Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
2 oktober 2023

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Versoepelingen voor hoger onderwijs met name in quarantaineregels

Gepubliceerd: 26 January 2022 • Leestijd: 2 minuten en 33 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

De handrem gaat eraf: het kabinet versoepelt allerlei coronamaatregelen. Bijna alles kan vanaf vandaag weer open tot 22.00 uur. In het hoger onderwijs hoeven studenten en medewerkers minder vaak in quarantaine.

Update over mondkapjes toegevoegd, 26/1/2022 12.20

Premier Mark Rutte en minister van volksgezondheid Ernst Kuipers gaven dinsdagavond een persconferentie waarin ze versoepelingen van de coronaregels aankondigden. De premier zei dat ze ‘bewust de grenzen van het mogelijke zoeken’. Het aantal besmettingen is immers al torenhoog en zal door de versoepelingen nog sneller stijgen.

Het kabinet volgt in grote lijnen het OMT-advies dat al vóór de persconferentie openbaar was gemaakt en gaat met sluitingstijd voor restaurants, cafés, theater, musea en bioscopen zelfs twee uur verder dan de deskundigen voorstelden.

Quarantaine verschilt naar leeftijd en prikstatus

De quarantaineregels worden versoepeld. Na contact met een besmet persoon hoeven leerlingen en studenten tot 18 jaar niet meer standaard in quarantaine. Zolang ze zelf geen klachten hebben, kunnen ze gewoon fysieke lessen bijwonen.

Voor mensen boven de 18 worden de regels ook versoepeld: wie langer dan een week geleden een boosterprik heeft gehad of korter dan acht weken geleden positief is getest (en dus van corona is hersteld) hoeft niet in quarantaine na contact met een besmet persoon, tenzij ze klachten hebben die passen bij het coronavirus. Ze moeten contact met kwetsbare personen vermijden. Het OMT adviseerde bovendien om gedurende vijf dagen elke dag een zelftest doen, maar daar zegt het kabinet niets over.

Daarmee lopen de quarantaineregels voor studenten dus uiteen, afhankelijk van hun leeftijd en vaccinatiestatus.

Voor iedereen geldt: wie klachten heeft, moet nog steeds thuisblijven en een zelftest doen. En wie besmet is, moet in isolatie.

Uitzondering docenten

Voor leraren en docenten met een ‘essentiële rol’ in het onderwijs, of in een ‘uitzonderlijke situatie’, mag een uitzondering worden gemaakt op de quarantaineregels, zolang de werknemer geen klachten heeft. Dit kan volgens een persbericht van het ministerie alleen ‘in goed overleg tussen werkgever en werknemer en onder strenge voorwaarden, zoals dagelijks zelftesten’.

Het gaat dan in de praktijk om uitzonderingen voor docenten die geen boosterprik hebben gehad (of korter dan een week geleden) of die zich helemaal niet hebben laten vaccineren.

Mondkapje mag toch af als je afstand kunt houden

En hoe zit het met de regels voor collegezalen? Daar verandert niets aan, laat een woordvoerder van het ministerie weten. Daar mogen maximaal 75 studenten tegelijk samenkomen.

Studenten en staf hoeven niet langer ‘altijd en overal’ op de campus een mondkapje te dragen, blijkt uit een brief van het kabinet. De mondkapjesplicht geldt niet als studenten met een vaste zit- of staplaats voldoende afstand kunnen houden.

Op 14 januari breidde het kabinet de mondkapjesplicht uit: die gold voortaan ‘altijd en overal’ in de gebouwen van hogescholen en universiteiten. Het kabinet komt daar nu van terug, blijkt uit een gisteravond gepubliceerde brief.

‘De uitzondering op de mondkapjesplicht in het beroepsonderwijs en hoger onderwijs geldt voor studenten, docenten en andere personen die een vaste sta- of zitplaats innemen en de veilige afstand kunnen houden tot anderen.’ Het gaat onder meer om bibliotheken, studieruimtes en werkplekken van ondersteunend personeel.

Volgens het kabinet betekent dit ‘dat mondkapjes verplicht zijn in de meeste les- en collegezalen, omdat daar veelal de ruimte ontbreekt om alle studenten op anderhalve meter te laten plaatsnemen’. Ook bij verplaatsingen door de gebouwen blijven de mondkapjes verplicht.

De algemene coronaregels blijven van kracht: houd 1,5 meter afstand waar mogelijk, was regelmatig je handen, draag een mondkapje in publieke ruimten en ventileer goed.

Gebrek aan personeel

Kuipers waarschuwde wel dat het aantal besmettingen zal oplopen. Daardoor zullen meer mensen in quarantaine gaan en dus zullen sommige plaatsen – bij gebrek aan personeel – ondanks de nieuwe regels toch gesloten zijn.

De maatregelen gelden in principe voor zes weken, met een ‘weegmoment’ over drie weken. Het zou kunnen dat het kabinet dan toch weer strenger moet worden, waarschuwde Rutte. Dan zal hem vast jojobeleid worden verweten, voorspelde hij, maar dat risico wil hij nemen.

Tekst: HOP, Bas Belleman en Josefine van Enk/Hein Cuppen

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  5. Geen commerciële boodschappen.
  6. Niet op de persoon spelen.
  7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top