Presenteren is iets dat vaak aan bod komt op school, en iets waar studenten soms tegenop zien. Daarom wil ik je erbij helpen en drie tips geven om minder te stressen als je voor een groep of je eigen klas gaat presenteren.
Tip #1: Wees gewoon goed voorbereid
De reden waarom jij zo zenuwachtig bent om voor een groep te spreken, is misschien een gebrek aan voldoende oefening en voorbereiding. Laten we zeggen dat je een presentatie gaat houden van tien tot vijftien minuten, en alles wat je erin hebt gestopt aan voorbereiding is maar één uur oefenen. Natuurlijk word je dan zenuwachtig, want je hebt het gevoel dat je er nog niet honderd procent klaar voor bent. Je vraagt jezelf af: wat ga ik allemaal zeggen en hoe ga ik het doen? Je bent niet zeker van je zaak en het stressgevoel komt in dit geval door een gebrek aan voorbereiding. De oplossing is dan ook simpel: bereid je vijf uur voor op je verhaal en vervolgens sta je een kwartier zelfverzekerd voor de groep. Je weet vrij exact wat je gaat zeggen en hoe je het gaat doen. Resultaat? Je bent automatisch minder zenuwachtig.
Tip #2: Focus niet op jezelf
Herken je dat: wanneer je voor een groep staat te presenteren en continu in je hoofd jezelf afvraagt: Hoe kom ik op dit moment over? Klink ik wel professioneel? Ben ik wel verstaanbaar? Praat ik niet te snel?
Wanneer je steeds op jezelf focust tijdens het presenteren, word je juist zenuwachtig. Omdat je bang bent dat mensen een oordeel over je zullen hebben. Vergeet wat mensen van je vinden als je aan het woord bent en connect helemaal met jouw publiek. Als je dit doet, maak jij je geen zorgen meer over hoe je overkomt en klinkt, waardoor je minder zenuwachtig bent.
Tip #3: Alles is energie
Wanneer jij tegen je publiek praat, denk dan na over de vraag: Hoe kan ik energie in de groep creëren? Als je alleen maar informatie aan je publiek zendt, is het makkelijk om zenuwachtig te worden. Want iedereen let op jou als spreker en hoort alles wat je zegt. Je gaat je ook zorgen maken of je de juiste informatie vertelt. Maar als je soort van een ‘fun-energie’ in de groep hebt gecreëerd en af en toe vragen stelt, dan creëer je interactie. Hierdoor heb jij meer rust en kun je ademhalen. Voor het publiek is interactie ook veel leuker en zo houd je de toehoorders scherp. Interactie is dus zowel een voordeel voor jou als voor het publiek.
Heb je zelf presentatietips die voor jou goed werken? Deel ze in de comments!
De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.
Lees hier alle details over onze spelregels.
Goede tips Zeyad, ik denk dat presentatiestress of -angst bij heel veel mensen speelt. Bij mij gaat het presenteren steeds beter. Ik merk wel, dat ik feiten makkelijker te presenteren vind dan mijn eigen opinie of een hypothese. Dan speelt toch de vraag “wat als ze het er niet mee eens zijn? Wat als ik eigenlijk onzin sta te vertellen?” die onzekerheid biedt. Wat ook helpt is als je na gaat van tevoren, welke vragen je kan verwachten en weten dat je voor de meest waarschijnlijke vragen een antwoord paraat hebt.
Ik denk ook dat interactie met het publiek, hoewel het eng kan zijn, presenteren makkelijker kan maken. Het biedt een heel nieuw platform van waaruit je verder kunt improviseren op de publieksreacties, je kunt echt boven je voorbereide presentatie uitstijgen. Qua stress betekent het dat je minder hoeft te focussen op de powerpoint juist voorlezen, het mag was losser, reageren op een ander kan makkelijker zijn dan een verhaal ophangen. Aan de andere kant snap ik het dat sommige mensen juist dat eng vinden en zich liever strikt aan de tekst houden en zo snel mogelijk klaar zijn. Zo was ik ook tijdens mijn opleiding, maar ik denk nu: gemiste kans!