Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
29 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Bouwkunst naar Pieter de Hoochweg – en andere verhuizingen

Gepubliceerd: 22 April 2022 • Leestijd: 2 minuten en 32 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Er is een flinke verhuisronde gaande binnen de Hogeschool Rotterdam. Zo verhuist de Rotterdamse Academie van Bouwkunst (RAvB) komende zomer van RDM Campus naar de HR-locatie aan de Pieter de Hoochweg.

Ipo-verhuizing
Ipo-studenten helpen verhuizen

‘Een mooie plek die past bij de identiteit van de academie’, stelt Robert van Ingen, directeur van IGO (Instituut voor de gebouwde omgeving). ‘En omdat het dicht bij Academieplein ligt, creëert het ook allerlei kansen op mooie samenwerkingen met bachelors zoals bouwkunde.’ De bachelor ipo (industrieel product ontwerpen, van instituut EAS) is deze week met een zogenoemde verhuisparade (zie de foto’s) verhuisd van de Pieter de Hoochweg naar Academieplein.

De ruimte die door de verhuizing van de RAvB beschikbaar komt in RDM Droogdok wordt voorlopig ingericht met generieke studie- en onderwijsfaciliteiten. Opleidingen die van de werkplaatsen in het Innovation Dock gebruikmaken kunnen dan ook theorieonderwijs aanbieden in de directe nabijheid.

Onderwijs eerste jaren op kernlocaties

Eerder dit jaar vertrok ook een deel van de bacheloropleiding automotive van RDM Campus. Met name het onderwijs in jaar 1 en jaar 2 wordt nu gegeven op locatie Academieplein. Dat past in het strategisch vastgoedbeleid van de HR waarbij onderwijs in de eerste jaren vooral plaatsvindt op zogenoemde kernlocaties. ‘Maar automotive blijft net als de RAvB een vaste gebruiker van RDM’, vertelt Franka Joosten over RDM Campus, dat een satellietlocatie is.

Een deel van de plek die automotive heeft achtergelaten is inmiddels ingezet voor de realisatie van het lab van chemische technologie. Deze lab-omgeving is van Academieplein naar RDM verhuisd.

Toekomstvisie RDM Campus

Over de vraag hoe de RDM Campus de komende jaren wordt gebruikt, en welke opleidingen er mogelijk voor een deel naartoe verhuizen, wordt een toekomstvisie geschreven. Martijn Baarendse, manager vastgoed en huisvesting: ‘De samenwerkingsovereenkomst met het Havenbedrijf en Albeda/Techniek College Rotterdam is recentelijk verlengd, en de huurovereenkomst loopt nog tot medio 2024.’ De HR huurt van het Havenbedrijf en verhuurt een deel van het Innovation Dock weer onder aan Albeda.

ipo verhuizing

‘Het is nu’, geeft Baarendse aan, ‘een natuurlijk moment om stil te staan bij de vraag hoe we in de komende tien jaar op RDM gehuisvest willen zijn, en met welke organisatieonderdelen. In lijn met deze toekomstvisie zullen we de (onder-)huurovereenkomsten verlengen of heronderhandelen zodat we ook in de toekomst verzekerd zijn van een goede positie op dit mooie stukje Rotterdam.’

Drijvend paviljoen

In dit stukje Rotterdam wil de HR ook het drijvend paviljoen van de gemeente Rotterdam huren. Het voornemen is volgens Baarendse nog afhankelijk van een aantal contractuele zaken. ‘Het Drijvend Paviljoen is inmiddels uit de Rijnhaven versleept en komt in de Dokhaven bij de RDM Campus te liggen. Naast de auditoriumfunctie van het Drijvend Paviljoen biedt het met name ruimte voor evenementen en grote onderwijsactiviteiten. Deze vinden nu nog vaak in Baai 2 (een deel van het Innovation Dock, red.) plaats. Door de komst van het Drijvend Paviljoen kunnen we Baai 2 op een andere wijze inzetten en hier onder andere meer studiefaciliteiten en onderwijsvoorzieningen creëren.’

Logistiekopleidingen weg uit Lloydstraat 35

De locatie Lloydstraat 35 blijft niet in gebruik door Hogeschool Rotterdam. De logistiek-opleidingen logistics engineering en logistics management die hier nu tijdelijk zijn gehuisvest verhuizen naar de toren van het STC gebouw aan de Lloydstraat. Hiervoor worden in de komende maanden een aantal verdiepingen verbouwd. Met ingang van het nieuwe studiejaar kunnen ze hier gebruik van maken.

Op diverse andere locaties wordt er ook verbouwd. Het renovatieproject op Academieplein wordt dit jaar afgerond en op Rochussenstraat wordt de kantoortoren die tot afgelopen zomer door de diensten werd gebruikt beter geschikt gemaakt voor het onderwijs. Locatie Museumpark wordt heringericht en geschikt gemaakt voor nieuwe leer- en werkplekconcepten, zoals dat ook in een deel van locatie Academieplein en op Blaak555 (waar de diensten zitten) is gebeurd.

Tekst: Jos van Nierop
Foto’s: Levien Willemse


Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top