Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
19 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Praten met minister is nu zinloos, vindt studentenvakbond

Gepubliceerd: 9 June 2022 • Leestijd: 1 minuten en 13 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

De Landelijke Studentenvakbond weigert nog langer met de minister van Onderwijs over de studiefinanciering praten. De vakbond nodigt hem uit om zaterdag naar het protest in Amsterdam te komen.

Demonstratie 5 februari 2022
De vorige demonstratie, in februari van dit jaar.

Het kabinet gaat vanaf september 2023 een nieuwe basisbeurs invoeren. Voor studenten die de basisbeurs zijn misgelopen, is een miljard euro uitgetrokken. De LSVb vindt het niet genoeg.

‘We voeren al jaren constructief gesprekken over studiefinanciering’, zegt voorzitter Ama Boahene, ‘maar het resultaat blijft dat er te weinig geld is om echt iets aan de problemen van studenten te doen. Dan heeft weer een gesprek voeren geen zin.’

Het Interstedelijk Studenten Overleg, de andere landelijke belangenorganisatie, gaat wel naar het ministerie. ‘Ik snap de teleurstelling van de LSVb heel goed; die hebben wij ook’, zegt voorzitter Lisanne de Roos. Toch wil ze in gesprek blijven. ‘We hebben niet de illusie dat we er vandaag een paar miljard bij gaan lobbyen, maar we willen de zorgen van studenten bij de minister brengen.’

Niet tornen aan de bedragen

In debatten bleek dat het kabinet niet wil tornen aan de vastgestelde bedragen. De totale kosten voor de basisbeurs en aanvullende beurs mogen niet hoger uitvallen dan de coalitie heeft bepaald. Hetzelfde geldt voor de tegemoetkoming aan ‘pechstudenten’.

De basisbeurs wordt 274 of 110 euro per maand (voor uit- of thuiswonende studenten). Die bedragen zijn lager dan de oude basisbeurs, die in 2015 is afgeschaft. Wel is de maximale aanvullende beurs hoger (400 euro in plaats van zo’n 300 euro) en komen meer studenten ervoor in aanmerking.

De pechstudenten krijgen 359 euro per misgelopen jaar basisbeurs, oftewel ruim 1.400 euro voor een vierjarige opleiding. Dat krijgen ze alleen als ze hun diploma hebben behaald.

Wil je zaterdag mee protesteren? Je kunt je aansluiten bij Studentenvakbond STUUR:

Tekst: HOP, Bas Belleman
Foto: HOP

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top