Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
7 februari 2023

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Photo of author

Zeyad Al Mumar (25) is vierdejaarsstudent bedrijfskunde met veel passie voor het hoger onderwijs. Zijn persoonlijke missie is kennis delen en anderen helpen. Hij geeft de studenten in zijn blogs handige tips om hun studiesucces te vergroten.

Foto: Paul van der Blom

Recente blogs

Blog

De gouden tip voor meer zelfvertrouwen

Gepubliceerd: 12 April 2022 • Leestijd: 1 minuten en 47 seconden • Zeyad

Voordat ik aan mijn hbo-opleiding begon, had ik het gevoel dat ik niet veel wist of kon. Zelfs op mijn eerste hbo-opleiding – waar ik na een tijdje mee stopte – durfde ik niet veel te zeggen of mijn hand op te steken om een vraag te stellen. Mijn stem laten horen en met mensen connecten en praten vond ik lastig, het was te spannend voor mij.

Ik had, kortom, weinig zelfvertrouwen. Inmiddels heb ik het wel, en ik zal je in dit blog uitleggen hoe dat gelukt is. Om te beginnen: zelfvertrouwen is iets wat niemand jou zomaar kan geven. Het is ook niet iets wat je in één dag of week kunt krijgen. Het kost tijd om het te ontwikkelen en geleidelijk op te bouwen.

Naarmate ik meer en meer bereikte in mijn tweede hbo-opleiding en uit mijn comfortzone stapte, kreeg ik steeds meer zelfvertrouwen. Ik vind het nu juist heel erg leuk om nieuwe mensen te ontmoeten en in gesprek te gaan. Ik vind het nu juist heel leuk om tijdens de les veel vragen te stellen, actief mee te doen en mijn netwerk steeds uit te breiden. Het voelt voor mij nu zelfs raar als ik het niet doe.

Tijdens het hele proces heb ik het volgende inzicht geleerd: ‘Confidence comes from competence’.

Hoe kan je zelfvertrouwen krijgen als je vastzit met alles, naar jouw idee nergens goed in bent en geen skills of visie hebt? Natuurlijk heb je dan geen zelfvertrouwen. Dit klinkt misschien hard. Maar geloof me, wanneer je aan jezelf begint te werken, doet waar je van houdt en je daarbij goed voelt, mensen om je heen tegen je zeggen dat je het goed doet en je steeds meer wilt doen, dan krijg je meer en meer zelfvertrouwen.

Vergelijk zelfvertrouwen met het bouwen van een huis. Steen voor steen bouw je het. Maak je een grote of kleine fout tijdens je leerproces, herstel het en kom dan terug met nog meer ervaring (en zelfvertrouwen). You only fail when you give up. Not when you make a mistake.

Probeer dus de echte betekenis van zelfvertrouwen te begrijpen en dat beetje bij beetje in je te krijgen (als je het nog niet hebt). Het fijne eraan is: als je het eenmaal hebt, dan kan niemand het van je afpakken en niets kan jou laten stoppen. Precies daarnaartoe wil je werken. Naar een punt dat je morgen alles terug kan krijgen en meer dan dat, als je vandaag alles zou verliezen. Niet per se door je geld of wat dan ook, maar door wie je bent als persoon. Dat is zelfvertrouwen.

Kortom, mijn gouden tip voor meer zelfvertrouwen is: make things happen.

Recente blogs

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  5. Geen commerciële boodschappen.
  6. Niet op de persoon spelen.
  7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top