Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
21 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Dijkgraaf sluit ‘hoofdstuk ministerschap’ af

Gepubliceerd: 11 September 2023 • Leestijd: 1 minuten en 12 seconden • Nieuws

Minister Robbert Dijkgraaf (D66) aarzelt of hij politicus wil blijven. ‘Ik ga nu eerst kijken hoe we dit hoofdstuk afsluiten en dan zien we wel wat daarna komt’, zegt hij in een interview met het HOP.

‘Ik weet echt niet wat ik precies wil en ga doen’, antwoordt Robbert Dijkgraaf op de vraag of hij minister zou willen blijven, mocht de gelegenheid zich voordoen. In de peilingen staat zijn partij D66 overigens op verlies.

‘Verschillende hoofdstukken in een boek’

‘Ik heb verschillende stappen in mijn carrière gemaakt’, zegt Dijkgraaf, ‘en dat zijn allemaal verschillende hoofdstukken in een boek, en mijn gevoel is nu dat dit ministerschap en dit kabinet één zo’n hoofdstuk is. Dus ik ga nu eerst kijken hoe we dit hoofdstuk afsluiten en dan zien we wel wat daarna komt.’

Dijkgraaf is theoretisch natuurkundige van wereldfaam. Bij het grote publiek werd hij bekend van zijn meeslepende colleges voor het televisieprogramma DWDD University. Eerder was hij president van wetenschapsgenootschap KNAW en directeur van het vermaarde Institute for Advanced Study in Princeton, waar ook Albert Einstein heeft gewerkt.

Val kabinet ‘nederlaag’

Hij is sinds januari 2022 minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap in het kabinet-Rutte IV, maar dat is deze zomer gevallen. ‘Een nederlaag’, aldus Dijkgraaf in het interview. Nu is hij demissionair en kan hij geen nieuw beleid meer uitstippelen.

De kans is klein dat hij nog in de landelijke politiek blijft. ‘Ik heb mijn hele leven aan onderwijs en onderzoek gewijd en dat blijf ik doen’, zegt Dijkgraaf, ‘maar in welke vorm? Dat weet ik niet.’

Vorige week stuurde Dijkgraaf de langverwachte Toekomstverkenning naar de Tweede Kamer. Daarin staan opties en afwegingen voor het onderwijs en onderzoek in 2040.

Tekst: HOP, Bas Belleman
Foto: Rijksoverheid.nl

 Profielen, het onafhankelijke nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam, deelt wekelijks artikelen op Linkedin. Ben jij onze nieuwe connectie?

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top