich kapot werken in een bijbaan om rond te komen. Een bijbaan van meer dan 24 uur is inmiddels vrij normaal. Studenten hebben geen tijd meer voor extra dingen die wellicht tot studievertraging en dus meer studieschuld leiden. Ze zijn niet meer te porren voor zaken die hun studie diepgang geven. Klassenvertegenwoordigers? Moeilijk te vinden. Student-leden voor de opleidingscommissie? Op één hand te tellen. Jezelf inzetten voor een studievereniging? Mwah, waarom? Een honoursprogramma volgen? Hoeveel uur extra kost dat?

Je studietijd zou de mooiste tijd van je leven moeten zijn. En dat mooie zit ‘m niet alleen in het volgen van onderwijs en dan weer snel in de metro stappen, op weg naar je ouders. Het mooie zit ‘m in de verbinding met je medestudenten, ja zelfs met je docenten. Voor het eerst op jezelf wonen, verliefd worden, beneveld door een grote stad fietsen, leren om voor jezelf te koken, lachen met huisgenoten, ideeën uitwisselen met erudiete docenten. Nieuwsgierig worden naar het vak dat je aan het leren bent, niet altijd calculeren wat per se noodzakelijk is om een vak te halen. Voor een mooie studie is tijd nodig. En aandacht. En leergierigheid. En, uiteraard, geld.

Het is sneu. Bijzonder sneu dat alle extra’s uit ons studieaanbod gezogen worden. Ik heb helaas geen oplossingen. Behalve wellicht de tip om er het mooiste van te maken. Lieve studenten, het is zwaar en skeer, maar probeer alsjeblieft de tijd van je leven te hebben. Wij staan klaar voor jullie.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente blogs

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top