Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
5 maart 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Kunstopleidingen HR willen fusie met Codarts

Gepubliceerd: 20 January 2022 • Leestijd: 3 minuten en 6 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Al hun kunstopleidingen onder één dak. Dat scenario onderzoeken de Hogeschool Rotterdam en Codarts, maakten ze vandaag bekend. Daarmee verdwijnt het kunstonderwijs uit de Hogeschool Rotterdam, al wil de HR een flinke vinger in de pap houden.

lokatie wijnhaven 61 willem de kooning academie studieruimte, WdKa

Er waren al plannen voor samenwerking maar dat moet dus een fusie worden. De muziek- en dansopleidingen van Codarts en de beeldende kunstopleidingen van de Willem de Kooning Academie willen als een hogeschool voor de kunsten onder één dak verder. Liefst onder een nieuw dak, op Zuid. Er bestaat al een plan, ondersteund door de gemeente, voor een cultuurcampus op Zuid.

Een vereniging met HR en EUR als leden

Daar wil de Hogeschool Rotterdam ruimte aan geven. De nieuwe instelling moet wel ‘institutioneel’ aan de Hogeschool Rotterdam verbonden blijven. Het zou bijvoorbeeld een vereniging kunnen worden, met de HR als een van de twee leden, zo staat in de intentieverklaring die de betrokken instellingen vandaag ondertekenen. Op die manier houdt de HR veel zeggenschap in de fusie-instelling.

Het andere verenigingslid zou dan de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) worden, die de onderzoekstak en het wetenschappelijk onderwijs van de nieuw te vormen hogeschool moet versterken. Ook zouden via de EUR promotietrajecten mogelijk moeten zijn. Daarom tekent ook de universiteit de intentieverklaring voor een nieuwe Rotterdamse hogeschool.

Mogelijke verhuizing naar Zuid

Als het lukt om de EUR en de HR officieel te verbinden aan een nieuwe hogeschool voor de kunsten, zou dat in het kunstonderwijs op zich al een unicum zijn, zegt Jeroen Chabot, directeur van de Willem de Kooning Academie.

Bovenop de fusie speelt dus ook een mogelijke verhuizing, waarbij in ieder geval de gehele Willem de Kooning naar de andere kant van de Maas zou vertrekken. Niet voor 2028, schat Chabot in, want er moet nog heel wat gebeuren op Zuid voor hij er met zijn opleidingen heen kan.

Vlak naast de zuidingang van de Maastunnel, zou al het hogere kunstonderwijs en onderzoek moeten samenkomen.

De gemeente lanceerde al in 2019 plannen voor een culturele ontmoetingsplaats op Zuid. Op de beoogde locatie, op het Charloisse Hoofd, zit nu nog een metaalafvalverwerker. Daar, vlak naast de zuidelijke ingang van de Maastunnel, zou al het hogere kunstonderwijs en onderzoek moeten samenkomen.

Inspiratiebron: RASL

Codarts huisvest zo’n duizend studenten en ruim vierhonderd medewerkers. Haar vijf bacheloropleidingen en vier masters richten zich voornamelijk op de uitvoerende kunsten: muziek, dans en circus.

Codarts werkt al intensief samen met de WdKA en de Erasmus Universiteit in het multidisciplinaire onderwijsprogramma RASL: ROTTERDAM ARTS & SCIENCES LAB. Studenten kunnen hierin verschillende opleidingen tegelijk volgen en krijgen onderwijs van alle betrokken instituten. Vorig jaar kreeg RASL een prijs uitgereikt van een half miljoen euro door de vorige minister van Onderwijs.

Vorig jaar kreeg RASL een prijs uitgereikt van een half miljoen euro door de vorige minister van Onderwijs.

RASL is voor alle betrokkenen een inspiratiebron geweest, zeggen ze tegen Profielen. Wilma Franchimon, voorzitter van het college van bestuur van Codarts, hoopt dan ook dat de fusie dit soort samenwerkingen makkelijker maakt. Nu zijn er nog veel bureaucratische drempels die het samenwerken bemoeilijken. Studenten die nu tussen Codarts, de WdKA en de EUR heen en weer bewegen, moeten bijvoorbeeld aan verschillende examencommissies verantwoording afleggen over hun onderwijsprogramma.

Geen dubbelingen

De Willem de Kooning Academie is ruim twee keer groter dan Codarts, met zo’n 2400 studenten. Het aantal medewerkers, rond de vijfhonderd, is iets lastiger vast te stellen, omdat het onderdeel is van de Hogeschool Rotterdam, die veel diensten heeft gecentraliseerd. De opleidingen van de WdKA zijn gericht op beeldende kunsten, zoals vormgeving, mode, autonome beeldende kunst en fotografie. Ook leisure management (voorheen vrijetijdsmanagement) is aan de WdKA verbonden.

Ook heeft de Willem de Kooning Academie meerdere internationaal goed aangeschreven masteropleidingen in het Piet Zwart Institute ondergebracht. Er zijn geen dubbelingen in het opleidingsaanbod ten opzichte van Codarts.

Niet over namen en ‘poppetjes’

Er zijn vaker toenaderingspogingen geweest tussen de Hogeschool Rotterdam en Codarts – al in de jaren tachtig en voor het laatst in 2009 of 2010. Steeds liep het vast op de vraag wie er de baas zou worden of op een gebrek aan vertrouwen tussen de beoogde eindbazen.

‘artistiek kennisinstituut neerzetten dat zijn weerga niet kent’

Jeroen Chabot wil het daarom deze keer niet over ‘de poppetjes’ hebben, zegt hij er uitdrukkelijk bij. ‘Daar mag het absoluut niet over gaan. We moeten het over het onderwijs en onderzoek hebben.’ Een naam voor het nieuw te vormen instituut is ook nog niet bekend. Maar: ‘Vooralsnog zijn we niet van plan de sterke merknamen van Codarts en de Willem de Kooning Academie in te leveren’, aldus Chabot.

In Erasmus Magazine zegt collegevoorzitter Ed Brinksma van de Erasmus Universiteit, dat de samenwerkende partijen hiermee een ‘artistiek kennisinstituut neerzetten dat zijn weerga niet kent’. Hij hoopt dat in september 2023 de eerste studenten te kunnen beginnen in de fusiehogeschool.

Tekst: Olmo Linthorst
Foto: Levien Willemse

 Profielen, het onafhankelijke nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam, deelt wekelijks artikelen op Linkedin. Ben jij onze nieuwe connectie?

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  5. Geen commerciële boodschappen.
  6. Niet op de persoon spelen.
  7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top