Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
21 november 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Photo of author

Afke Tangenbergh is hogeschooldocent bij de flexibele deeltijdopleiding van verpleegkunde. Houdt zich bezig met de compassievolle hogeschool en inclusiviteit. Blogt over taboes en rafelranden, bloed, zweet en tranen.
Foto: Paul van der Blom

Recente blogs

Recente artikelen

Blog

Mijn ecologische voetafdruk werd kleiner, maar mijn kast voller

Gepubliceerd: 23 October 2023 • Leestijd: 2 minuten en 12 seconden • Afke

De tv-reclame waarin ons ‘DRAAG JE ’T NIET?! VERKOOP HET DAN!’ werd toegeschreeuwd, vond ik zo dwingend en indringend dat ik me voornam me nooit te bemoeien met Vinted. Nog voordat ik in de gaten had wat Vinted überhaupt was, had ik er al een hekel aan.

Ik gaf mijn spulletjes aan de kringloopwinkel, hoewel ik het altijd wat ongemakkelijk vond mijn afgedankte darlings in een grote zak af te leveren bij een anoniem afgiftepunt.

Tot mijn dochter (toevallig student @HR) vertelde dat ze haar zomerspullen op Vinted had gezet en dat ze die voor kleine prijsjes verkocht. Van haar begreep ik dat Vinted inderdaad superhandig en laagdrempelig is omdat het uploaden via de app razendsnel gaat en de bezorgkosten relatief laag zijn (Vinted werkt met verschillende bezorgdiensten die pakjes afleveren op punten in je eigen buurt).

Dus toen kwam toch de dag dat ik zelf (inderdaad heel eenvoudig) wat kledingstukken kocht op Vinted en een actieplan bedacht om zelf verkoper te worden. Want ik was de fast fashion helemaal zat en ik was ervan overtuigd dat ik mijn ecologische voetafdruk hiermee aanzienlijk zou verkleinen: mijn kastmuurbloempjes gingen niet meer naar de anonieme kringloop en zelf zou ik geen nieuwe spullen meer in een (web)winkel kopen. Nou ja op ondergoed na dan. Of een broek, maar die draag ik toch al nauwelijks.

Als koper waande ik me in een walhalla van tweedehands en nieuwe spullen, zoveel mooie spullen voor zo weinig! Zelf verkocht ik ook best aardig en omdat Vinted je opbrengst in je ‘Vinted portemonnee’ bewaart, had ik bedacht dat ik op deze manier circulair kon kopen. Dus alleen als ik spullen had verkocht en mijn Vinted portemonnee gevuld was, mocht ik van mezelf iets kopen. En dat deed ik dus ook. Het ene na het andere pakje kon ik ophalen bij de pakketpunten in de buurt. Meestal was het raak en wat ik toch niet leuk vond of niet paste, zette ik weer op Vinted.

Maar wat er toen gebeurde… ! Mijn ecologische voetafdruk werd dan wel kleiner, maar mijn kast werd steeds voller; de drempel om iets te kopen was zo laag dat ik onder de streep meer kleding kocht dan ooit. En dat was natuurlijk ook niet mijn bedoeling.

Inmiddels is het een jaar geleden dat ik mijn Vinted-carrière begon en ik heb mijn weg inmiddels gevonden. Ik koop niet meer halsoverkop vanwege een soort FOMO en bij elke aankoop bevraag ik mezelf kritisch hoe dit stuk in mijn kledingcollectie past en of het toch niet meer van hetzelfde is (hoi, twintig zwartje jurkjes). Mijn opzet is geslaagd: ik heb nu een vrijwel volledig circulair systeem met het verkopen en kopen op Vinted. Het enige wat ik in de winkel heb gekocht is – zoals ik verwachtte – ondergoed en één broek.

Maar toch, al die pakjes die vervoerd worden, kunnen we daar nou niet iets anders op bedenken? Kunnen we daar als fashion lovin’ HR community een eigen Vinted voor opzetten? Dan brengen we zelf de pakjes rond en is onze ecologische voetafdruk nóg kleiner. Wat vinden jullie, goed idee?

En oh ja, Vinted heeft nog een nadeel: je krijgt aan de lopende band complimentjes over je nieuwe schoenen, jurkje en jas. Dat moet je natuurlijk wel willen.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente blogs

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

2 Responses to Blog Afke: Mijn ecologische voetafdruk werd kleiner, maar mijn kast voller

  1. Interessante blog, Afke. Alle goede bedoelingen helpen een klein beetje om de CO2-uitstoot terug te brengen. Toch zijn al die kledingstukken op Vinted ooit ook geproduceerd en uit diverse marktonderzoeken blijkt dat ze de vraag naar kleding op peil houden. Immers, als jij de jurk van iemand anders koopt, heeft diegene weer een lege(re) kledingkast die gevuld moet worden etc.
    De oplossing hiervoor is best simpel en het scheelt je verschrikkelijk veel geld: minder kopen. Ik ben geen duurzaamheidsgoeroe, laat staan een specialist. Maar ik koop dit studiejaar geen nieuwe spullen meer. Broeken worden gerepareerd, ik ben kind aan huis bij de schoenmaker en de rest van mijn kleding verslijt ik tot op de draad. Alleen in nood (ondergoed en sokken) koop ik het hoogst noodzakelijke nieuw. Ook auto en fiets krijgen onderhoud én extra liefde om ze overeind te houden. Via Marktplaats en de kringloopwinkel in de buurt heb ik wat leuke spullen voor weinig geld aangeschaft, die dan door de brievenbus passen of ik haal ze op op de fiets. Scheelt een boel stress, want ik hoef nooit meer de stad in. Maar de complimentjes over een nieuwe outfit waren bij mij toch al zeldzaam, dus dat maakt geen verschil…

  2. Mooie reactie Kringloopneus 🙂 Ik ben het zeker met je eens dat Vinted nooit circulair kan zijn en/omdat dat er altijd een productieproces naast loopt. Maar er zijn ook mensen, zoals ik, die daar mede door Vinted zijn uitgestapt; het zijn kleine stapjes maar wie weet helpt het uiteindelijk. Helemaal niets meer kopen heb ik ook eens geprobeerd en dat scheelt naast tijd en geld ook onrust. Dus ja, waarom zou ik dat niet ook/weer doen… eens over denken, dankjewel 😉
    Spullen ruilen of weggeven vind ik trouwens ook heel leuk en ik zou het best @HR willen opzetten, als jou dat ook leuk lijkt, mail me even?

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top