Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
4 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Meelopen met de – meestal – vriendelijke mondkapjes-handhavers

Gepubliceerd: 14 February 2022 • Leestijd: 4 minuten en 1 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Beveiligers lopen deze weken dagelijks rond op de hogeschoollocaties. Personen die geen mondkapje dragen als ze rondlopen worden door hen daarop aangesproken, in eerste instantie op een vriendelijke manier. Profielen liep een middagje mee.

mondkapje op een tafel

Beveiligers lopen deze weken dagelijks rond op de hogeschoollocaties. Personen die geen mondkapje dragen als ze rondlopen worden door hen daarop aangesproken, in eerste instantie op een vriendelijke manier. Profielen liep vorige week een middagje mee.

Dagelijks lopen ook HR-medewerkers namens het onderwijs mee tijdens een ronde, eind vorige week waren dat Marcel du Chatinier, onderwijsmanager bij de lerarenopleidingen en Ostara de Jager-Bes, directeur van het onderwijsinstituut ISO.

Een mondkapje op, ook bij het biljarten

‘Ook hier?’ Vier studenten staan in de kantine van locatie Museumpark te biljarten. Ze reageren verbaasd – al dan niet gespeeld – als beveiliger Joshua hen aanspreekt. ‘Heren, waar is jullie mondkapje?’ Zonder morren pakken ze een mondkapje, zetten ‘m op en gaan rustig verder met hun biljartspel.

Vrijwel alle studenten die geen mondkapje dragen als ze daar door Joshua of  Danny – de in blauw uniform gestoken beveiligers – op worden aangesproken reageren positief. Ze zeggen ‘oh, sorry’ en gaan meteen op zoek naar hun kapje om ‘t op te zetten of krijgen er eentje van een vriend in hun handen gedrukt. Een gratis mondkapje halen bij de balie is er niet meer bij.

Vriendelijk knikje als een niet-drager meteen in actie komt

Joshua en Danny benaderen de studenten zeer vriendelijk. ‘Goeiemiddag!’ Ze maken een praatje, en knikken vriendelijk als een niet-drager meteen in actie komt en een mondkapje opzet. ‘Daar lach ik ook bij, maar dat zien ze door mijn kapje niet’, merkt Joshua op. ‘We gaan er altijd op een rustige, vriendelijke toon naartoe’, zegt hij. Iets anders is het bij de student die snel voorbij stiefelt en door de twee beveiligers wordt herkend. Hij werd eerder betrapt. Joshua spreekt hem nu wat strenger aan.

Een studente zonder mondkapje vertelt Danny en Joshua dat ze reuma heeft en het daarom niet draagt. De Jager-Bes mengt zich in het gesprek. ‘Dan is het verstandig om een medische verklaring bij je decaan te halen’. De student wilde dat al eerder regelen, zegt ze, maar woensdag, haar lesdag, was er volgens haar geen decaan beschikbaar.

Politie-inzet na niet opvolgen aanwijzingen

De ronde verloopt rustig, anders dan een dag eerder toen de politie moest worden ingeschakeld om een student van de Rotterdam Academy (RAC) die geen mondkapje droeg het pand uit te zetten. Danny: ‘De student was toen al tweemaal door ons verzocht het pand te verlaten nadat hij zich weigerde te legitimeren met een studentenpas.

‘Hij is niet zozeer vanwege geen mondkapje uit het pand gezet maar vooral omdat hij zich niet wilde legitimeren en de aanwijzingen van de beveiligers niet opvolgde. Hij kreeg een ontzegging voor de hele dag en moet bij de directeur van de RAC op gesprek. Dat kan leiden tot een schorsing.’

In gebouwen van de hogeschool word je geacht je aan de huisregels te houden, waarbij ook hoort dat om je studentenpas kan worden gevraagd. De Jager-Bes aarzelt niet erom te vragen als een student zonder mondkapje een leslokaal uitloopt. Ze krijgt de studentenpas te zien en de student haalt zijn mondkapje tevoorschijn.

‘We moeten zorgen dat het geen hangplek wordt’

Het vragen om de studentenpas vindt de HR in deze situatie vooral bruikbaar omdat de hogeschool wil voorkomen dat het op locatie te gezellig wordt, en groepjes vrienden er gaan socializen. Danny, tegen een groepje studentes in het leercentrum op de eerste verdieping: ‘Hallo dames, alles goed? Jullie zijn studenten van ons, toch?’ De beveiliger legt uit dat het juist in coronatijd niet de bedoeling is dat er allerlei niet-studenten op locatie zijn. ‘We moeten zorgen dat het geen hangplek wordt.’

Danny, die deze namiddag een beetje ruzie heeft met zijn eigen mondkapje dat soms van zijn neus zakt, vraagt in de laagbouw een student om zijn pas. Het blijkt een student van de Erasmus Universiteit. Omdat hij samen met een HR-student rustig zit te studeren, mag hij blijven. ‘Maar volgende keer wel graag eten in het restaurant’, voegt onderwijsmanager Marcel du Chatinier er aan toe als hij ziet dat de studenten hier ook zitten te eten.

‘Een beetje kans om te socializen’

Als studenten ergens zitten – zonder mondkapje – zouden ze anderhalve meter afstand moeten aanhouden, maar daar handhaven de beveiligers niet streng op. ‘Toen je ook nog een mondkapje moest dragen als je zat, deden we dat wel’, vertelt Danny. ‘Nu geven we ze toch een beetje de kans om te socializen. En tja, als wij weer weg zijn gaan ze vaak weer dicht bij elkaar zitten.’

De Jager-Bes valt Danny bij. ‘Deze studenten zijn ook volwassenen met een eigen verantwoordelijkheid.’

Wat er in de lokalen gebeurt is niet aan de beveiligers maar aan de betrokken docent. Druk op de locatie is het deze namiddag niet maar dragen van mondkapjes in de lokalen is een absolute uitzondering. En van anderhalve meter afstand is op de meeste plekken evenmin sprake.

Onderwerp bespreekbaar maken met docenten

‘Oh, hier zitten ze wel heel erg dicht op elkaar’, merkt De Jager-Bes op bij een van de lokalen. ‘Het is inderdaad de verantwoordelijkheid van de docent en we maken het onderwerp ook bespreekbaar met hen. Sommige docenten vinden het ongemakkelijk om studenten op de regels te wijzen.’   

Tijdens hun ronde van een uur op locatie Museumpark beperken de beveiligers zich bij het handhaven en controleren overigens niet per se tot de mondkampjesmaatregel. Ergens in een gang in de laagbouw checkt Joshua een van de brandblussers. Staat-ie nog wel groen? In een trappenhuis komt het tweetal een berg punaises tegen, met ernaast het lege doosje. Ze maken er melding van, zodat een huismeester ze kan komen opruimen.

En De Jager-Bes? Die ziet ergens in de hoogbouw in een lokaal een wat oudere man op een stoel liggen. De surveillant is in slaap gevallen. De onderwijsdirecteur opent de deur. ‘Alles goed hier?’ De man schrikt wakker. Opgelost.

Tekst en foto: Jos van Nierop


Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top