Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
4 oktober 2023

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Minister wil tweede studies in tekortvakken misschien goedkoper maken

Gepubliceerd: 28 June 2022 • Leestijd: 1 minuten en 41 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Als een pedagoog zich wil omscholen tot leraar, dan is dat peperduur. De overheid wil immers niet meebetalen aan een ‘tweede studie’. Minister Dijkgraaf overweegt die regel af te schaffen voor onderwijs, zorg en techniek.

Dijkgraaf zei dit gisteren in een debat met de Tweede Kamer. Omscholen naar de zorg of het onderwijs kan al tegen het gewone collegegeld, maar een pedogoog zit al in die hoek. Dan komt extra scholing voor eigen rekening. Het collegegeld is al snel duizenden euro’s per jaar.

Kamerlid Lisa Westerveld van GroenLinks stelde daar vragen over. Er is een groot lerarentekort. Waarom zou je mensen dan met hoge collegegelden ontmoedigen om een tweede studie tot leraar te doen?

Onderwijs ‘moeder van alle tekortsectoren’

Volgens Dijkgraaf is het kabinet er veel aan gelegen om de arbeidsmarktkrapte terug te dringen in de zorg, de techniek en ‘zeker in het onderwijs, de moeder van alle tekortsectoren’.

De herinvoering van het wettelijk collegegeld voor tweede studies in het onderwijs en de zorg is volgens de minister ‘een van de mogelijkheden die ik in het achterhoofd houd’. Maar het is wel duur. Het zou jaarlijks 50 miljoen euro kosten. ‘Als we het ook voor de techniekstudies zouden doen, wordt het nog meer.’

Meer creativiteit

Natuurlijk kost het geld, wierp Westerveld tegen, maar laten we het in elk geval terugdraaien voor lerarenopleidingen. Ze vroeg om meer creativiteit. ‘Misschien kunnen mensen gemotiveerd aangeven waarom ze in aanmerking willen komen voor het lage collegegeld’, opperde ze.

Dijkgraaf hield het erbij dat dit een van de mogelijkheden was. ‘We moeten de plussen en de minnen van de verschillende maatregelen tegen elkaar afwegen.’

Tweede studie
Sinds 2010 kan een tweede studie duizenden euro’s aan instellingscollegegeld kosten, tenzij je eraan begint voordat je je eerste studie hebt afgerond, dan mag je tegen het gewone tarief doorstuderen. Ook geldt er een uitzondering voor omscholing naar het onderwijs of de zorg: dan betaal je het lagere, wettelijke collegegeldtarief voor een tweede bachelor of master, komend jaar zo’n 2.200 euro.
Maar ben je bijvoorbeeld leraar scheikunde en wil je een bevoegdheid halen voor het vak wiskunde? Of een verpleegkundige die alsnog fysiotherapie wil studeren? Dan moet je diep in de buidel tasten. Je hebt immers al een diploma in het onderwijs of de zorg. Er staan momenteel 9.339 bachelorstudenten ingeschreven voor een tweede opleiding in de zorg of het onderwijs, meldde minister Dijkgraaf begin mei. Van hen betalen er 2.171 het instellingstarief. In de masters betalen 490 van de 2.171 studenten (of hun werkgevers) de volle mep.

Tekst: HOP, Hein Cuppen

 Profielen, het onafhankelijke nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam, deelt wekelijks artikelen op Linkedin. Ben jij onze nieuwe connectie?

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  5. Geen commerciële boodschappen.
  6. Niet op de persoon spelen.
  7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top