Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
20 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Minister Kuipers: ‘Als ik nu een studie moest kiezen, wist ik het wel’

Gepubliceerd: 30 August 2022 • Leestijd: 1 minuten en 45 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

De opleiding mens & techniek ontving gistermiddag volksgezondheidsminister Ernst Kuipers. Hij liet zich bijpraten over afstudeerprojecten en gaf kersverse eerstejaars een kleine peptalk. Boodschap: jullie beginnen aan een belangrijke opleiding met allerlei mogelijkheden.

Eerstejaars in gesprek met Kuipers
Hans Tak

‘Ik ben echt jaloers op jullie, het is echt een studie en een vak van de toekomst. Als ik nu een studie moest kiezen, wist ik het wel’, sprak de minister die even terugkeek op de tijd dat hij zelf geneeskunde ging studeren: ‘Kijkoperaties bestonden nog niet. In de geneeskunde ging het vooral over medicijnen en biologie, nu gaat het vooral ook over data en apparatuur. Dan heb je het bijvoorbeeld over een sensor die een suikerpatiënt monitort.’

Efficiënter en zuiniger

Mens & techniek gaat over allerlei slimme technische oplossingen die voor een betere gezondheidszorg moeten zorgen. Zorg waarbij patiënten zichzelf kunnen helpen, zorg die minder arbeidsintensief wordt en ook zorg die efficiënter materialen inkoopt waardoor er minder hoeft te worden weggegooid.

In de opleiding en dus ook in de zorg is ook logistiek van groot belang, benadrukte Kuipers na een vraag van een student over duurzaamheid. Kuipers: ‘In ziekenhuizen zijn van bepaalde materialen vaak grote voorraden en wordt er ook veel weggegooid. Voorraadbeheer is dus heel belangrijk, en dan heb je het ook over gas en water. In Nederland zijn zo’n 20.000 zorginstellingen die allemaal voor zichzelf werken en zelf materialen bestellen. Dat kan qua logistiek beter. Het is aan jullie om slimme oplossingen te verzinnen.’

Kuipers met de studenten van de magnetische geodriehoek
Hans Tak

Zo’n oplossing liet de onlangs afgestudeerde Gabriela Garcia Moreillo eerder op de middag aan de minister zien. Ze studeerde af bij het Erasmus MC op hoe eenmalig gebruikte kabels en echo-katheters konden worden hergebruikt. Het bespaart veel geld, vertelde Gabriela, waarna Kuipers benadrukte dat juist ook het verminderen van afval van groot belang is, een conclusie die Gabriela in haar onderzoek ook zelf trok.

Magnetische geodriehoek

Twee vierdejaars studenten lieten de minister een heel andere slimme oplossing zien, een magnetische geodriehoek. Aanleiding voor het ontwerp waren de spasmen waar leerlingen Jeremy en Kas mee te kampen hebben, waardoor ze sommige wiskunde-opdrachten niet konden uitvoeren. Met de magnetische geodriehoek die – zowel op een metalen plaat als op een stuk papier – makkelijker op z’n plek blijft, kunnen ze dat nu wel.   

Minister Kuipers kijkt aandachtig naar de door studenten gemaakte brug van spaghetti en marsmallows
Hans Tak

Aan het einde van zijn bezoek wierp Ernst Kuipers nog even een blik op de resultaten van de samenwerkingsopdracht van de eerstejaars tijdens hun introductiedag: het bouwen van een brug van spaghetti en marsmallows. ‘Hij is echt net ingestort’, verontschuldigde een van de studenten zich tegenover de minister.

Tekst: Jos van Nierop
Foto’s: Hans Tak

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top