Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
3 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Omwonenden positief over nieuwbouw Laan op Zuid maar vrees voor geluidsoverlast

Gepubliceerd: 19 December 2022 • Leestijd: 1 minuten en 55 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Het nieuwbouwplan van de HR (instituut CMI) en BOOR (voortgezet onderwijs) aan de Laan op Zuid valt grotendeels in goede aarde bij omwonenden. Dat bleek vorige week tijdens een informatieavond. Zorg is er wel over geluidsoverlast van het geplande sportdak op het gebouw.

‘Als er nu iemand op die plek schreeuwt, gaat dat geluid over de gebouwen heen en hoor je dat bij ons in de tuin’, vertelt een bewoner van een eengezinswoning aan de Parallelweg. ‘Het galmt enorm door. Wat als er straks leerlingen op dat dak aan het sporten zijn?’

‘Er moet aan geluidsvoorwaarden worden voldaan’

Architect Martin van Toorn van bureau cepezed gaf aan dat geluid en geluidsoverlast punten van aandacht zijn. ‘Als er op het dak iemand met een basketbal staat te stuiteren, mag je daar bijvoorbeeld ook in de schoollokalen geen last van ondervinden.’ Namens de gemeente gaf Dick Nijland aan dat er een geluidsadviseur betrokken is bij de nieuwbouwplannen. ‘Dat is onderdeel van het ontwerp. Er moet ook aan geluidsvoorwaarden voldaan worden, anders krijg je geen vergunning. De overlast moeten we zo minimaal mogelijk maken.’

In de nieuwbouw, die in 2026 klaar moet zijn en waar het instituut CMI met zo’n 3.000 studenten naartoe gaat, is de Hogeschool Rotterdam ingepland op de onderste verdiepingen. De HR heeft een aparte ingang, net als het voortgezet onderwijs van scholengroep Nieuw Zuid van BOOR (Bestuur Openbaar Onderwijs Rotterdam).

Publiekstoegankelijk café

De begane grond is bedoeld als ‘een soort publiek gebied’, met onder andere een ‘eventueel publiekstoegankelijk café’ en het Stadslab (met onder andere 3D-printers) dat op bepaalde dagdelen ook open zal zijn voor buitenstaanders. In de kelder komt onder andere parkeergelegenheid voor zo’n 1.000 fietsen en scooters en voor 26 auto’s.

‘Is dat niet te weinig?’, vroeg een omwonende over het aantal autoparkeerplekken, vrezend voor parkeeroverlast in de buurt. ‘Op onze locatie aan de Wijnhaven hebben we nu negen parkeerplaatsen binnen en een paar buiten. Mensen zijn daar behoorlijk aan gewend’, reageerde Heleen Elferink, directeur van CMI. De nieuwbouw ‘pikt’ echter wel wat van de nu bestaande parkeerplekken in, stelde een andere omwonende. Komen die terug? Hoe? ‘Daar zijn we nog niet uit’, reageerde een gemeenteambtenaar. ‘We denken aan parkeervergunningen voor bewoners maar daar komen we op terug.’

‘We weten al jaren dat het gebouw hier komt’

De bij de bewonersavond aanwezige omwonenden uiten zich niet negatief over de komst van het nieuwe schoolgebouw. ‘Er zijn al 22 jaar plannen voor een school, we weten al jaren dat het gebouw hier komt’, sprak een van de bewoners. Het gebouw past ook in het bestaande bestemmingsplan.

Ook over het ontwerp zijn omwonenden positief. Het gebouw heeft een vriendelijke uitstraling, met gevels met ‘lamellen’, groen tussen de straat en het gebouw en hoogteverschillen in de bouwdelen.

Tekst: Jos van Nierop
Beeld: Architectenbureau cepezed

 Profielen, het onafhankelijke nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam, deelt wekelijks artikelen op Linkedin. Ben jij onze nieuwe connectie?

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top