Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
3 maart 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Steeds meer ruilboekenkastjes op de HR

Gepubliceerd: 7 October 2022 • Leestijd: 3 minuten en 3 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Wil je meer lezen, eens een ander genre uitproberen of ben je op zoek naar dat ene studieboek? Op verschillende HR-locaties vind je ruilkasten waaruit je boeken kunt meenemen. En wil je over boeken kletsen? Dan zijn er op de HR ook leesclubs te vinden.

Museumpark: véél ruilboekenkastjes

Om dichtbij huis te beginnen: de Profielen-redactie beheert sinds gisteren een eigen minibieb. Huismeester Rob maakte eigenhandig deze fraaie kast en vanaf nu kun je er boeken uit meenemen en boeken in achterlaten die je uit hebt. Het leukste is om boeken te schenken met een klein briefje waarop je schrijft wat jij ervan vond. Als je wilt zet je je mailadres erop en misschien leidt dat wel tot een boek-date met de volgende lezer! Je vindt de kast bij onze redactie MP.00.035 (gang tussen hoog- en laagbouw).

De feestelijke opening door huismeester Rob

Ook op Museumpark, in het RACafé (begane grond van het ‘paviljoen’) staat sinds afgelopen week een kast vol boeken en tijdschriften te shinen, dankzij oud-student Zeyad Al Mumar, die inmiddels bij de HR werkt terwijl hij de master leren en innoveren volgt. Het fijne aan deze kast is dat er twee uiterst comfortabele bankstellen naast staan. Lekker even relaxen dus! Ook hier is het systeem: neem mee en zet terug wat je wilt.

De boekenkast in het RACafé

Op de eerste verdieping in de laagbouw zijn verschillende kastjes met/voor boeken, niet alleen Nederlands, maar ook Engels, Frans en Duits. Hier zitten namelijk de lerarenopleidingen Talen. Ook bij geschiedenis en maatschappijleer zijn dergelijke kastjes.

boekenkast op Museumpark
De boekenkast op de 9e verdieping van Museumpark

Tot slot vind je een boekenkast in de hoogbouw op de 9e verdieping, linksaf bij de lifthal. In de kast vind je afgeschreven boeken van de masteropleidingen. En ook hier werkt het als een ‘gratis-meeneem-kast’.

Kralingse Zoom: kast bij de kantine en bij accountancy

Op locatie Kralingse Zoom vind je twee mini-biebjes. Kakelvers is die bij de opleiding accountancy, KZ.B3.228. Hier vind je hoofdzakelijk fictie: boekenweekgeschenken en de series Literaire Juweeltjes. Deels aangeschaft in de ramsj en geschonken door collega’s, vrienden en kennissen.

minibieb bij accountancy
De kast bij accountancy

Wil je ook schenken? Laat het weten aan Alinda Gerbrandij, de initiatiefnemer. Deze bieb is een ‘honesty library’: ‘we doen dit in goed vertrouwen’, zegt Alinda, ‘je schrijft je naam op en het boek plus de datum. Je brengt het boek na maximaal vier weken terug en dan streep je je naam weer door.’

Op de begane grond, tussen de kantine en bouwdeel D vind je een boekenkast met een gemengd aanbod van romans, non-fictie en studieboeken. Ook hier mogen de boeken vrijuit gaan rouleren, je mag ze meenemen en na het lezen houden of weer terugleggen. Wat je kwijt wilt kun je in de kast leggen.

De kast is een initiatief van Zeyad Al Mumar en Annemieke van Dillen, die hem samen openden.

Rochussenstraat: ruilbieb op de 9e

Ook bij de opleiding verpleegkunde is er sinds dit jaar een kleine bieb waar je boeken kunt halen en brengen. Je vindt hem op de 9e verdieping.

Minibieb op het RMI

Sinds mei 2023 is ook op Lloydstraat 300, de vaste stek van het Rotterdam Mainport Institute (RMI), een minibieb te vinden. Onderwijsmanagers Chantal Valentijn (links op de foto) en Margriet Verbrugge (rechts) mochten hem op 8 mei feestelijk openen. Dus heb je zin in lezen of heb je thuis boeken waar je een ander blij mee kunt maken? Loop eens langs op de 11e verdieping!

Leesclubs: samen lezen en tips uitwisselen

Over boeken kletsen kan ook heel leuk zijn. Bij de opleiding ergotherapie is in coronatijd een leesclub gestart die nog steeds bestaat. Hoewel veel leesclubs ervoor kiezen om met z’n allen hetzelfde boek te lezen, leest bij de ergotherapieclub iedereen wat-ie zelf wil. Zo kunnen de leden tips uitwisselen. Het blijkt namelijk dat studenten soms niet gaan lezen omdat ze het lastig vinden om te kiezen uit het enorme boekenaanbod.

Ook bij de lerarenopleiding Nederlands is een leesclub, wat bij die opleiding niet onlogisch is. Daar kiezen ze ‘min of meer democratisch’ een bepaald boek en lezen dat allemaal, vertelt een van de leden (zie het interview met Dimitri hieronder).

Lees ook de interviews die we vorig jaar hadden met drie leesclub-lezers:

Weet je nog meer boekenkastjes te staan of ken je andere leesclubs? Of zoek je studenten of collega’s om zelf een leesclub te beginnen? Laat het ons weten, mail naar Profielen@hr.nl

Tekst: Edith van Gameren
Foto’s: Edith van Gameren, Alinda Gerbrandij
Illustratie: Demian Janssen

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  5. Geen commerciële boodschappen.
  6. Niet op de persoon spelen.
  7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top