Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
1 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

20e Associate degree-opleiding van de RAC is goedgekeurd en gaat in september van start

Gepubliceerd: 21 March 2023 • Leestijd: 2 minuten en 47 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

De Rotterdam Academy heeft reden voor een feestje: in september heeft de RAC precies twintig tweejarige hbo-opleidingen in huis. De nieuwste Associate degree-opleiding events & experience management (eem) is onlangs goedgekeurd door de NVAO en start in september 2023.

Locatie museumpark ingang hoogbouw RAC

Initiatiefnemer voor de opleiding events & experience management zijn Marieke van Voornveld en Claudia van Bleek. Laatstgenoemde is opleidingscoördinator van eem en oud-docent van de bachelor leisure & events management. ‘Omdat we bij leisure & events management merkten dat bedrijven vaak veel interesse hebben in de expertise van studenten om evenementen te organiseren en dat niet ieder bedrijf zat te wachten op een nieuwe strategische blik of een heel onderzoek.’

Korter en meer praktisch gericht

Dat was voor de twee docenten het signaal dat er misschien een opleiding moest komen die korter is en meer gericht is op de praktische uitvoering. ‘In plaats van heel diep de theorie in, de strategie in en het onderzoek in.’ Dat is dan ook meteen het grootste verschil met de bacheloropleiding.

‘De vraagstukken op bachelorniveau vereisen een ander denkvermogen en meer een helikopterview’, zegt Rens Rietveld, onderwijsmanager van eem. ‘De Ad is wel heel toegepast, praktijkgericht, handjes uit de mouwen, lekker doen, maar wel met complexe vraagstukken.’ De bacheloropleiding is over het algemeen beleidsmatiger en strategischer van aard is.

Het werkveld in

Bij deze tweejarige Ad leren studenten evenementen en klantbelevenissen te ontwikkelen en organiseren, die een positieve impact op de omgeving moeten hebben. Het opleidingsprogramma is samengesteld in samenspraak met organisaties uit het werkveld. Het opleidingsprogramma bestaat uit vier semesters waarin diverse werkvormen worden ingezet zoals trainingen, workshops en (gast)colleges, maar ook vooral veel fieldtrips. ‘We willen onze studenten echt het werkveld in sturen en veel praktijkervaring laten opdoen’, aldus Rietveld. ‘Het leren gebeurt ook echt in de stad, in de praktijk, met fieldtrips, met stages, met projecten en evenementen.’

Het eerste semester staat in het teken van de klantreis, de klantbelevenis en hoe dat samenhangt met het begrip beleving en de beleveniseconomie. Om direct geactiveerd te worden organiseren de studenten in de eerste week al hun eerste evenement. Ze leren over bouwstenen om belevenissen te ontwerpen en organiseren zelf een aantal kleine activiteiten.

‘Het leren gebeurt ook echt in de stad, in de praktijk, met fieldtrips, met stages, met projecten en evenementen.’

De complexiteit van opdrachten wordt geleidelijk groter, de periode die eraan gewerkt wordt langer en er worden meer stakeholders bij betrokken. Ook ethiek, maatschappelijke onderwerpen en interculturele verschillen staan op de rol. ‘Waarbij studenten ook voor een buurt in Rotterdam interventies zullen gaan uitwerken om een bijdrage te leveren aan de leefbaarheid in de directe omgeving en daarmee sociale impact te genereren’, legt Rietveld. Het vierde semester staat in het teken van de afstudeerstage; dat kan een meewerkstage zijn of (deels) een eigen opdracht.

Aan het werk in de sector, of doorstuderen

Als afgestudeerde van de opleiding Event & Experience Management heb je een breed arbeidsmarktperspectief, omdat je in staat bent (klant)belevenissen te produceren voor zowel de zakelijke markt en interne klantgroepen, als voor publieksevenementen en experiences. ‘We kijken breder dan alleen evenementen. Daarom heet het ook events én experience management’, zegt Van Bleek.

Zo kun je aan de slag bij evenementen- en festival organisatoren, musea, theaters, poppodia en organisaties met een eigen eventafdeling, als customer journey manager, conceptontwikkelaar, eventmanager, projectmanager, floormanager, coördinator events, in marketing en communicatie en meer. Ook is het mogelijk om door te studeren en in te stromen in jaar drie van de bachelor opleidingen leisure & events management of facility management.

Inschrijven binnenkort mogelijk

Inschrijven voor eem kan binnenkort en voor iedereen met minimaal een mbo4- of havodiploma. Er is veel belangstelling voor de opleiding. ‘We hopen te starten met twee klassen. Maar dat kunnen er zo maar drie, vier of vijf worden’, zegt Claudia.

Ook nieuw in september bij de RAC is de Ad social work. Daarvoor is de inschrijving al geopend. Het aantal aanmeldingen gaat hard: ‘Dat gaat een heel grote worden’, aldus Rietveld.

Lees ook:

Tekst: Lana de Koning
Foto: Levien Willemse

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top