Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
10 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Gratis of goedkoper in Rotterdam: met deze 7 tips houd je geld in je zak

Gepubliceerd: 13 October 2022 • Leestijd: 2 minuten en 36 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Geld uitgeven is super easy in Rotterdam. Een koffietje hier, een broodje daar, snel wat lekkers halen voor het avondeten, – oeh, dat leuke shirt in die winkel kun je écht niet laten hangen – en ‘s avonds naar de bios met natuurlijk een grote bak popcorn erbij. Wil je minder uitgeven? Wij hebben wat tips.

1 Koop nooit meer water op school

Weet je eigenlijk al dat je op de Hogeschool Rotterdam, dankzij de studenten in de cmr, overal gratis gekoeld water kunt tappen uit de automaten? Het was altijd al onzin om flesjes water te kopen natuurlijk – want Nederlands kraanwater is prima en kost niks en komt niet in rottige plastic flesjes – maar nu helemaal. De machines geven je water in een bekertje; nog beter is het natuurlijk om je eigen beker of fles mee te nemen.

2 Koop de Rotterdampas

Met de Rotterdampas op zak krijg je korting op veel culturele en sportieve activiteiten. Er zijn altijd acties waarbij je gratis duurdere uitstapjes kunt doen, denk aan een bezoek aan Blijdorp of de Euromast of een filmpje pakken bij Pathé of Kino. Naar de Kunsthal kun je zelfs onbeperkt gratis. Normaliter kost de pas 60,- euro per jaar maar Rotterdamse studenten betalen slechts 17,50.

3 Laat je (goedkoop) verrassen met TooGoodToGo

TooGoodToGo is een initiatief om verspilling tegen te gaan. Installeer de app en ga in je omgeving op zoek naar producten die nog prima zijn maar niet lang meer houdbaar. Aangesloten restaurants, supermarkten, bakkers en andere winkels in verse producten verkopen die met grote korting. Je krijgt een ‘magic box’ waarbij het een verrassing is wat erin zit. Zo halen wij van de redactie weleens een tasje op met overgebleven ontbijproducten van het luxe Parkhotel. Kost weinig en je krijgt een tas vol lekkers.

4 Koop en verkoop kleding tweedehands, of ruil

Niets om aan te trekken, uitgekeken op al je kleding en dus snel iets nieuws kopen? Slecht idee, niet alleen voor je portemonnee maar ook vanwege de grote schadelijke impact van de kledingindustrie op het milieu. Verkopen van je oude kleding of je miskoopjes via Vinted, The Next Closet of Marktplaats kan je budget een kleine oppepper geven, en met een bescheiden budget kun je er unieke items scoren. Ook slim: organiseer een kledingruilavond met vrienden en vriendinnen: wat de een spuugzat is of niet meer past, is voor de ander een toffe nieuwe aanwinst. In sommige buurten geven mensen ook tassen met kleding door.

5 Hou de Rotterdamse festivals in de gaten

Het is niet echt festivalseizoen, maar het hele jaar door zijn er in Rotterdam festivals en een deel ervan is gratis toegankelijk. Bijvoorbeeld het legendarische Metropolis Festival in het Zuiderpark, het Zomercarnaval maar ook het grote nieuwjaarsvuurwerk bij de Erasmusbrug. In de festivalagenda kun je checken wat er te doen is.

6 Ga op slimme tijden naar de markt

Verse groenten en fruit zijn natuurlijk supergoed voor je, maar je wilt er niet je hele budget aan besteden. Maak rond sluitingstijd een rondje op de plaatselijke markt. Rond die tijd kun je groente en fruit soms gratis krijgen (er valt weleens wat) of verkopen markthandelaars hun laatste voorraad voor een prikkie. In Rotterdam kun je op dinsdag en zaterdag naar de grote centrummarkt op de Binnenrotte bij station Blaak. Op Zuid vind je op woensdag en zaterdag een grote markt op het Afrikaanderplein.

7 Kunst kijken voor nop

Brutus Garden

Musea duur? De kunst ligt in Rotterdam gratis op straat: het is in Nederland de stad met de meeste kunst in de openbare ruimte. Er is een speciale plattegrond met alle kunstwerken, zodat je zelf een leuk rondje kunt uitstippelen, maar je kunt ook een bestaande route lopen, zoals die van Westersingel naar Wilhelminapier. Ook gratis is de Brutus Garden, Keileweg 10 in Rotterdam West, waar je volop werk van Rotterdams meest geruchtmakende kunstenaar Joep van Lieshout kunt zien.

Tekst en foto’s: Edith van Gameren
Illustratie: Demian Janssen

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top