Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
25 juni 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

UIT: Als een kind zo blij bij IJsvrij

Gepubliceerd: 22 December 2022 • Leestijd: 4 minuten en 58 seconden • UIT&THUIS Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Afgelopen zondag 18 december mocht ik er voor het eerst op UIT als reporter voor Profielen om voor jullie te schrijven over de leukste uitgaansplekjes in Rotterdam. Toen ik hoorde dat IJsvrij van 15 december tot en met 8 januari 2023 back in town zou zijn voor hun vierde editie begon mijn hart te smelten. Geen winter zonder schaatsen meer!

In 2019 was de laatste editie van IJsvrij. Na twee coronawinters kan er dit jaar weer massaal geschaatst worden in de stad. Ditmaal opnieuw op Plein 1940 in hartje Rotterdam, direct naast het rijksmonument ‘De verwoeste stad’.  Om 15.00 uur had ik met Yasmin, collega-student social work en vriendin, afgesproken. We gingen er voor jullie op uit.

Even zoeken naar de ingang

Op de website van IJsvrij, die overigens prachtig vormgeven is in bijpassende sferen en voorzien van de nodige informatie, las ik dat de ingang zich bevindt tussen het Maritiem Museum en de Kamer van Koophandel. Ik was met de fiets gekomen en Yasmin met de metro; uitstappen bij halte Beurs, prima te bereiken. In het begin was het even zoeken waar de ingang was. De plek die voor ons het meest logisch leek voor de ingang bleek het niet te zijn. We moesten even omlopen.

Eenmaal binnen op de baan oogde de sfeer ontzettend fijn en warm. De aanwezigheid van vele Perzisch-looking tapijtjes werkt heel goed.

Goede voorzieningen

Er waren twee balies aanwezig. Eentje waar je eten en drinken kon halen en een andere waar je kaartjes kon kopen, laten scannen en schaatsen kon huren. Daarnaast waren er veel zitplekken waar je voor of na het schaatsen kon landen en voldoende – en schone – sanitaire voorzieningen. Helaas geen garderobe.  Tip is dus om zo min mogelijk spullen mee te nemen.

Voor het geval je meteen van school of werk komt met de nodige bagage: veel bezoekers lieten hun spullen, inclusief schoenen, liggen bij,- op,- of onder de banken naast de ijsbaan. Het uitsluiten van diefstal kan niet beloofd worden, maar ik heb in elk geval al mijn spullen nog. De sfeer voelde ook verre van onveilig op alle vlakken. Zo heb ik na het kwijtraken van mijn fietssleutel deze weer netjes kunnen ophalen bij de balie, yay!

Tickets: voordeel met Rotterdampas

Op de site wordt aangemoedigd je tickets online te halen om een snellere doorstroom te bevorderen. Boven de 13 jaar betaal je €7,50 exclusief schaatsen voor een ticket. Bij het halen van online tickets kun je een tijdslot boeken van een halfuur waarbinnen je de tickets kan laten scannen. Na het scannen zijn de tickets geldig voor de hele dag.

Toen wij de tickets lieten scannen was er geen rij; voor ons maakte de online aankoop dus geen verschil, op 25 cent p.p. administratiekosten na. Mocht je een Rotterdampas hebben, haal dan zeker niet je tickets online! Op vertoon van die pas krijg je namelijk onbeperkt 50 procent korting. Toegang voor kiddo’s van 2 jaar en jonger is gratis. Daarnaast zijn er verschillende tickets voor verschillende activiteiten. Voor meer info over de verschillende tickets: https://ijsvrij.nl/ijsbaan/#tickets

Schaatsen huren

De schaatsen ter verhuur zijn beschikbaarheid in de maten 27 t/m 47 en het kost je € 5,- per persoon. Tevens is een beperkt aantal glij-ijzers voor de allerkleinsten beschikbaar. Daarnaast mag je ook je eigen schaatsen meenemen. Alle schaatsen zijn toegestaan behalve noren en klapschaatsen. Tip: Loop niet te ver met je gehuurde schaatsen van de schaatsbaan af. Niet alleen vanwege valgevaar (oeps hihi) maar ook omdat de schaatsen op die manier niet meer verzekerd zijn. Vindt de organisatie niet zo leuk. Houd daar dus rekening mee.

Twee schaatsbanen en volop ‘koek en zopie’

Je kunt zowel in rondjes schaatsen (donutvorm) als op een rechthoekige schaatsbaan; de banen bevinden zich direct naast elkaar. Als het goed is schaats je op ècht ijs! Opvallend was dat tussendoor delen van de ijsbaan werden bespoten met water. Hier mocht je dan even niet op schaatsen. Na ongeveer vijf minuten kon dat weer wel.

