Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
3 maart 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Schrijfwedstrijd ‘Eerste Liefde’ heeft drie winnaars

Gepubliceerd: 20 May 2022 • Leestijd: 2 minuten en 11 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Een schrijfwedstrijd in het kader van de Boekenweek is een van de eerste projecten van Heel HR Leest, een initiatief dat leesplezier wil promoten onder studenten. Uit de inzenders koos de jury drie winnaars.

De drie winnaars, vlnr Aaron, Nanette en Diana.

‘Het was vrij last-minute georganiseerd’, zegt projectgroeplid Mariska Joan Schouten over de wedstrijd, ‘maar we wilden heel graag iets doen met de Boekenweek.’ En dus kwam er een schrijfwedstrijd over het thema ‘Eerste Liefde’, het thema van de afgelopen Boekenweek. Vijftien studenten stuurden hun teksten in, een aantal waar de organisatie heel tevreden mee was, gezien de korte termijn.

Stijl en originaliteit

Woensdag werden de drie beste inzendingen beloond met een literair prijzenpakket. ‘De inzendingen waren zo verschillend dat we uiteindelijk geen top-3 hebben gemaakt maar voor de drie beste hebben gekozen. We hebben gelet op de originaliteit, de schrijfstijl en gekeken of het thema er goed in was verwerkt.’ Naast Schouten zaten projectgroepleden Elvira Caneda Cabrera en Ellis Wertenbroek in de jury.

De eerste winnaar is Diana Ioniță, student advertising aan de Willem de Kooning Academie; haar verhaal ging niet zozeer over de liefde voor een persoon maar voor een plek in het land waar ze opgroeide, Roemenië. Een onconventionele aanpak van het thema, vond de jury. In het bijzonder prees de jury haar beeldende manier van schrijven.

Bijzondere vorm: de tanka

Aaron de Bruijn, student crossmediale communicatie stuurde een bijzondere dichtvorm in, de tanka. ‘Een Japanse dichtvorm waarin de eerste en derde zin vijf lettergrepen bevatten, en de tweede en laatste twee zinnen zeven lettergrepen bevatten (5-7-5-7-7). Deze tanka gaat over de enige momenten die ik nog kan herinneren van mijn eerste liefde’. ‘Prachtige beeldspraak’, aldus de jury, die deze dichtvorm zelfs nog niet kende.

Zijn mede-student van crossmediale communicatie Nanette Hoepel schrijft graag en wil zich er na de opleiding verder in ontwikkelen. Ze won eveneens met een gedicht. ‘De emotionele opbouw van jouw gedicht raakte ons als lezer. Vooral jouw beeldspraak en veelzeggende zinnen sloegen bij ons aan’, aldus de jury.

‘Laten zien hoe leuk lezen is’

Heel HR Leest is ontstaan vanuit Heel Rotterdam Leest, in het Rotterdamse jaar van de taal, 2021. ‘Dat project duurde een jaar, maar Heel HR Leest is een meerjarenplan’, meldt Schouten. ‘We gaan als eerste een bewustwordingscampagne organiseren. We willen vooral laten zien dat lezen leuk is! Dat het zo belangrijk en nuttig is voor je studie, horen studenten al vaak genoeg.’

Daarnaast worden heel concrete leesbevorderende dingen gedaan – zoals het neerzetten van ruilboekenkastjes. De projectgroep droomt ook van leuke cocon-achtige leesplekken op de verschillende HR-locaties. En idealiter, vindt de groep, zou leesbevordering een plek in de curricula moeten krijgen.

Voor wie meer wil weten of mee wil denken: Op Hint en in Teams is Heel HR Leest te vinden. Daar wordt ook kennis gedeeld, zoals tips voor het opzetten van een leesclub en de initiatieven die er momenteel lopen op de HR. In Teams wordt ook maandelijks het virtuele koffiemoment ‘Bakkie Boek’ georganiseerd, waarin docenten en andere lees-enthousiastelingen kennis kunnen uitwisselen.

Hou je van lezen, lees dan ook dit artikel (en win een boek!):

Tekst: Edith van Gameren
Foto: Ellis Wertenbroek

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  5. Geen commerciële boodschappen.
  6. Niet op de persoon spelen.
  7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top