‘De wereld wordt door iedereen anders beleefd’
Een evenement organiseren kan iedereen, maar er echt een beleving van maken, creativiteit inzetten om mensen aan het denken te zetten of om echt iets te veranderen, daar is meer voor nodig. Thys Boer (29) is docent bij de opleiding leisure & events management aan de Willem de Kooning. ‘Daar houdt de leisure professional zich mee bezig. En daarover geef ik dus les.’
‘Toen ik een jaar of vijftien was, begon ik uit te gaan in Rotterdam. Wat me meteen heel erg opviel waren al die verschillende groepen mensen door elkaar heen. Skaters, kakkers, hiphop heads, Rastafari, punkers. Ik dompelde me daarin onder. Geweldig vond ik het. De kleding, de muziek, hoe ze leven en hoe ze denken. Dat gaf me heel veel inzicht over hoe de wereld door iedereen anders wordt beleefd. Maar ook in hoe ik zelf mijn leven wil inrichten en wat ik wil betekenen in deze wereld. Precies die zelfkennis wil ik ook aan mijn studenten meegeven.
‘Vrije tijd en hoe je die doorbrengt, betekent nogal wat voor mensen.’
‘Vrije tijd en hoe je die doorbrengt, betekent nogal wat voor mensen. Dat kan thuis op de bank met een Netflixserie. Maar je kunt ook iets actiefs gaan doen. Naar een festival, demonsteren of iets organiseren. Daar liggen vaak hele creatieve en scheppende processen aan ten grondslag, waarbinnen je een omgeving creëert om die vrij tijd het best tot zijn recht te laten komen. Daar houdt de leisure professional zich mee bezig. En daarover geef ik dus les.
‘Drie dagen per week help ik studenten om leisure professional te worden. Dat is iemand die zich bezighoudt met die context van vrije tijd. Wat is vrije tijd, welke waarde heeft vrije tijd, in welke omgeving breng je die door? Maar ook: welke kansen en problemen zijn hier en kun je daar door middel van vrije tijd op inspelen? Wat kun je bedenken, ontwerpen of organiseren om iets te veranderen, op te lossen of aan te kaarten? Het heeft dus een enorme maatschappelijke context.
‘Wat is vrije tijd, welke waarde heeft vrije tijd, in welke omgeving breng je die door?’
‘Dat klinkt misschien abstract maar eigenlijk is het best concreet. Zo heeft Luc Beek, een student van ons, voor zijn afstuderen een demonstratie georganiseerd om de jongerencultuur van Breda te begraven. Die student was onderdeel van een skate-community op Pier 15. Die locatie moest wijken voor kantoren en woningen: de zoveelste jongerenplek die zou verdwijnen.
‘Om de boodschap wat meer body te geven en duidelijker te maken waar het over ging, heeft hij een doodskist ontwerpen. De doodskist was felgekleurd en randen waren van staal. Je kon er dus overheen skaten en er trucjes op doen. En dat gebeurde tijdens de demonstratie dan ook volop. Het werd een enorme manifestatie waar ook veel media op afkwam. Veel jongeren herkenden zich erin en dachten “hee, dat gaat ook over mij”. Zo heeft zo’n doodskist, die helemaal is bedacht, ontworpen en gemaakt, dus bijgedragen aan de bewustwording van wat een stedelijke ontwikkeling met een subcultuur kan doen. Met symboliek en door iets te creëren inspelen op een maatschappelijk vraagstuk en iets duidelijk maken. Eigenlijk is dat precies waar leisure & events management zich mee bezighoudt.
‘Via hun organisatie kun je voor je evenement ook zogenaamde floor angels inhuren. Die trekken felgekleurd shirts aan en bewaken de veiligheid.’
‘Een ander mooi voorbeeld uit Rotterdam is het project de Veilige Nacht, dat door een groep van mijn studenten is opgezet. En heleboel groepen mensen ervaren de nacht in Rotterdam nog niet echt als veilig, terwijl alle leuke dingen die het nachtleven brengt, eigenlijk alleen kunnen bestaan als iedereen er gebruik van kan maken en het voor iedereen toegankelijk is. De studenten hebben een organisatie opgericht waarin ze kennis delen. Ze organiseren paneltalks en geven workshops en via hun organisatie kun je voor je evenement ook zogenaamde floor angels inhuren. Die trekken felgekleurd shirts aan en bewaken de veiligheid. Zo zetten ze zich dus in voor een veiligere nacht.
‘Naast mijn werk als docent ben ik voorzitter van N8W8 R’dam, een stichting die zich inzet voor een bruisend en voor iedereen toegankelijk nachtleven. Toen ik met N8W8 R’dam betrokken raakte bij een keuzevak van de Willem de Kooning, leerde ik de opleiding leisure & events management kennen. Die sloot meteen heel erg aan bij wat ik zelf al deed en belangrijk vind. Toen er een vacature voor docent was, ben ik daar meteen bovenop gesprongen, en ik zit hier echt helemaal op mijn plek. Lesgeven deed ik hiervoor ook al, maar dat was eigenlijk altijd op het vlak van bewegen. Ik ben in 2010 betrokken geweest bij het opzetten van HC Feijenoord, een hockeyclub op Zuid. Hockey voor iedereen, was ons motto. Daarnaast heb ik een hele tijd sport en bewegen gegeven aan kinderen in kwetsbare wijken.
‘Toen er een vacature voor docent was, ben ik daar meteen bovenop gesprongen, en ik zit hier echt helemaal op mijn plek.’
‘Waar ik het zelf allemaal voor doe? Ik heb absoluut een missie in het leven. Ik vind participatie van Rotterdammers in de kunst en cultuursector – en eigenlijk nog veel breder, in de maatschappij – heel belangrijk. Door mensen elkaar te laten ontmoeten en zichzelf te leren kennen, hoop ik dat veel meer mensen mee kunnen doen. Die zelfkennis, weten wie je bent en wat je wilt, is ook heel belangrijk. In Rotterdam heeft niet iedereen dezelfde kansen. Het standaard onderwijs geeft ze die ook niet altijd. Toch heeft iedere student iets wat hem, haar of hun uniek maakt. Daarom moeten we ze ieder op hun eigen manier motiveren om eruit te halen wat er in zit. Dát is waar ik het voor doe.’
Tekst en foto: Sanne van der Most
Mooie levensmissie Thijs!
Inspirerend voor studenten & collega’s