Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
21 juli 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Photo of author

Darice de Cuba is webdeveloper bij Profielen. Zij is geboren op Aruba en woont sinds 2000 in Nederland. Ze houdt zich graag bezig met toegankelijkheid en inclusie waarover ze blogt op haar Engelstalige blog. Darice is laat-doof. Naast front-end developer is ze ervaringsdeskundige met expertise in inclusief design.

Foto: Paul van der Blom

Recente blogs

Recente artikelen

Blog

Slechte droom of dystopische realiteit?

Gepubliceerd: 27 June 2023 • Leestijd: 1 minuten en 40 seconden • Darice

Vroeger las ik wel eens dystopische boeken of keek in naar series die zich in een duistere toekomst afspeelden. Inmiddels ben ik overtuigd dat we al in een dystopische realiteit leven. Of misschien zit ik in een slechte droom.

Als elder millenial groeide ik op in een periode waar klimaatverandering geen thema was. Er was nog geen internet, dus ook geen dagelijkse stroom nieuws.

Ik ben de laatste generatie die lekker op het strand speelde zonder zich de hele tijd in te smeren met zonnebandcrème. Niemand die dacht aan huidkanker en het gat in de ozonlaag, zolang het maar niet net boven je was.

Ondertussen weet iedereen dondersgoed hoe schadelijk UV-stralen zijn en smeer ik mijn gezicht zelfs op de donkerste winterdagen in met minimaal SPF 30. Het gat in de ozonlaag is gelukkig weer dicht, want als regeringen en bedrijven hun best doen lukt het best wel de aarde te redden.

Helaas lijkt die motivatie nu compleet overgenomen door de extreme hebzucht van rijke mensen. Ze denken misschien onoverwinnelijk te zijn en zelf geen gevolgen te zullen ervaren als de wereld straks in vlammen opgaat of onder water raakt.

De extreem rijken vinden zichzelf zo onoverwinnelijk dat ze voor een kwart miljoen dollar wel even in een huis-tuin-en-keuken onderzeeboot met een Logitech game controller 3,8 kilometer naar de zeebodem duiken. Elon Musk maakt zich helemaal niet druk want die gaat naar Mars. Blijkbaar weet Elon niet dat het leven eenmaal op Mars heel kort zal zijn.

Ondertussen moeten wij allemaal vanaf 1 juli onze eigen bakjes meenemen naar de snackbar voor onze frietjes en zullen plastic verpakkingen in de supers en eetzaken ons een paar extra centen gaan kosten. Niemand die nog weet welke vervanging er gaat komen of hoe het allemaal geregeld gaat worden. Wel weten we zeker dat we allemaal meer gaan betalen. De statiegeldflessen stapelen zich op in mijn keuken want sinds er ook blikjes ingeleverd kunnen worden is de statiegeldmachine bij mijn supermarkt buiten dienst.

De inflatie blijft hardnekkig en ons wordt ingepeperd dat onze eis voor hogere salarissen de boosdoener is. In Frankrijk nemen ze maatregelen tegen hoge voedselprijzen maar hier vindt onze regering dat er niks aan de hand is. Moeten we maar geen hogere salarissen willen.

Ik prijs me gelukkig dat ik een abonnement heb op een streamingsdienst en een stapel boeken, zodat ik elke dag een vorm van escapisme kan genieten terwijl ik mijn lokaal gekweekte seizoensgroenten eet. Of misschien word ik wakker en was het allemaal toch een slechte droom.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente blogs

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top