Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
19 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

In 2022/23 waarschijnlijk geen bindend maar dringend studieadvies

Gepubliceerd: 7 July 2022 • Leestijd: 1 minuten en 52 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Krijgen eerstejaars vanaf september twee jaar de tijd om de 60 punten van hun eerste jaar te halen of mogen ze blijven? Dat wordt waarschijnlijk pas eind augustus duidelijk.

Illustratie van iemand die ondanks negatief advies toch doorgaat

Het college van bestuur (cvb) wil het liefst een bindend studieadvies (bsa) van twee jaar, dus dat je wordt weggestuurd als je na twee jaar je propedeuse niet hebt gehaald. Met de wens om dat komend studiejaar in te voeren wil de HR vooruitlopen op de situatie van een jaar later als het tweejarig bsa waarschijnlijk sowieso mogelijk wordt. Maar volgens de wet mag dat niet en gesprekken met het ministerie geven de Hogeschool Rotterdam (nog) geen groen licht voor dit plan.

‘Hard werken om dit geagendeerd te krijgen’

‘We zijn in gesprek maar het is hard werken om het vraagstuk geagendeerd te krijgen. Als we de ruimte niet krijgen gaan we het ook niet doen en dat maken we dan aan het begin van het studiejaar bekend’, vertelde collegevoorzitter Ron Bormans in de vergadering van de medezeggenschapsraad (cmr). Het alternatief is een dringend studieadvies na één jaar, iets waar de cmr in eerste instantie al voor pleitte maar dat het college eigenlijk iets te vrijblijvend vindt.

‘Helemaal geen bsa zou wel spannend zijn’, reageerde Bormans in de vergadering. Naar het ‘ouderwetse eenjarig bsa’ van voor corona, met in de meeste gevallen 48 te behalen punten, wil het college sowieso niet terug. Bormans: ‘Hier en daar wordt daar wel naar verlangd  maar dat willen we weerstaan; we willen niet meer dat het een selectie-instrument is maar een instrument dat jonge mensen helpt op een goeie plek te komen.’

‘Student tegen zichzelf in bescherming nemen’

We geven de student hiermee, valt te lezen in een advies vanuit de organisatie aan het cvb, ‘meer ruimte om succesvol te studeren en nemen tevens de student tegen zichzelf in bescherming in situaties waarbij na twee jaar evident is dat de betrokken student niet op de juiste plek zit.’

Studenten van de tweejarige Ad-opleidingen krijgen te maken met een bsa van 48 punten (van het eerstejaarscurriculum) na twee jaar. Ook geldt het – waarschijnlijke – alternatief dat het een dringend advies wordt na één jaar; ook daar pleitte de cmr eerder voor.

Experiment bij informatica

De opleiding informatica loopt ook vooruit en mag van het college experimenteren met een zogenoemde doorstroomnorm van 60 punten om tot de hoofdfase van de opleiding toegelaten te worden. Alleen studenten die hun p hebben mogen dan door naar die hoofdfase. Dat kan zowel in september als in februari. Als je niet aan de norm voldoet kun je propedeusecursussen herkansen. De opleiding is daarbij ook gebonden aan de hogeschoolbrede bsa-regeling.

Het experiment zal worden geëvalueerd en eventuele verbeterpunten worden meegenomen in het toekomstige hogeschoolbrede bsa-beleid.

Tekst: Jos van Nierop
Illustratie: Demian Janssen

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top