Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
5 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Photo of author

Afke Tangenbergh is hogeschooldocent bij de flexibele deeltijdopleiding van verpleegkunde. Houdt zich bezig met de compassievolle hogeschool en inclusiviteit. Blogt over taboes en rafelranden, bloed, zweet en tranen.
Foto: Paul van der Blom

Recente blogs

Recente artikelen

Blog

Taboe op smell talk

Gepubliceerd: 20 November 2023 • Leestijd: 1 minuten en 50 seconden • Afke

Mijn vriendin schetste een situatie op haar werk: een collega heeft een chronisch probleem met transpiratiegeurmanagement maar niemand wil of durft haar er op aan te spreken. Het lijkt wel een taboe om iemand een handje te helpen de status van ongewenste geursensatie te verlaten.

Nu is dat niet uniek voor transpiratielucht, ook een onaangename mondgeur kan zorgen voor handelingsverlegenheid tussen de wil om iemand een gunst te bewijzen en de angst juist te kwetsen. Er zullen best mensen zijn die deze twijfel niet kennen en gewoon op de man af zeggen dat iemand deodorant op moet doen of zijn tanden moet poetsen, maar de meesten van ons doen dat niet. Toch gek hè, aan assertiviteit ontbreekt het ons vaak niet en Nederlanders worden in het buitenland vaak gevreesd om hun brute eerlijkheid. Maar als het aankomt op vriendelijk waarschuwen voor een naar luchtje, vinden we dat iemand ánders dat maar moet doen.

Aan assertiviteit ligt het niet, dus ik zoek het meer in het taboe rondom het lichaam en de processen die zich daarop en -in afspelen. Er zijn verschillende zaken die we als normaal ervaren en dat zijn vaak dingen waar we niets aan kunnen doen, zoals hoesten, niezen en hikken. We zeggen zelfs ‘Gezondheid!’ bij het kleinste niesje; een overblijfsel van ooit, toen een nies een aankondiging kon zijn van een gevaarlijke ziekte. Waarom zeggen we dan niets bij een flinke hoest, vraag ik me nu trouwens af.

Maar het lichaam dus, of beter gezegd: producten die bij het lichaam horen. Laat jij wel eens een lekkere wind in de klas? Zo eentje die BLOB zegt? Ik denk het niet. En vind jij het ook zo vies als je de douche aantreft met een dotje haar erin van je voorganger? Terwijl je diezelfde haren, toen ze nog aan het hoofd van de eigenaar zaten, schitterend vond.

Antropoloog Mary Douglas noemde dit verschijnsel matter out of place, omdat het iets is, dat niet is waar het hoort te zijn. Deze term verwijst naar het idee dat vuil een cultureel construct lijkt, dat betekenis krijgt door de context waarin je iets ziet, of ruikt…

En zo’n cultureel construct kan een gedeelde norm worden: haren in het doucheputje zijn vies, winden laten in gezelschap doe je niet, maar niezen mag. Stinken uit je oksels of mond mag dan per ongeluk zijn, we vinden het ongemakkelijk om iemand erop te attenderen. Maar daarmee is het probleem van de collega van mijn vriendin nog niet opgelost.

Dus wat zijn jullie ervaringen of ideeën: heb je weleens iemand aangesproken op teveel okselgeur? Ben je zelf wel eens aangesproken op een naar geurtje? Laat jij winden in de klas of je kantoor?

Give me your smell talk!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente blogs

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top