Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
28 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Zeven bronnen van inkomsten die vaak vergeten worden

Gepubliceerd: 14 October 2022 • Leestijd: 3 minuten en 36 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Als Rotterdamse student hoef je voorlopig niet te rekenen op een energietoeslag van de gemeente. Wel zijn er – buiten de studiefinanciering – allerlei andere potjes, toeslagen, fondsen en teruggaven waar je gebruik van zou kunnen maken, en die nog weleens vergeten worden. We hebben er zeven gevonden.


1 Teruggave inkomstenbelasting

Het ‘gratis geld’ dat veel studenten laten liggen is de teruggave van loonbelasting. Heb je een bijbaantje, hoor dan niet bij de helft van de werkende studenten die geen aangifte doet want de kans is dan groot dat je geld misloopt. Vaak wordt er te veel belasting ingehouden op je loon, en dit kun je makkelijk terugkrijgen door aangifte te doen. Dat kan via de website van de belastingdienst of hun apps (Android en IOS). Het is heel eenvoudig en vaak staat het meeste al ingevuld. Heb je de afgelopen jaren wel gewerkt maar ben je vergeten aangifte te doen, dan kun je alsnog het misgelopen geld ontvangen. Dit kan nog tot uiterlijk vijf jaar terug.

2 Zorgtoeslag

Uit onderzoek van Nibud blijkt dat maar liefst 22 procent van de studenten in het hbo/wo geen zorgtoeslag aanvraagt – dit kan je zomaar een barkie per maand schelen. Wel een reden om je er even in te verdiepen toch? Dat kan hier.


3 Het Profileringsfonds

Dreigt studievertraging omdat je bijvoorbeeld zwanger bent of vanwege een bestuursfunctie? Dan maak je aanspraak op geld uit het Profileringsfonds. Ook mensen met een functiebeperking komen hiervoor in aanmerking. Je decaan kan je ondersteunen bij de aanvraag en samen met jou de procedure doorlopen.

Voor het Profileringsfonds kom je alleen in aanmerking als er via DUO niets meer te regelen valt, vertelt decaan Ercan Yilmaz aan de telefoon. ‘De student moet ook de aanleiding voor de vertraging kunnen bewijzen. Samen met de decaan doorloop je alle stappen en maak je een overzicht van je inkomsten en uitgaven. Als alles klopt dan schrijft de decaan een ondersteunende brief, het totaalpakket gaat naar het Profileringsfonds. Zij beslissen of het allemaal in orde is en hoe lang een student een financiële ondersteuning krijgt.’

Als de commissie jouw aanvraag goedkeurt krijg je maandelijks een bedrag overgemaakt, voor collegejaar 2021-2022 is dat 250 euro.


4 Studietoeslag voor studenten met een beperking

Drie van de vier studenten met een beperking weten financiële steun niet te vinden, blijkt uit een analyse van expertisecentrum ECIO. De studietoeslag is een van die regelingen die soms vergeten worden. Als je studiefinanciering ontvangt en je kunt geen bijbaan nemen vanwege een beperking of langdurige ziekte, dan kun je bij de gemeente deze studietoeslag aanvragen. Het gaat om een bedrag van iets meer dan driehonderd euro per maand, laat Yilmaz weten.


5 Het Perspectieffonds

Ben je in de vervelende situatie beland dat je in de schulden zit, besef dan dat dit niet meteen het einde van de wereld is. De gemeente heeft een Perspectieffonds, speciaal voor jongeren die het niet lukt om hun schulden af te lossen. Ambtenaren kijken samen met jou welke schulden je hebt en brengen je financiële situatie helemaal in kaart.

‘Wat ze kunnen doen is kijken of ze een deel van de schuld of de gehele schuld kunnen aflossen voor jou. Daar zit wel een tegenprestatie aan vast’, zegt Yilmaz. Die tegenprestatie is een stage waarbij je werkt aan je eigen toekomst, zo staat op de website van de gemeente Rotterdam. Het traject duurt twee jaar. ‘Als je klaar bent met het fonds en nog hulp nodig hebt, dan staan we nog drie jaar voor jou klaar als je ons nodig hebt’, aldus de gemeente.

6 Particuliere fondsen

Er zijn ook nog talloze particuliere fondsen waar je als student eventueel gebruik van kan maken. ‘Daar sturen we op dit moment veel naar door’, zegt Yilmaz. Deze fondsen richten zich vaak op specifieke doelgroepen; val je daarbuiten dan heeft het meestal niet veel zin om je aan te melden. ‘De een richt zich meer op vrouwen, de ander meer op statushouders, het ligt er maar net aan wat een fonds wil ondersteunen’, zegt Yilmaz. ‘Het zijn meestal eenmalige bedragen van tussen de duizend en vijftienhonderd euro. Vaak zijn dat giften.’

Je kunt hier pas gebruik van maken als je niet meer in aanmerking komt voor de eerder genoemde voorzieningen. In sommige gevallen kun je er ook een beroep op doen als deze niet toereikend zijn. Net als bij het Profileringsfonds kan je decaan een ondersteunende verklaring schrijven. Daarnaast zijn nog nodig: een motivatiebrief, begroting, cv, overzicht van studieresultaten, overzicht van je lening bij DUO en een referentiebrief van bijvoorbeeld een docent.  

Wil je weten welke fondsen er allemaal zijn voor de regio Rotterdam, check dan deze website.


7 Huurtoeslag

Ben je 18 jaar of ouder en uitwonend? Check dan tot slot even of je recht hebt op huurtoeslag. Hier kun je alleen gebruik van maken als je een zelfstandige woonruimte hebt met een eigen toegangsdeur (die je van binnen en buiten op slot kunt doen), en een eigen keuken en wc. Als je op kamers woont kom je hiervoor vaak niet in aanmerking, tenzij je een zelfstandige woning deelt, in dat geval kan de hoofdhuurder de toeslag aanvragen. Let wel op: de rekenhuur (kale huur plus servicekosten) mag niet hoger zijn dan €442,46 als je tussen de 18 en 23 bent. Vanaf 23 jaar ligt de grens op  €763,47. Lees hier meer over alle voorwaarden.  

Tekst: Wietse Pottjewijd
Illustratie: Demian Janssen

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top