Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
5 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Photo of author

Afke Tangenbergh is hogeschooldocent bij de flexibele deeltijdopleiding van verpleegkunde. Houdt zich bezig met de compassievolle hogeschool en inclusiviteit. Blogt over taboes en rafelranden, bloed, zweet en tranen.
Foto: Paul van der Blom

Recente blogs

Recente artikelen

Blog

Een film zonder ‘eind goed, al goed’

Gepubliceerd: 2 October 2023 • Leestijd: 1 minuten en 19 seconden • Afke

Donderdagmiddag ging hij af: de tweetraps tijdbom, verstopt in een mens. In het Erasmus MC, op een plek waar studenten geneeskunde en de medische masters van onze school les krijgen, schoot een student een docent dood. Kort daarvoor had hij een afschuwelijke ravage in zijn eigen straat aangericht.

Voordat hij ontplofte is er aan de draadjes van het ontstekingsmechanisme gepeuterd, maar niemand heeft individueel de code kunnen ontcijferen om het afgaan van deze menselijke bom te kunnen tegenhouden. Door alle ambulances, arrestatieteams, sirenes, helikopters en politie was het net een film, maar ook weer niet, want juist in films is er altijd iemand die net op tijd het juiste draadje doorknipt. Maar hier was er geen eind goed, al goed.

Achteraf en alles bij elkaar opgeteld was het geen kwestie of, maar wanneer deze bom zou afgaan en niemand had kunnen voorspellen wie hij mee zou nemen in zijn explosie. Binnen no time stonden de sociale media vol met speculaties, halve en hele waarheden. Heel begrijpelijk om houvast in duiding te zoeken, als zoiets onvoorstelbaars gebeurt. Mensen hielden elkaar vast en appten elkaar, in de steeds voortdurende onheilspellende sfeer, met de vraag of ze veilig waren. Burgemeester Aboutaleb, Mark Rutte, het koningspaar, allemaal brachten ze hun medeleven en troost over.

Maar hoe reageer je op je collega of (mede)student die – dichtbij of veraf – getuige is geweest van deze onthutsende en huiveringwekkende gebeurtenissen? Kun je iemand troosten? Kun je iemand geruststellen, de schrik en boosheid verminderen? De stilzwijgende verslagenheid doorbreken? Moet je oppoppende scenario’s als ‘wat als het hier gebeurt?’ down playen?

Soms valt en hoeft er niets op te lossen, niets te fixen. In deze wirwar van ervaringen, gedachten, meningen en gevoelens, denk ik dat alle emoties er mogen zijn, nu en later. Laten we er gewoon voor elkaar zijn, als de community die we als hogeschool zijn en laten we elkaar met compassie ondersteunen bij de naweeën van deze barslechte film.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente blogs

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top