Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
29 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Groot, open en (nog) wat kaal: nieuwbouw Kralingse Zoom is klaar

Gepubliceerd: 29 August 2023 • Leestijd: 2 minuten en 18 seconden • Nieuws

Nog niet alles is helemaal af en de officiële opening vindt pas plaats op 11 oktober maar het ruime, open bouwdeel C van locatie Kralingse Zoom wordt deze week voor het eerst gebruikt door het onderwijs.

Daarmee hoeven de panden aan de Posthumalaan en de Max Euwelaan niet meer te worden gehuurd, zitten alle economische opleidingen weer op de KZ en heet het hele instituut weer Rotterdam Business School (RBS).

Sportmarketing & management zat sinds mensenheugenis aan de Max Euwelaan (vlakbij locatie KZ). Onderwijsmanager Maarten Uwland vindt de nieuwe thuisbasis (de vijfde verdieping van de nieuwbouw) een flinke verbetering. ‘Van docenten hoor ik: “Was ik nu maar student”’. Hij wijst daarbij naar de zogenoemde aanlandplekken die studenten op elke verdieping ruimte bieden om elkaar te ontmoeten en om met elkaar aan projecten te werken. Uwland: ‘En om na de les dingen uit te werken; op de Max Euwelaan konden ze nergens terecht.’

  • Studenten op weg naar les
  • Beneden hal
  • Bar nieuwe Grand Cafe
  • Tafels van circulair hout
  • Glazendak
  • Bovenruimte van hout, ramen en glazen dak met veel schaduwen

Houten vloerdelen uit een gymzaal

Heimwee naar het eigen gebouw ziet Uwland niet echt bij zijn collega’s. ‘Hier heb je ook een eigen verdieping, en omdat we op bovenste verdieping zitten heb je ook geen doorloop van andere studenten.’ Net als aan de Max Euwelaan krijgt deze verdieping ook ‘sportinrichting’. Tafels worden ‘bekleed’ met houten vloerdelen uit een gymzaal, en alle lokalen krijgen binnenkort een eigen thematische look. Uwland: ‘Een reclamebureau begint binnenkort met de bestickering.’

Docent Dick Vierling is alvast blij met het nieuwe gebouw. ‘Mooi, ruim, en alles is nieuw’, laat hij enthousiast weten. Ook docent international business Helen de Haan, ze zit op de vierde verdieping in de aanlandplek, met uitzicht op de Van Brienenoordbrug, reageert enthousiast. Net als een collega van haar op de begane grond. ‘Oké, ik heb hier nog geen printer en een koffieapparaat en moet een stukje lopen, maar dat komt wel goed. Ik vind het een mooi gebouw.’

Brandonveilige gevelplaten

De opleiding international business – cq het internationale instituut RBS – was vanaf najaar 2018 gehuisvest in het huurpand aan de Posthumalaan, en daarvoor tijdelijk in het WTC op het Beursplein. Men vertrok in januari 2018 uit bouwdeel C van de KZ toen uit onderzoek bleek dat de gevelplaten van dat deel van locatie niet voldeden aan de toenmalige normen van brandveiligheid.

Dat onderzoek volgde na de brand in de Londense Grenfell Tower, waarbij een jaar eerder 71 mensen omkwamen, mede als gevolg van de licht ontvlambare gevelplaten die ook op de KZ waren gebruikt.

De HR besloot uiteindelijk om het pand niet te renoveren maar te slopen, en er een nieuw pand voor terug te laten komen. Een onafhankelijk onderzoek wees overigens later uit dat het met de brandonveilige situatie wel meeviel. Het college van bestuur stelde dat ze sowieso zou hebben gekozen voor sloop en nieuwbouw.

Grand café binnenkort open

Inmiddels is die nieuwbouw er dus en ook studenten zijn er blij mee. ‘Het ziet er echt mooi uit!’, reageert een derdejaars finance & control die de afgelopen jaren al op de KZ studeerde. ‘Maar het is (met de nog her en der afwezige bewegwijzering, red.) wel een doolhof. ‘En tot mijn verbazing hebben wij ook les in het C-gebouw.’

De studenten van zowel de oude als de nieuwe bouwdelen krijgen er in de nieuwbouw een groot grand café bij op de begane grond. De nieuwe horecagelegenheid gaat binnenkort open.

Tekst: Jos van Nierop
Foto’s: Darice da Cuba

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top