Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
25 december 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Photo of author

Corstin Dieterich is hogeschooldocent social work en (mede-)voorzitter van de medezeggenschap van ISO. Hij heeft zo zijn eigen gedachten over wat hij ziet en hoort op school. Die deelt hij in dit blog.
Foto: Paul van der Blom

Recente blogs

Recente artikelen

Blog

Tegenstrijdigheden

Gepubliceerd: 9 February 2023 • Leestijd: 2 minuten en 12 seconden • Corstin

‘Protesten worden steeds grimmiger’ stond er zaterdag boven een interview met een topman van het Openbaar Ministerie. Daaronder een foto van een jonge vrouw die door 4 politieagenten wordt weggetild van het asfalt van de A12 in Den Haag.

Echt? Zijn het de protesten die steeds grimmiger worden? Of wordt het verhaal dat we op de rand van een catastrofe staan steeds breder gedeeld? Een verhaal dat de powers that be niet kunnen hanteren en daarom het grimmige gevoel dat ze ervan krijgen maar op de demonstranten projecteren?

Het verhaal is nooit rechttoe rechtaan. Van niemand niet. Er zijn altijd tegenstrijdigheden. Al lijkt het verhaal van Extinction Rebellion behoorlijk makkelijk te vatten: stop het belastingvoordeel van 17,5 miljard voor een vervuilende industrie die dit jaar monsterwinsten heeft behaald en slechts een schijntje daarvan inzet voor het ontwikkelen van duurzame energie. Dát is pas grimmig. Ik kan wel achter dat verhaal gaan staan!

Maar hoe weet je nou wat precies de gevolgen zullen zijn als de overheid echt zou stoppen met die vervuilingssubsidie? Kunnen we eigenlijk nog wel iets doen om de opwarming van de aarde af te remmen? Of is het beter om het te accepteren en feestend ten onder te gaan? Zal ik een luchtige, maar trefzekere toon aanslaan, of een dramatische toon waarin existentiële angst doorklinkt? Hoe gek moet je zijn om in deze tijd iets zeker te weten?

Ik was vorige week zaterdag als supporter aanwezig bij de demonstratie van Extinction Rebellion. Ik wilde graag met mijn eigen ogen zien hoe dat eraan toegaat. En ik wilde iets doén, want het gaat niet goed met de wereld en ik wil niet vanaf een afstandje alleen maar nadenken over hoe tegenstrijdig alles is. Ik wilde die tegenstrijdigheid ook opzoeken en aan den lijve ondervinden. Ik wilde een stap zetten, zonder dat ik zeker wist waar die precies heen zou leiden.

De demonstratie was allesbehalve grimmig. Extinction Rebellion, zo leerde ik, demonstreert vanuit de principes van geweldloos verzet. Het was mooi om te zien dat zoveel mensen zich op deze manier wilden uitspreken. Steeds meer mensen die de noodzaak voelen iets te doen.

Ja natuurlijk is het allemaal veel te laat! En weet ik veel of deze demonstraties veel effect gaan hebben. En natuurlijk weet ik dat je in principe niet op een snelweg moet gaan zitten. Maar is dat niet het hele punt: niets doen vanuit de gedachte dat het allemaal wel goed komt is minstens net zo risicovol. De toekomst is fundamenteel onzeker en de werkelijkheid zit vol tegenstrijdigheid en daarom zet ik liever die stap. Met aandacht voor wat ik daarvan kan leren.

Bij social work hebben we steeds meer aandacht voor onderwerpen als klimaatrechtvaardigheid en zorg voor onze natuurlijke omgeving. Daar hoort ook maatschappijkritiek bij, want onze maatschappij kent een geschiedenis van uitbuiting. Maar maatschappijkritisch leren denken en studiesucces (binnen vier jaar je diploma halen) zijn ook tegenstrijdig. Want kritisch denken en je begrip vergroten, dat kost tijd. En die tijd wordt steeds korter.

Ik hoop dat we het onderwijs zo gaan aanpakken: we doen niet net alsof die tegenstrijdigheden er niet zijn, maar we ervaren die aan den lijve en denken erover na met elkaar. En dan zetten we een stap zonder precies te weten waar die heen zal leiden.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente blogs

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

2 Responses to Blog Corstin: Tegenstrijdigheden

  1. Het is prima om te demonstreren en ik kan ook achter het idee staan dat deze bedrijven meer moeten doen. Maar ten kosten van wat precies? Dit komt toch weer neer op de bevolking uiteindelijk, dat is de doelstelling van deze bedrijven geworden, dat is de ervaring. Dus moeten we inderdaad wel wat doen, al is het moeilijk te bepalen wat dan.

    Maar laat ER dan die bedrijven het leven moeilijk maken (dan kom ik misschien ook nog wel), i.p.v. de burger in de weg te zitten, die moet gaan omrijden en in de file gaan staan, waardoor per saldo het resultaat het klimaat nog meer schaadt.

    dan ben je mij namelijk kwijt.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top