Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
25 juli 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Photo of author

Okke de Jong is hogeschooldocent en coördinator van het Excellentieprogramma van de Rotterdam Academy. Daarnaast is hij startup coach voor de Startup Academy. Hij schrijft graag over zijn studenten, de vele facetten van het docentschap en zichzelf. Eerdere blogs van Okke vind je hier. 

Foto: Paul van der Blom

Recente blogs

Recente artikelen

Blog

Eigenbelang

Gepubliceerd: 13 February 2023 • Leestijd: 1 minuten en 24 seconden • Okke

Onze studenten zijn nauwelijks maatschappelijk betrokken, las ik in artikel in ScienceGuide. Klimaatverandering, onze maatschappij en politiek boeit ze niet. De meeste studenten zijn niet idealistisch. Ze zijn vooral pragmatisch. Ik vind dat zeer verontrustend.

Natuurlijk begrijp ik het wel: studenten hebben het te druk met overleven om sociaal bewogen te zijn. En na zoveel jaar neoliberaal beleid weten de meeste studenten niet beter dan dat hun eigenbelang voorop staat. Dat het normaal is dat de overheid zo wantrouwend is. Dat succes maakbaar is, alsof maatschappelijke achterstanden niet bestaan. Dat je het vooral individueel moet zien te redden. Dat je moet presteren.

Ook in ons hoger onderwijs is dit neoliberale gedachtengoed erin geslopen. Ook bij ons gaat het om competitie, scores, prestaties en ranglijsten, hoewel studenten depressief worden van de prestatiedruk. Het lijkt soms alsof moraliteit helemaal niet belangrijk is. Dat we alleen maar nieuwe belastingbetalertjes aan het opleiden zijn, die zich naadloos, zonder protest, voegen naar onze harde, oneerlijke, vervuilende en zelfdestructieve maatschappij.

Maar hoger onderwijsinstellingen horen studenten te stimuleren in hun morele ontwikkeling. We zijn wettelijk verplicht om studenten sociale verantwoordelijkheid bij te brengen. We moeten studenten leren om zicht te hebben op de problemen van anderen, de samenleving en de wereld. Onze jeugd bepaalt immers in de toekomst het beleid. In wat voor wereld komen we terecht, als alle gemeenschapszin is weggevaagd? Als je eerst met je creditcard moet zwaaien voordat de brandweer gaat blussen? Als iedereen alleen maar aan zichzelf denkt? Als al het idealisme is weggesijpeld in de door stikstof vervuilde bodem? Als iedereen terpen voor zichzelf gaat opwerpen, om te schuilen tegen het wassende water? Is dat onze toekomst? Een eilandenrijk vol individuen, dat ten onder gaat aan egoïsme?

Nee dus. Daar pas ik voor. Misschien ben ik heel ouderwets, met mijn lidmaatschap van de vakbond, mijn donaties aan goede doelen en verenigingswerk. Maar alleen samen kunnen we de uitdagingen van de toekomst overwinnen. Alleen samen overleven we de klimaatcatastrofe, het verlies aan biodiversiteit en de mogelijke instorting van onze beschaving. Laten we onze studenten alsjeblieft wat idealisme bijbrengen? Al is het maar uit eigenbelang.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente blogs

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top