Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
9 juni 2023

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Troonrede: ‘Rust en ruimte voor docenten en studenten’

Gepubliceerd: 20 September 2022 • Leestijd: 1 minuten en 10 seconden • Nieuws

‘Grote investeringen in mbo, hoger onderwijs en wetenschap brengen rust en ruimte voor docenten en studenten’, zei koning Willem-Alexander in de jaarlijkse Troonrede.

screenshot live-uitzending Troonrede 2022

De toespraak van de koning, die het kabinet voor hem schrijft, stond in het teken van de vele problemen in het land, zoals de hoge inflatie, de woningnood en de energiecrisis, maar ook het gebrek aan vertrouwen in de politiek en de bedreigingen van mensen met een uitgesproken mening.

‘Niemand kan voorspellen hoe de wereld eruit ziet als de kinderen van nu zelf kinderen hebben’, zei Willem-Alexander. ‘Maar het zal anders zijn. Want onze huidige manier van leven stuit op sociale, economische en ecologische grenzen.’

Basisbeurs omhoog

Het kabinet trekt ruim 18 miljard euro uit voor de koopkracht, vertelde hij. De zorgtoeslag en de basisbeurs voor studenten gaan bijvoorbeeld omhoog. Ook komt er een prijsplafond voor de energietarieven.

Maar hoe nu verder? Het kabinet vestigt zijn hoop onder meer op het onderwijs. ‘Investeren in de toekomst van ons land begint met goed en toegankelijk onderwijs’, zei de koning. Elk kind moet goed leren lezen, schrijven en rekenen en dan kunnen doorstromen naar ‘het best passende niveau’.

Grote investeringen

‘Grote investeringen in mbo, hoger onderwijs en wetenschap brengen rust en ruimte voor docenten en studenten’, stelde de koning. ‘De herinvoering van de basisbeurs vanaf het studiejaar 2023-2024 moet voor jonge mensen zoveel mogelijk de financiële drempels wegnemen om te gaan studeren.’

Dat is niet alleen goed voor henzelf, maar ook voor het hele land. ‘Alleen met een goed opgeleide beroepsbevolking kunnen we bouwen aan een innovatieve en ondernemende toekomst’, aldus Willem-Alexander.

Tussen de toehoorders zat ook minister Robbert Dijkgraaf van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, samen met zijn collegaministers.

Tekst: Bas Belleman
Foto: screenshot live-uitzending

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  5. Geen commerciële boodschappen.
  6. Niet op de persoon spelen.
  7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top