Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
26 november 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Photo of author

Ramona is vierdejaars student ruimtelijke ontwikkeling. Met haar blogs wil ze je meer laten zien over de ruimtelijke ontwikkeling in steden en meenemen in haar leven als student.

Foto: Paul van der Blom

Recente blogs

Recente artikelen

Blog

Een stad waar iedereen zich veilig voelt

Gepubliceerd: 22 March 2022 • Leestijd: 1 minuten en 54 seconden • Ramona

Heb je ooit ergens over straat gelopen met het gevoel zo snel mogelijk weg te willen? Het gevoel dat je er niet hoort te zijn of dat er elk moment iemand kan opduiken die jou iets aandoet? Dit gevoel hebben veel mensen, op veel plaatsen, maar we kunnen er iets aan doen!

Zelf herken ik deze ervaring van onveiligheid helaas ook. Als vrouw ben je altijd meer op je hoede als je alleen over straat gaat, vooral ‘s avonds. Maar het is echt niet alleen iets dat vrouwen meemaken, iedereen kan ermee te maken krijgen. Vanuit mijn vak – stedenbouw –  is er iets tegen te doen.

De inrichting van steden, straten, pleinen en wijken zegt iets over wie er welkom is. Veel ruimtes in Nederland zijn niet ingericht voor een divers publiek. En wanneer je denkt dat de ruimte van jou is en je de ruimte alleen hoeft te delen met mensen zoals jij, wordt het makkelijker mensen die niet op jou lijken te veroordelen en er geweld tegen te plegen. In een ruimte die gebruikt wordt door een grote variatie aan mensen is de kans op discriminatoir geweld juist veel kleiner, omdat niemand zich machtig genoeg voelt om zich te gaan misdragen. Reden voor de stad om in te zetten op inclusieve stedenbouw en de diversiteit daarmee ruimtelijk te koesteren.

Diversiteit in de openbare ruimte zorgt ervoor dat je je zelfverzekerder voelt en dat duidelijk wordt dat we de stad met elkaar moeten delen. Het begint al bij bouwen op de menselijke schaal, gevarieerde bebouwing en onderbroken zichtlijnen. Een traditionele woonwijk kan al een verkeerd signaal geven; door het toepassen van steeds dezelfde gezinswoning bijvoorbeeld voelen mensen die zich niet in deze situatie herkennen zich er niet thuis. Hier kan een nieuwbouwproject rekening mee houden door niet twintig keer hetzelfde huis te verkopen, maar een mix te tekenen van gezinswoningen, tweekamerappartementen en plekken voor alleenstaanden. 

Meer controle met beveiligingscamera’s en schijnwerpers lijkt misschien heel ‘veilig’, maar het is geen goed idee. Een dader kan later misschien gepakt worden, maar op het moment zelf heeft een slachtoffer er weinig aan. Wel zouden we kunnen kijken naar een ander soort straatverlichting. Warme verlichting die niet te hoog geplaatst is, geeft minder contrast en een gevoel van menselijke maat. Je kunt er ook aan denken om licht uit winkelruiten en etalages te laten komen om de aanwezigheid van anderen te benadrukken.

Door menselijke maat en diversiteit te bevorderen in de openbare ruimte vergroten we de veiligheid van onze steden. Maar uiteindelijk begint verandering bij de mensen zelf. Je kunt je stem laten horen in de politiek of bij demonstraties, maar je kunt ook beginnen bij het inrichten van je eigen buurt. Wakker het gesprek aan onder je vrienden en familie en zet je in voor de veiligheid van iedereen!  

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente blogs

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top