Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
20 juli 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

UIT: Een fotogenieke herfstervaring

Gepubliceerd: 17 November 2022 • Leestijd: 5 minuten en 12 seconden • UIT&THUIS Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Vandaag nemen we jullie een dagje mee naar een rustiek stukje groen aan het randje van Rotterdam. Op zoek naar een leuke plek om te studeren vonden wij tot onze verrassing een prachtige botanische tuin met een grote collectie bloemen, bomen en planten. Een plek die ideaal bleek voor een productieve studiedag in een fotogenieke omgeving.

Wij zijn Lisa (lerarenopleiding biologie) en Sascha (lerarenopleiding geschiedenis) en wij studeren beiden aan de Hogeschool Rotterdam. Lisa is gefascineerd door nieuwe ontwikkelingen en diepgang in de biologie en Sascha vertelt het liefst opvallende verhalen over de Middeleeuwen. We nemen je samen mee in onze zoektocht naar de leukste plekjes om te studeren, feesten en te ontspannen. Want je studententijd, daar wil je alles uithalen!

De locatie: biodiversiteit en natuurhistorie

Trompenburg Tuin & Arboretum is een prachtige botanische tuin met een grote collectie bomen, struiken, vaste planten, bloembollen en knollen. De tuin ligt aan de rand van centrum Rotterdam in de wijk Kralingen en het is met maar liefst 8 hectare oppervlakte een ware ontdekking voor rustzoekers en groenliefhebbers van binnen en buiten de stad. De botanische tuin is van grote waarde op het gebied van biodiversiteit en grote natuurhistorie. Wist je dat de eerste aanleg van dit prachtige stukje grond circa 200 jaar geleden heeft plaatsgevonden? Toentertijd bestond het alleen nog uit moerasgrond.

Een verrassing bij aankomst

Vanaf tramhalte Woudestein is het vijf minuten lopen naar de ingang van Trompenburg. Wij gebruikten Google Maps om naar het theehuisje te navigeren. Op internet hadden we de knusse horecagelegenheid gevonden en vol goede moed gingen we op pad.

Tot onze verrassing stuitten we bij de ingang van het park waarin het theehuisje zich bevindt op de Tuinen & Arboretum van Trompenburg. Een vriendelijke man achter de kassa liet ons geamuseerd de plattegrond zien toen we vroegen naar het theehuisje. Hij wees ons op de rozentuin, schattige bruggetjes en op de woestijnkas die we onderweg naar het theehuisje zouden tegenkomen. Nadat we onze Rotterdampas en museumkaart hadden laten zien konden we gratis op pad met de veelbelovende plattegrond.

Op weg naar het theehuis

Met de laptoptas in de hand liepen we door de Engelse tuinen op weg naar het theehuis. Lisa nam de taak van het navigeren op zich terwijl ze haar kennis van de diverse planten en bloemen die we tegenkwamen deelde. Het pad is rolstoelvriendelijk en bestond uit schattige bruggetjes. We konden het niet laten om op de houten bankjes te poseren voor een leuke foto.

Bij het groen stond steeds een informatiebordje met de naam van de plant, boom of bloem. Dat was handig, want dat gaf Sascha ook het gevoel dat ze verstand van natuur heeft. Daarnaast stonden er langs de weg ook borden die de richting aangaven naar het theehuis, toch fijn voor de generatie die is opgegroeid met navigatie. Na zo’n 15 minuten wandelen kom je aan bij het theehuisje. Die tijd is wel inclusief wat stops om een mooie foto te maken!

Het theehuis: aan de slag

Toen we bij het schattige theehuis aankwamen zochten we binnen naar een zitplek met nabijgelegen stekkerdoos voor de laptop. We hadden immers het voornemen om die dag productief aan de slag te gaan. Er waren genoeg stekkerdozen te vinden voor je laptop en we hadden ook een wifiverbinding tot onze beschikking. We konden er ondanks de verleiding om met elkaar te gaan kletsen prima werken.

Wel was het wifinetwerk ietwat traag. Wij raden aan om vooraf wat documenten te downloaden en niet te veel tabs open te laten staan in je browser. De man van de eigenaresse liet ons weten dat er het gehele jaar door genoeg studenten in het zonnetje komen studeren. En als zij binnen stroom nodig hebben is er hier en daar ook nog een stekkerdoos om je laptop te kunnen opladen.

Lunchen in het theehuis

Binnen in de zaak was het schattig aangekleed met paddenstoelen en andere herfsttaferelen. Het huisje is van hout en heeft een ruim opgezet terras. Voor ons was de temperatuur ideaal maar wij bevelen je aan om op koude dagen een warme trui aan te trekken. Na een tijdje gestudeerd te hebben trakteerden we onszelf op een lekkere lunch.

