Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
5 maart 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Caribische studenten met Koninkrijksbeurs naar Nederland

Gepubliceerd: 28 November 2023 • Leestijd: 1 minuten en 46 seconden • Nieuws

Zo’n 120 studenten per jaar kunnen vanaf volgend collegejaar met een ‘Koninkrijksbeurs’ stagelopen of op uitwisseling gaan. Die beurs is vooral bedoeld voor Caribische studenten.

Dit studiejaar zijn er alvast vijf Caribische studenten naar Nederland afgereisd met een Koninkrijksbeurs, meldt het ministerie van Onderwijs, en naar verwachting zullen er nog twintig volgen.

Vanaf komend studiejaar zijn er dus 120 van zulke Koninkrijksbeurzen. Die zijn er gekomen, omdat studenten binnen het koninkrijk geen gebruik kunnen maken van het Europese uitwisselingsprogramma Erasmus+.

Een soort Erasmusbeurzen

De Erasmusbeurzen zijn er immers voor uitwisseling naar het buitenland, en Nederland is geen buitenland voor het Caribische deel van het koninkrijk. Studenten uit de landen Aruba, Curaçao en Sint Maarten konden dus makkelijker op stage of uitwisseling in pakweg Frankrijk of Duitsland dan in ‘Europees Nederland’. Hetzelfde geldt voor studenten van de eilanden Bonaire, Sint Eustatius en Saba (‘bijzondere gemeenten’ binnen het koninkrijk).

De Koninkrijksbeurzen (maximaal 5.900 euro) zijn dus een soort Erasmusbeurzen. In de politiek is hier veel steun voor. Vorig jaar vroegen D66 en PvdA het kabinet om de mogelijkheid van zulke beurzen te verkennen. Vrijwel de hele Tweede Kamer steunde die motie, inclusief de grote winnaars van de laatste verkiezingen (PVV en Pieter Omtzigt). Alleen Forum voor Democratie stemde ertegen.

De beurzen zijn vooral bedoeld voor Caribische studenten in mbo en hoger onderwijs (al kunnen studenten uit ‘Europees Nederland’ ze in principe ook gebruiken om juist naar het Caribische deel van het Koninkrijk te gaan).

Korte uitwisseling aantrekkelijker

‘De Koninkrijksbeurs maakt het aantrekkelijker om op het eigen eiland te blijven studeren en kort op uitwisseling te gaan’, staat in het persbericht van het ministerie. Maar met de beurzen kunnen Caribische studenten ook alvast in Europees Nederland kijken, als ze toch de overstap naar het hoger onderwijs overwegen.

Die overstap valt niet altijd mee. De studenten vallen vaker uit en wisselen vaker van opleiding. Van de Caribische hbo-studenten heeft na vijf jaar zo’n 20 procent het bachelordiploma behaald, tegen bijna 40 procent van de studenten met een niet-westerse achtergrond en 50 procent van de studenten met een Nederlandse of westerse achtergrond.

Aan de universiteit gaat het iets beter, maar ook daar hebben studenten uit het Caribische deel van het koninkrijk meer moeite dan anderen om op tijd over de eindstreep te komen: na vier jaar studeren heeft minder dan de helft het wo-bachelordiploma op zak, tegen 60 procent van de rest.

Praktische problemen

Dat komt misschien mede door de praktische problemen bij een verhuizing naar Europees Nederland, zoals woonruimte vinden en een BSN-nummer regelen. Het schijnt nog altijd maar moeilijk te lukken om de studenten snel aan een BSN-nummer te helpen.

Tekst: HOP, Bas Belleman
Foto: Wikimedia

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  5. Geen commerciële boodschappen.
  6. Niet op de persoon spelen.
  7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top