Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
2 oktober 2023

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Kabinet wil online onderwijs niet ontmoedigen

Gepubliceerd: 12 July 2022 • Leestijd: 1 minuten en 35 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Universiteiten, hogescholen en mbo-instellingen mogen zelf weten of ze online les gaan geven. Het kabinet wil bij nader inzien geen richtlijnen maken voor de inzet van afstandsonderwijs.

Dat staat in een brief die ministers Dijkgraaf en Wiersma aan de Tweede Kamer hebben gestuurd. Het kabinet had afgelopen najaar toegezegd een ‘afwegingskader’ te maken, maar dat komt er dus niet.

In de coronacrisis heeft online onderwijs een vlucht genomen en sommige instellingen zien de voordelen: ze willen niet meer terug naar de situatie van vóór de lockdowns. De politiek kijkt er met argusogen naar, want gaan bestuurders dat afstandsonderwijs misschien gebruiken omdat het goedkoop is?

Energieprijzen zouden tot nieuwe afweging leiden

Onlangs leek dat bijvoorbeeld bij de Rijksuniversiteit Groningen het geval. De energieprijzen zouden tot een nieuwe afweging leiden over de inzet van online onderwijs en thuiswerken.

Toch wil het kabinet zich niet in die discussie mengen. In het mbo en hoger onderwijs is veel kennis beschikbaar ‘over het doordacht inzetten van afstandsonderwijs’, meent het kabinet, en er zijn genoeg waarborgen voor de kwaliteit van het onderwijs. Bovendien waren de instellingen al met vernieuwingen bezig.

‘Kwaliteit onderwijs dient voorop te staan’

Opleidingen maken hun eigen afwegingen, en via de medezeggenschap hebben ook studenten er invloed op. Er zijn wetten, maar verder zijn de onderwijsinstellingen autonoom. ‘De kwaliteit van het onderwijs dient bij de afweging voor een onderwijsvorm altijd voorop te staan’, aldus de brief.

Voor het mbo is er wel een handreiking met onder meer tips voor afstandsonderwijs (‘Over de leerdoelen en succescriteria in uw lesontwerp leest u op deze pagina meer informatie’), maar voor het hoger onderwijs niet.

En de situatie in Groningen? Gezien de stijgende kosten van gas en elektriciteit wil de Rijksuniversiteit zuiniger omgaan met energie en daarbij denkt de instelling ook aan hybride werken en ‘blended’ onderwijs, meldde de website ScienceGuide.

‘Onderwijs moet zelf weten hoe ze onderwijs inricht’

SP en GroenLinks stelden schriftelijke vragen, maar de minister houdt zich verre van een oordeel over de situatie. De impact van de stijgende energieprijzen op onderwijsinstellingen is met name afhankelijk van hun variabele of vaste contract, en verder moet de RUG zelf weten hoe zij het onderwijs inricht.

‘Blended onderwijs is al een onderdeel van de onderwijsvisie van de RUG en daarom is er nu geen aanleiding om met de RUG in gesprek te gaan’, vindt de minister.

HOP, Bas Belleman

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  5. Geen commerciële boodschappen.
  6. Niet op de persoon spelen.
  7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top