Op de lunchkaart staan veel Nederlandse gerechten zoals een herfstige soep en een groentenwrap. Ondanks dat de kaart niet heel uitgebreid is zijn er vier veganopties en kan de koffie ook bereid worden met havermelk of sojamelk.

Wij moesten onze koffie en lunch bestellen aan de bar. Dit vonden wij zelf wel fijn omdat niemand je komt vragen of je nog wat wilt drinken als je midden in een hyperfocus zit te werken.

De lunch was supersnel klaar en zag er heerlijk uit. Lisa verbrandde haar mond nog bijna aan de soep maar dat was het waard. Wij raden je aan de Dutch Weed Balls te bestellen als je daar bent, want deze vegan bitterballen met vier verschillende soorten paddenstoelen waren goddelijk! Het Theehuis had er ook een bijzonder ‘dip’ bij wat er perfect bij past. Lisa had ze liever allemaal alleen willen opeten maar moest ze helaas met Sascha delen. Je kan natuurlijk ook een portie extra bestellen.

De lunch was naast lekker ook vriendelijke voor de studentenportemonnee. Wij hebben met zijn tweeën €35,- (incl. tip) besteed aan heerlijke koffie en lunch. Je hebt namelijk voor een gemiddeld bedrag van € 7,- een lekkere maaltijd exclusief drankje. Let wel op: in januari en februari is het theehuisje dicht.

Algemene indruk

Een prachtige locatie met kleine paadjes en weggetjes waar je als een echte avonturier overheen kan lopen. Als het geregend heeft kan het wel wat modderig zijn. Je kan hier voor of na het studeren heerlijk wandelen en genieten van alles wat groeit en bloeit, ideaal om je hoofd even leeg te maken. Ook de vogelvolière en woestijnkas zijn zeker de moeite waard om even langs te lopen.

Het eten was heerlijk en de prijzen zijn studentvriendelijk. Onze algemene indruk was Toooopppp!

Onze Beoordeling

Algemene Waardering: 4/5 sterren
Geweldige locatie, iets minder om te studeren als je wifi nodig hebt maar als je alles van tevoren meeneemt en downloadt is het oké. Maar de locatie is heerlijk om tot rust te komen en van alles te kunnen bewonderen.

Uitgegeven per persoon: Toegang Trompenburg Tuinen en Arboretum: niks! Lunch Theehuis: voor twee personen € 35,- (incl. tip).
Normale entreekosten: € 10,75 pp. Student: € 5,75. Met Rotterdampas, museumkaart, jaarwandelkaart of vriendenkaart gratis.

Adres: Honingerdijk 86 (beneden) 3062 NX Rotterdam

Openingstijden:

Trompenburg Tuinen
en Arboretum
April t/m oktober
Maandag:
12.00 uur tot 17.00 uur

Dinsdag t/m zondag:
10.00 uur tot 17.00 uur  
November t/m Maart Maandag:
12.00 uur tot 16.00 uur

Dinsdag t/m zondag:
10.00 uur tot 16.00 uur    
Theehuis de UithoekApril t/m oktober
Maandag: 12.00 uur tot 16.30 uur
Dinsdag t/m zondag: 10.00 uur tot 16.30 uur
November, december & maart
Maandag:
12.00 uur tot 15.30 uur
Dinsdag t/m zondag:
10.00 uur tot 15.30 uur  
 Let op: Theehuis de uithoek is in januari en februari gesloten.

Toegankelijkheid/bereikbaarheid: Vanaf tramhalte Woudestein (tram 21/24) ongeveer 5 minuten lopen naar de ingang van Trompenburg. In het weekend kan je gratis parkeren voor de deur. Rolstoelvriendelijk, eventueel kan je gratis een rolstoel lenen bij de ingang, telefonisch reserveren. Honden zijn niet toegestaan.

Handig om te weten: Je kan bij de ingang gratis naar het toilet, ook is er op het terrein een toilet beschikbaar. Bij Trompenburg Tuinen en Arboretum kan je alleen pinnen! In het theehuis kan je zowel contant als met pin betalen.

Wij kregen van de vriendelijke meneer van de ingang nog de tip om de website te bekijken voor leuke workshops en evenementen. Er is genoeg te doen en ook voor je neefje, nichtje, zusje of broertje, zoals een coole natuurschatkist verzamelen met allerlei nootjes en bladeren. Op 9, 10 en 11 december is er kerstmarkt, met Glühwein en Erwtensoep bij het theehuis, een mooie wandeling en allerlei kraampjes.

Tekst en foto’s: Lisa Bergwerff en Sascha Baas
Fotobewerking: Demian Janssen

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!


Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top