Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
20 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Caribische studenten krijgen sneller burgerservicenummer

Gepubliceerd: 11 November 2022 • Leestijd: 1 minuten en 7 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Het kabinet neemt een belangrijke hindernis weg voor studenten uit het Caribische deel van het koninkrijk. Zij krijgen straks vóór hun aankomst in Nederland een burgerservicenummer (bsn).

Update 11 november 15.50: in een eerdere versie van het bericht stond vermeld dat Caribische studenten voorheen alleen in Nederland een paspoort konden krijgen, dit is niet correct en is aangepast. Het nieuwe zit in de inschrijving in de basisadministratie.

Minister van Onderwijs Robbert Dijkgraaf gaat Caribische studenten die op het Nederlandse vasteland gaan studeren uit de brand helpen. Donderdag maakte hij bekend dat zij voordat ze naar Nederland vertrekken via DUO een bsn kunnen krijgen.

Alvast een bsn in Caribische woonplaats

Daarmee kunnen ze zich in hun Caribische woonplaats inschrijven in de Nederlandse basisadministratie. Vervolgens kunnen ze het bsn nu ook in het paspoort laten zetten op de eilanden, al voor ze vertrek naar Nederland voor hun studie.

Voorheen konden ze hun bsn alleen bij een loket in Nederland krijgen. Dat zorgde voor vertraging bij de aanvraag van hun studiefinanciering en studenten-ov. Bovendien konden ze geen bankrekening openen en geen verzekeringen afsluiten.

Vaker problemen

Dijkgraaf wil met het besluit iets doen voor de kwetsbare Caribische studenten. Uit een rapport van de ombudsman in 2020 bleek dat ze vaker studievertraging oplopen en eerder afhaken dan anderen. Zo starten velen van hen met een taalachterstand en komen ze soms in de financiële problemen

Al eerder heeft minister Dijkgraaf aangegeven dat hij een nieuw beursprogramma voor het Caribisch gebied in het leven wil roepen. Dat zou dan lijken op een Erasmusbeurs. Hoe het ervoor staat met dat plan is nog onduidelijk.

Lees ook:

Tekst: HOP, Peer van Tetterode
Foto: Shutterstock

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top