Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
24 maart 2023

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Onderwijsraad wil landelijk examen taal en rekenen bij lerarenopleidingen hbo

Gepubliceerd: 3 November 2022 • Leestijd: 1 minuten en 6 seconden • Nieuws

Het taal- en rekenniveau van Nederlandse leerlingen is alarmerend laag. Maar hoe zit het dan met hun docenten? De Onderwijsraad bepleit landelijke toetsen voor studenten van pabo’s en tweedegraadslerarenopleidingen Nederlands en wiskunde.

Al jaren gaat het slecht met de taal- en rekenvaardigheid van leerlingen. Op dit moment haalt 24 procent van de 15-jarigen het minimale leesniveau niet en scoort 16 procent onder de norm bij wiskunde. In het primair onderwijs is de situatie volgens de Onderwijsraad nog alarmerender. Vandaag publiceerde de raad op verzoek van de Tweede Kamer een advies.

Pleidooi voor aanhoudende focus

Daarin stelt voorzitter Edith Hooge dat het taal- en rekenonderwijs elke vijf tot tien jaar een impuls krijgt, ‘waarna de aandacht weer verslapt’. Ze pleit voor een aanhoudende focus van overheid, lerarenopleidingen, onderzoekers en ‘leraren van alle vakken’.

Belangrijk is vooral dat afgestudeerde leraren in staat zijn om goed taal- en rekenonderwijs te geven. Dat lijkt nu niet het geval. Zo behaalt een aanzienlijk deel van de studenten een diploma terwijl de lerarenopleiders hen niet startbekwaam achten.

Verplichte eindtoets

Vandaar dat de Onderwijsraad een landelijk verplichte eindtoets wil bij pabo’s en tweedegraadslerarenopleidingen Nederlands en wiskunde. Daaruit moet blijken of studenten over voldoende vaardigheden beschikken om taal en rekenonderwijs te kunnen geven.

Belangrijk is verder dat taal en rekenen ook in andere vakken worden onderwezen en dat leraren Nederlands en wiskunde dat beter met collega’s van andere vakken afstemmen. De raad heeft niet gekeken naar de taal- en rekenvaardigheid van studenten bij andere lerarenopleidingen, maar vindt wel dat dit moet gebeuren. Misschien moet er voor hen ook een centrale eindtoets komen, overweegt de raad.

Tekst: HOP, Peer van Tetterode
Foto: Shutterstock

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  5. Geen commerciële boodschappen.
  6. Niet op de persoon spelen.
  7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top