Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
4 oktober 2023

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Studenten naar de rechter om energietoeslag, ook in Rotterdam

Gepubliceerd: 9 December 2022 • Leestijd: 1 minuten en 21 seconden • Nieuws

In vijf gemeenten stappen studenten naar de rechter om alsnog de energietoeslag van 1.300 euro te bemachtigen. Ze krijgen hulp van de Landelijke Studentenvakbond.

thermostaatknop aan een verwarming
Shutterstock

De LSVb gaat studenten helpen met hun zaak in Delft, Rotterdam, Groningen, Leiden en Vijfheerenlanden (een gemeente nabij Utrecht). Dat meldt de Volkskrant.

Meer dan duizend studenten zouden zich bij de bond hebben gemeld voor juridische bijstand. De meeste gemeenten willen studenten geen energietoeslag geven. Ze krijgen er ook geen geld voor van het kabinet, omdat studenten de steun lang niet allemaal nodig zouden hebben.

Nijmeegste student won rechtszaak

Maar een Nijmeegse student won afgelopen zomer een rechtszaak van zijn gemeente en moest de toeslag van 1.300 euro toch krijgen. Daarom hebben sommige gemeenten inmiddels hun beleid aangepast en geven ze het bedrag ook aan studenten.

Lees ook:

Energietoeslag voor Rotterdamse studenten via bijzondere bijstand

Ook het kabinet kwam na dat vonnis een beetje in beweging. Het heeft 35 miljoen euro uitgetrokken voor studenten die in serieuze problemen komen en een beroep doen op de ‘individuele bijzondere bijstand’. Deze studenten moeten minstens 21 jaar oud zijn en aan bepaalde voorwaarden voldoen.

Het wordt wel lastig te controleren of die 35 miljoen euro daadwerkelijk bij studenten terechtkomt, want minister Carola Schouten wil geen ‘verantwoordingscircus’ optuigen, zei ze vorige week in de Tweede Kamer. De gemeenteraden moeten er volgens haar op toezien, niet het Rijk.

Prijsplafond

Het kabinet probeert ook op andere manieren de energiekosten te beperken. Zo komt er volgend jaar een maximumtarief voor de energie. Dit ‘prijsplafond’ gaat gelden tot een bepaald energieverbruik.

Het ‘plafond’ werkt niet goed voor bewoners van grote complexen die samen een energieaansluiting delen, maar voor hen komt er ook een vorm van energiesteun, heeft het kabinet aangekondigd. Ze kunnen straks per woning of wooneenheid een teruggave aanvragen bij de belastingdienst.

Vanaf september 2023 keert de basisbeurs weer terug, ook voor een deel van de ouderejaars. Uitwonende studenten krijgen boven op die beurs een bedrag van 164 euro per maand in verband met de hoge inflatie.

Tekst: HOP, Bas Belleman
Foto: Shutterstock

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  5. Geen commerciële boodschappen.
  6. Niet op de persoon spelen.
  7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top