Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
22 november 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Photo of author

Afke Tangenbergh is hogeschooldocent bij de flexibele deeltijdopleiding van verpleegkunde. Houdt zich bezig met de compassievolle hogeschool en inclusiviteit. Blogt over taboes en rafelranden, bloed, zweet en tranen.
Foto: Paul van der Blom

Recente blogs

Recente artikelen

Blog

Dry Januari, slim of stumperig?

Gepubliceerd: 30 January 2023 • Leestijd: 2 minuten en 10 seconden • Afke

De afgelopen jaren keek ik met een bijna arrogant medelijden naar alle stumperds die zichzelf blijkbaar zo slecht in de hand hadden, dat ze het noodzakelijk vonden om georganiseerd en commercieel ingegeven een maand geen alcohol te drinken. Kijk eens wat ik kan! Niet verslaafd hoor, hup, ik kan zo een maand zonder!

‘Ja ja’, dacht ik dan, ‘en in februari weer lekker aan de zuip.’ Hoe het voor mijzelf zou zijn, kwam niet bij me op. Een min of meer opgedrongen gezondheidsinterventie: mij niet bellen!

Maar nu doe ik het dus toch. ‘Waarom zou je dat doen?’ vroeg een goede vriendin toen ik terloops zei dat ik meedoe aan Dry January. ‘Heb je even?’, was mijn antwoord. Je kunt er lang over praten maar eigenlijk vat de stelling van David Nutt (psychiater en drugsonderzoeker) het voor mij samen: ‘Er is geen gezonde dosis, alcohol is de schadelijkste drug die er is.’ (NRC, januari 2023)

Toen ik dat las kon ik alleen maar knikken in een soort zie-je-wel-modus; het is niet per se maximaal risicovol voor jou en mij als individu, maar we lopen wel een veel hoger risico op ernstige gezondheidsklachten als we alcohol drinken. Tel daar de maatschappelijke kosten en ellende van verslavingszorg, overlast, agressie en geweld bij op en voilà: geen enkele andere stof veroorzaakt zoveel schade en heeft tegelijkertijd zo’n stoer of romantisch imago. Om nog maar niet te spreken over hoe kinderlijk eenvoudig het verkrijgbaar is. Sigaretten gaan de supermarkt uit, maar alcohol? Er wordt niet eens over nagedacht. Maar ik wil niet verzanden in een whataboutism en het herhalen van feiten die iedereen eigenlijk al kent.

Dus ja, een maand geen alcohol drinken, waarom zou ik dat doen? Ik was al jaren verstoppertje aan het spelen met mezelf. Ik sport, ben al bijna m’n hele leven vegetariër, ik rook vrijwel niet (ja ik ben eerlijk: af en toe rook ik een sigaret) maar ik dronk wel bijna dagelijks alcohol. Tegelijkertijd las ik artikelen waarin zwart op wit stond dat het drinken van alcohol, ook bij één glas per dag, het risico op borstkanker aanzienlijk verhoogt. Daarnaast is er kans op andere soorten kanker, psychische klachten, slaapstoornissen, hersenschade, en las ik ook dat je er slechte seks door kunt krijgen! Mij niet bellen!

En nee, dit geldt allemaal dus niet uitsluitend voor mensen die elke avond een fles wijn leegtikken of een krat bier per dag drinken. Dit gaat ook over mij en wellicht ook over jou. Overigens drinkt professor Nutt zelf wel alcohol en doet hij ook niet mee aan Dry January. En dat is helemaal prima.

Wat het mij oplevert? Ik ben heel benieuwd. Wellicht plak ik er nog een maand achteraan, of merk ik straks dat ik het wel prima vind zonder. Of drink ik alleen een glas op mijn verjaardag. Ik heb nog geen idee waar het heen gaat, maar sober curious ben ik zeker.

Tot nu toe slaap ik beter, ben ik me bewust van enkele van mijn gewoontes en houd ik daarnaast geld over, want een fles ice-tea is nog altijd goedkoper dan een fijne Grüner Veltliner.

Hm. Volgens mij ben ik bijna jarig …

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente blogs

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

2 Responses to Blog Afke: Dry Januari, slim of stumperig?

  1. Haha, prachtige Blog, Aafke. Veel succes en plezier.

    Ikzelf drink al zo`n 17 jaar niet meer, ik mis er niets aan, ik kan het ook beter niet doen ivm slikken van veel medicatie. Wel blowde ik elke dag 5 joints. Vanwege de zenuwpijn, spanning, en gezelligheid. Tot ik ineens besefde dat ik flink verslaafd was/ben.
    Nu blow ik nauwelijks meer, omdat de redenen niet opwegen tegen de nadelen, en ben ik erachter gekomen dat verslaving een raar dingetje met je gedrag en gedachtes doen.
    Daarom is het goed om af en toe stil te staan waarom je iets doet, en wat het je brengt en hoe het je tegenwerkt.

    Daar is Dry Januari perfect voor.

  2. Natuurlijk is er wel een verschil in de verandering van het relatieve risico wanneer je meer of minder drinkt dan een andere drinker. Een persoon die elke dag een krat bier/fles wijn wegtikt heeft een grotere risicoverhoging van iemand die sporadisch een glas nuttigt.

    Ik heb vorig jaar ook voor het eerst aan Dry Januari meegedaan (soort van, bij mij is het meer dry-eind-Januari-dry-Februari). Ik ben ook niet zo van de “opgedrongen interventies” maar het leek me even willekeurig om me er pertinent tegen af te zetten dan er aan mee te doen, terwijl ik ook bewust ben van de gezondheidsrisico’s van alcohol.

    Het is, zoals Doctorandus op het gebied van Niets al aangeeft, goed om bewust bij je gewoontes stil te staan maar ook onbewust heeft het nut. Slechte gewoontes sluipen er vaak in, en worden geleidelijk slechter. Het kan nuttig zijn om dat proces even te ‘resetten’, het schijnt dat zo’n 70% van de mensen die aan Dry Januari meedoen daarna minder drinken dan ze er voor deden, ook al gaan ze in Februari weer “aan de zuip”. De bewuste beslissing is dus niet anders, het doorbreken van de gewoontes verandert het onbewuste proces.

    Je lichaam zal gedurende deze periode zich ook herstellen van de herstelbare gevolgen van alcohol, dus je komt er hoogstwaarschijnlijk gezonder uit. Dat je die gezondheid daarna weer nieuwe schade doet doet niet af aan het feit dat je het relatief minder schade hebt gedaan.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top