Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
7 december 2023

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Photo of author

Zeyad Al Mumar (25) is vierdejaarsstudent bedrijfskunde met veel passie voor het hoger onderwijs. Zijn persoonlijke missie is kennis delen en anderen helpen. Hij geeft de studenten in zijn blogs handige tips om hun studiesucces te vergroten.

Foto: Paul van der Blom

Recente blogs

Recente artikelen

Blog

Wie kan jou iets nieuws leren?

Gepubliceerd: 14 June 2022 • Leestijd: 1 minuten en 45 seconden • Zeyad

Iets nieuws leren: het is niet alleen leuk en verfrissend en regelmatig nodig, maar ook goed voor je brein. Dat kan op allerlei manieren. Hieronder leg ik je uit van welke mensen je iets kunt leren.

Leren van jezelf
Misschien had je dit niet verwacht, maar jijzelf bent de eerste persoon om van te leren. Je leert van jouw fouten en je zoekt het allemaal zelf uit. Het is natuurlijk goed om jezelf te verbeteren. Deze aanpak heeft wel nadelen: het kost een hoop tijd om alles uit te zoeken en te proberen, en iets daarvan te leren. Het maken van fouten kan ook geld kosten. Nog een nadeel van deze manier van leren is dat je soms een hard en eenzaam pad bewandelt. De voordelen van deze manier zijn dat je niet afhankelijk bent van anderen, je kunt leren wanneer je maar wil en het hoeft niets te kosten. Als jij consistent genoeg bent, goed kunt reflecteren en een goede onderzoeker bent, dan ga je dankzij deze eerste manier van leren zeker nieuwe kennis opdoen.

Leren van mensen om je heen
‘Show me your friends and I’ll show you your future.’ Leren van je omgeving is op zich een prima manier om te leren, maar het kan zijn dat je soms de verkeerde informatie krijgt of helemaal niets leert. Ook is de kans groot dat jij en je vrienden ongeveer op hetzelfde niveau zitten qua kennis en ervaring. Hierdoor kunnen zij jou niet altijd iets nieuws leren. Een voorbeeld: Als twee klasgenoten niet weten hoe zij een schoolproject moeten aanpakken en je sluit ze samen op in één kamer, komt een dag later terug, opent de deur en vraagt: ‘Is het gelukt met jullie schoolproject?’, dan is het antwoord vanzelfsprekend ‘nee’, omdat zij simpelweg beiden de oplossing niet hebben. Hoe kunnen ze dan van elkaar leren? Kijk dus goed naar de mensen om je heen. Kan jij iets waardevols van ze leren?

Leren van een mentor
De derde manier van leren kan naar mijn mening bijna niet mislukken: leren van een mentor. Leren van iemand die al op de plek is waar jij wilt zijn. Iemand die de hele weg heeft afgelegd die jij wilt gaan bewandelen. Een coach kan niet alleen zijn ervaring met jou delen, maar ook jou als persoon vormgeven en naar een next level helpen. Het voordeel van deze manier is dat je sneller succes zal behalen, omdat je waarschijnlijk minder fouten zult maken. Daarnaast heb je geen kans dat je de verkeerde zaken aanleert en hiermee aan de slag gaat. Dit bespaart een hoop tijd en gedoe.

Recente blogs

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  5. Geen commerciële boodschappen.
  6. Niet op de persoon spelen.
  7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top