Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
3 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Volgende licht op groen voor nieuwe bachelor applied data science & AI

Gepubliceerd: 19 April 2022 • Leestijd: 2 minuten en 14 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Ze zijn heel sierlijk door het volgende hoepeltje gesprongen, zou je kunnen zeggen. De nieuwe opleiding applied data science & artificial intelligence kreeg vorige week bij de ‘Toets Nieuwe Opleidingen’ een positief oordeel van het visitatiepanel.

Ontwikkelteam bachelor applied data science & ai
Het ontwikkelteam van de bachelor, Nathalie Keurentjes midden-rechts

‘We zijn met vlag en wimpel geslaagd’, zegt een blije programmamanager Nathalie Keurentjes. Het bezoek van het panel van accreditatie-organisatie NVAO gebeurde online, maar alsnog was het een ‘spannende en enerverende dag’. In vier verschillende sessies passeerden het management, het werkveld, de docenten en de toets- en examencommissie de revue. Het hoort allemaal bij de – lange – toelatingsprocedure voor de nieuwe studie, waarover Profielen al eerder schreef.

Lof voor het werkveld

‘De commissie vond het allemaal heel positief’, vat Keurentjes samen. Extra veel lof was er over de betrokkenheid van het werkveld. ‘Onze partners in het werkveld zijn heel erg enthousiast en betrokken, en dat werd door het panel ook opgemerkt’, zegt Keurentjes.

Na afloop van de vier sessies gaf de commissie aan dat de opleiding wat hen betreft groen licht kan krijgen. ‘Ze kunnen een positief oordeel geven, een positief oordeel met voorwaarden of een negatief oordeel. We gingen wel uit van een positief oordeel, maar verwachtten nog wel “voorwaarden”, zoals bij onze collega’s van de Haagse Hogeschool en BUAS Breda. “Positief met voorwaarden” betekent dan dat je nog dingen moet uitwerken of met aanvullende plannen moet komen. Maar ze beoordeelden ons op alle drie de standaarden – beoogde leerresultaten, onderwijsleeromgeving en toetsing – meteen positief.’

Aanmelden vanaf juni

De nieuwe mijlpaal maakt het vrij zeker dat alle bureaucratische hindernissen tijdig genomen worden en dat de eerste studenten in september kunnen starten. ‘Dit advies van het panel gaat naar de NVAO, en die neemt dat hoogstwaarschijnlijk over. Maar dat traject kan nog wel een maand of twee duren. Na het definitieve besluit en registratie in het CROHO (Centraal Register Opleidingen Hoger Onderwijs, red.) kunnen studenten zich echt aanmelden. Tegen die tijd is het wel juni.’

Omdat men daar natuurlijk niet op wil wachten, is de voorlichting al van start gegaan. Tijdens de afgelopen periode van voorlichtingen en open dagen, presenteerde applied data science & AI zich alvast aan geïnteresseerden. Die konden zich vervolgens inschrijven als belangstellende, zodat ze het als eerste horen wanneer de echt inschrijving start. ‘Er staan zo’n 150 belangstellenden op die lijst’, zegt Keurentjes, die op basis van deze interesse hoopt dat er in september twee klassen starten. Om de contacten warm te houden, worden de aankomende studenten op de lijst in mei alvast uitgenodigd voor een motivatiegesprek.

Interesse van meisjes

Eerder vertelde het ontwikkelteam te hopen dat ook veel meiden de nieuwe, multidisciplinaire opleiding willen doen. ‘Die interesse van meisjes is er zeker’, zegt Keurentjes. ‘Ik denk dat zo’n 25 à 30 procent van de belangstellenden meisjes zijn. Nog geen 50/50, maar dat wordt misschien in de toekomst meer.’

De komende tijd gaat het team ‘vrolijk verder met ontwikkelen’. ’We gaan onder meer jaar 2 verder vormgeven en ik heb een aantal vacatures in te vullen’, zegt Keurentjes. ‘Per 1 februari zijn er al drie nieuwe mensen gestart, maar we zijn zeker nog op zoek naar mensen met een technische achtergrond in data science, AI, wiskunde en programmeren.’

Tekst: Edith van Gameren
Foto: Frank Hanswijk

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top