Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
5 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

portret van Sam

‘De wereld is ruled by idiots, als ik daar tegenaan mag schoppen is dat heerlijk, toch?’

Sam van Leeuwen zit in het vierde jaar van de pabo en besteedt een groot deel van zijn vrije tijd aan het opkomen voor de belangen van studenten. ‘Teveel beleid wordt gemaakt zonder de mensen erbij te betrekken over wie het gaat.’

‘Tijdens mijn derde studiejaar ben ik begonnen in de medezeggenschapsraad en sindsdien heb ik in veel verschillende raden, commissies en colleges gezeten. Ik ben ook medeoprichter van studentenvakbond STUUR en zit in de redactieraad van INCLUDED (community voor een inclusieve hogeschool). Door dit alles doe ik wel wat langer over mijn studie, zes jaar inmiddels, maar dat vind ik niet zo erg. 

‘Ik denk dat de wereld best een stukje beter kan, daarom vind ik het belangrijk om me hiermee bezig te houden. Niet dat ik per se alles kan veranderen, maar ik kan wel van me laten horen en invloed hebben als ik het ergens niet mee eens ben. Politiek vind ik ook gewoon heel interessant en tof om te volgen. Ik maak me ook wel boos soms, dat wordt vaak als iets negatief gezien, maar de wereld is ruled by idiots dus ik kan niet anders. Als ik daar tegenaan mag schoppen is dat heerlijk, toch? Ik snap niet dat mensen het negatief vinden als je uitgesproken bent.

‘Ik snap niet dat mensen het negatief vinden als je uitgesproken bent.’

‘Door bij de medezeggenschapsraad te gaan heb ik geleerd om ergens voor te staan, en daar met de juiste argumenten voor te vechten. Je kunt wel voelen dat je iets vindt, maar het is toch best wel ingewikkeld om dat ook goed uit te leggen. Ik hoop dat ik wat heb kunnen veranderen om de hogeschool een betere plek te maken met de initiatieven die ik heb ingediend, ook al duurt het vaak wel jaren voordat er wat mee gebeurt.

‘Ik denk dat we best wat hebben betekend voor studenten. Vorig jaar heb ik samen met iemand een initiatief ingediend om studentpsychologen aan te stellen, daar wordt nu serieus naar gekeken. Ik heb ook gepleit voor het actief vragen naar pronouns, maar hier wordt niks mee gedaan omdat de hogeschool niet voorop wil lopen in deze maatschappelijke discussie. Dat maakte me ook boos, ik vind dat je als onderwijsinstelling júíst voorop hoort te lopen. Je hebt studenten die daar last van hebben, dus regel het gewoon. Verplaats je eens in een ander die het misschien niet zo makkelijk heeft, denk ik dan. Teveel beleid wordt gemaakt zonder de mensen erbij te betrekken over wie het gaat. 

‘Verplaats je eens in een ander die het misschien niet zo makkelijk heeft, denk ik dan.’

‘Er zijn ook dingen die de gemeente zou kunnen doen voor studenten, dat is ook een van de redenen geweest om de studentenvakbond op te richten. Als het gaat over woningnood bijvoorbeeld, dat moet de gemeente gewoon beter organiseren. We willen allemaal graag studenten hebben in Rotterdam, maar we kunnen ze alleen aantrekken als er voldoende woonruimte is. Je kunt ze niet hier naartoe halen om ze vervolgens dakloos te laten zijn, wat nu wel met internationale studenten gebeurt.

‘Als politiek secretaris bij STUUR heb ik contact met politici, bestuurlijke organisaties en medezeggenschapsraden. Ik zorg dat het geluid van studenten wordt gehoord. Deze week had ik een afspraak met D66 om te praten over de coalitie-onderhandelingen, dan lobby ik voor de belangen van studenten in dat akkoord. Het verbaast me wel een beetje dat het contact met de politiek makkelijker verloopt dan met de hogeschool of de universiteit. Het komt denk ik omdat het ook wel prettig is, vooral voor de linkse partijen en een middenpartij als D66, als ze kunnen zeggen dat de studentenvakbond achter hun plannen staat. Ik ben alleen niet zo hoopvol gestemd. Absoluut niet. Leefbaar, Denk, VVD en D66 zijn nu met elkaar in gesprek, en dat zijn nou geen partijen die ik heel sociaal zou noemen.

‘Het verbaast me wel een beetje dat het contact met de politiek makkelijker verloopt dan met de hogeschool of de universiteit.’

‘Het is wel nodig dat studenten worden gehoord want voor ons is het er niet makkelijker op geworden de laatste jaren, zeker financieel niet. Het leenstelsel was daarvan een oorzaak en de veel te matige compensatie die er nu voor terugkomt maakt dat niet beter. En ook over de nieuwe basisbeurs is niet goed nagedacht. Wie op zichzelf wil wonen moet dus lenen, dat is al een probleem, en nu gaat ook de energierekening nog enorm omhoog. De laatste jaren ga ik daarom ook vaker naar demonstraties. Ik ben naar de Woonopstand geweest en binnenkort ga ik naar Amsterdam voor het StuFi-protest. Met STUUR proberen we aan te haken bij dit soort protesten. In maart hebben we bijvoorbeeld meegeholpen bij de demonstratie tegen racisme en fascisme in de raad. Vanuit het bestuur vinden we dit belangrijk, en ook als ik straks niet meer in het bestuur zit ga ik wellicht vaker naar demonstraties. Ik heb de smaak nu wel te pakken.

‘Ik ben naar de Woonopstand geweest en binnenkort ga ik naar Amsterdam voor het StuFi-protest.’

‘Het lijkt me ook tof om ooit de politiek in te gaan als die kans er is, maar als ik straks afgestudeerd ben wil ik eerst een paar jaar voor de klas staan. Al is een master in Onderwijskunde ook nog een optie want de beleidskant van het onderwijs vind ik ook tof. Nu eerst de pabo maar eens eventjes afronden. Om dit te doen ben ik van plan al mijn activiteiten buiten school een jaar lang te pauzeren. Straks zal ik me dus even niet met al die andere dingen bemoeien waar ik nu zo druk mee ben. Hier ben ik wel aan toe, het lijkt me eigenlijk ook best wel lekker. Daarna zie ik wel wat er op mijn pad komt.’

Ken of ben jij iemand met een verhaal voor Humans of HR? We horen het graag! Stuur een mailtje naar profielen@hr.nl

Tekst en foto: Wietse Pottjewijd

Gepubliceerd: 3 June 2022 • Humans of Hogeschool Rotterdam

Humans of HR

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top