Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
3 maart 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Photo of author

Jennifer Schoolenberg is vierdejaarsstudent aan de opleiding social work. Ze schrijft het liefst over de belevenissen die het hbo met zich meebrengt, geeft ‘tips and tricks’, maar durft ook haar mening te geven wanneer daar het moment voor is.

Foto: Paul van der Blom

Recente blogs

Recente artikelen

Blog

Wat is een student?

Gepubliceerd: 19 April 2022 • Leestijd: 1 minuten en 40 seconden • Jennifer

Je klem zuipen, iedere avond pasta pesto, een stoel in je kamer waar een berg vuile was op ligt en slapen tot een uur of 12. Dat zijn dingen die voor mij de typische student kenmerken. Maar wanneer ben je nou een echte student?

Afgelopen week zag ik een video op Instagram waarin Jort Kelder vertelt dat mensen die aan de universiteit studeren student zijn. Mensen met een hbo- en mbo-opleiding ‘zitten gewoon op school’. En ja die mensen heb je ook nodig, aldus Jort. De reacties ontploften met een storm aan kritiek, aangezien meer mensen een hbo- dan een universitair diploma hebben.

Een opleiding aan de HR wordt ook wel een studie genoemd en er zijn ook termen als ‘studiefinanciering’. Maakt dat je niet automatisch een student?

In de eerste twee jaar van mijn studie voelde ik me geen student. Er was weinig veranderd sinds ik van de middelbare school kwam. Ik ging naar school, volgde daar lessen en maakte verslagen. Ik was niet van het ‘zuipen tot we kruipen’ en ontbijten met een koude pizza. Tijdens de lockdown (toen niemand officieel meer kon feesten tot het ochtendgloren) ben ik gaan beseffen dat student-zijn meer is dan losgaan. Ik hoefde dat allemaal niet te  forceren om een échte student te zijn. Zo zag ik op social media veel filmpjes van andere meiden die ook liever thuis een filmpje kijken of lekker gaan dineren met vriendinnen, wat ervoor zorgde dat ik mij geen mislukte student voelde.

Een blik op Google vertelt ons dat de term student wordt gebruikt voor mensen die naar een universiteit, hogere-beroepsopleiding of hogeschool gaan en aan het einde van de opleiding een bachelor- of masterdiploma halen. In het basisonderwijs en middelbaar onderwijs is de term scholier gebruikelijk. Dús Jortje Kelder je zit er helemaal naast.

En dan zijn er nog de vele studentenkortingen die je in het hbo ook krijgt. Een welbekende is natuurlijk het gratis ov waarmee je lekker een dagje naar Groningen of Maastricht kunt. Vaak worden overige kortingen vergeten. Zo kun je op vertoon van je schoolpas met korting naar de bioscoop, maar ook in sommige restaurant of kledingwinkels kun je korting krijgen. Zo krijg je bij ASOS 10 procent korting. Tel uit je winst.

We kunnen dus stellen dat het begrip ‘student’ dynamisch en veelzijdig is. Een biertje, kortingsbon of rijke kakker maakt je geen student. Een studie maakt je student en de rest is bijzaak. En anno 2022 kun je de student zijn die je wilt zijn.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente blogs

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  5. Geen commerciële boodschappen.
  6. Niet op de persoon spelen.
  7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top