Er was volop ‘koek en zopie’ aanwezig. Dat is een term die gebruikt wordt voor het voedsel en de drank die tijdens schaatsperiodes bij het ijs verkocht worden. Denk aan warme chocomelk met slagroom, erwtensoep, broodjes knakworst, glühwein, flammkuchen, verschillende soorten bier enzovoort. Er waren helaas geen vegetarische of veganistische opties dus wij namen een kopje thee.

Winterse activiteiten

Ontzettend leuk is dat de baan van 15 december 2022 t/m 8 januari 2023 álle dagen van de week geopend is, dus ook op de feestdagen.
Voor de exacte openingstijden en uitzonderingen onderaan deze blog of op https://ijsvrij.nl/ijsbaan/#openingstijden

Op vrijdagen is de baan het langst open en is er silent disco! Hier dien je aparte kaarten voor te kopen. Voor 19,50 ben je voorzien van 1,5 uur schaats- en discopret inclusief schaatshuur, koptelefoon en drankje. Op 30 december en 6 januari is er tussen 18.00 en 19.00 uur een speciale silent disco voor kids. Er is gedacht aan activiteiten voor jong en oud. Check deze en overige activiteiten zoals curlingcompetities en losse baanverhuur voor bedrijven of schoolschaatsen op https://ijsvrij.nl/winterse-activiteiten/

Schaatsen met hulp van een witte ijsbeer

Ijsvrij is zeer gezins- en kindvriendelijk. Op de zondag waren er veelal kinderen aanwezig met volwassenen. Er zijn ook schaatsstoelen ter ondersteuning beschikbaar, zoals een witte ijsbeer, waar ook iemand op kan zitten en een zwarte pinguïn, waarmee je solo kunt schaatsen. Toen wij gingen waren ze allemaal bezet. Dus als je zo’n stoel wilt bemachtigen moet je even je metaforische stoute schoenen over je schaatsen heentrekken en met je liefste stem aan (hoogswaarschijnlijk) een kind vragen of je ook even mag. Mijn ‘doelwit’, oftewel een leuk blond meisje van een jaar of 7 verkocht mij een ‘nee’ nadat ik haar om de witte ijsbeerstoel vroeg ☹. Toen ik de hoop op die ervaring had opgegeven kreeg ik ongeveer vijf minuten later de stoel toch naar me toe geschoven van datzelfde meisje! Wie niet waagt, wie niet wint 😊.

Wel ben ik nog heel nieuwgierig naar hoe we die silent disco ervaren zouden hebben en of daar meer jongeren op af zouden komen. Ga jij het uitproberen?


Waardering voor mijn totale belevenis: 3 ¾ sterren

Uitgegeven per persoon: Entree: 7,50 + schaatsen 5,- + kopje thee 2,75 = €15,25 p.p

Adres: Plein 1940, 3011 TA, Rotterdam

Openingstijden: Schaatsen kan 7 dagen in de week van 15 december t/m 8 januari 2023. Reguliere openingstijden zijn
maandag t/m woensdag 12.00 tot 20.00 uur l donderdag van 12.00 tot 22.00 uur l vrijdag van 12.00 tot 23.00 uur l Weekenden en kerstvakanties van 10.00 tot 20.00 uur l Afwijkende openingstijden 24 december 10.00 tot 17.00 uur l 25 en 26 december 10.00 tot 18.00 uur l 31 december 10.00 tot 17.00 uur l 1 januari 12.00 tot 18.00 uur l 6 januari 10.00 tot 14.00 uur – besloten partij

Toegankelijkheid/bereikbaarheid: Drie minuten lopen van tram- en metrohalte Beurs. Terrein is toegankelijk voor mindervaliden, maar er is geen mindervalidentoilet aanwezig. Helaas is de ijsbaan niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

Handig om te weten:
*Handschoenen zijn verplicht! Mocht je deze niet zelf bij je hebben kun je ook leuke merchandise handschoenen halen met touchscreenvriendelijke vingertoppen voor € 5,- in twee maten (volwassenen en kinderen) bij de kassa van de ijsbaan.
*Betalingen kunnen (helaas) niet cash. Pin only!
*De muziek die afgespeeld wordt is niet te horen op de ijsbaan zelf. Minder leuk als je zoals wij van schaatsen op muziek houdt maar geweldig als je zeer prikkelgevoelig bent.
*Er zijn géén vegan eetopties en/of chocomelk.
*Onbeperkt 50 procent korting op entree tot de ijsbaan met de Rotterdampas.
*Eigen consumpties verboden.

Tekst en foto’s: Ishana Kathusing

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top