Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
7 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Hogeschool Rotterdam verwacht in september iets meer eerstejaars

Gepubliceerd: 12 June 2023 • Leestijd: 2 minuten en 9 seconden • Nieuws

De HR verwacht aanstaande september 11.408 eerstejaars te verwelkomen. Dat wordt duidelijk uit de prognose van eind mei op basis van onder andere de aanmeldstanden. Het zou een toename betekenen van 3,1 procent; in september 2022 startten er 10.936 studenten.

Het aantal eerstejaars dat aan een bacheloropleiding begint is een stuk lager dan een paar jaar geleden maar neemt vergeleken met vorig jaar een fractie toe (prognose: 9080) De tweejarige associate degrees (Ad) en de masteropleidingen zitten procentueel flink in de lift. De Ad’s gaan van 1511 naar 1790 eerstejaars, de masters van 397 naar 538.

Nieuwe Ad social work populair

Bij de Ad’s doet de nieuwe opleiding social work het erg goed met een prognose van 290 eerstejaars. De populariteit van deze tweejarige social work-opleiding correspondeert met een waarschijnlijke afname van eerstejaars bij de voltijdvariant van de bacheloropleiding social work (van 520 naar 460). Daarnaast zijn er nog twee nieuwe Ad’s: event & experience management (prognose 50) en information security management (prognose 20). 

Voor de Ad’s van de HOD (Hoger Onderwijs Drechtsteden) die ook bij de HR horen, is de eerdere prognose van beduidend meer eerstejaars dan in 2022 naar beneden bijgesteld van 128 naar 40, ongeveer hetzelfde aantal als een jaar geleden.

Logistics management in de min

Een bacheloropleiding van de HR die minder populair is geworden is logistics management (van 140 naar 70 eerstejaars); of het meespeelt is niet bekend maar de opleiding kende het afgelopen jaar organisatorische problemen en verhuisde van locatie én instituut (van IGO naar RMI).  

Bij IGO doen vastgoedkunde en ruimtelijke ontwikkeling het iets minder goed dan een jaar geleden. Instituut CMI doet het beter dan vorig jaar met informatica en de nieuwe opleiding data science & AI (prognose 110 studenten).

RAC wordt komende jaren groter

Er is ook een prognose gemaakt voor de instroomcijfers per instituut tot 2027. Met name bij de RAC wordt een stijgende lijn verwacht. Bij de instituten ISO en RMI zal de instroom naar verwachting verder dalen.

In z’n totaliteit verwacht de HR de komende jaren een licht stijgende lijn wat betreft zowel het aantal instromers (bijna 12.000 in 2027) als de totale studentenpopulatie; nu telt de HR 39.414 studenten, in 2027 verwacht de hogeschool op 40.091 te zitten. Zo’n 76 procent van de studenten zal dan een bacheloropleiding volgen, nu is dat zo’n 80 procent. Het aantal studenten aan masteropleidingen en Ad’s gaat omhoog, vooral omdat er nieuwe opleidingen bijkomen waardoor de instroom zal toenemen.

Meer studenten door versoepeld bsa-beleid

Bij de prognose van het toekomstige studentenaantal is rekening gehouden met het versoepelde nieuwe (tijdelijke) bsa-beleid waarbij er in plaats van een bindend studieadvies (bsa) sprake is van een dringend studieadvies. Daardoor zullen er naar verwachting minder studenten afhaken in het eerste en tweede jaar en zal het aantal bachelorstudenten in de hogere jaren dus groter zijn.

Het verwachte toekomstige studentenaantal is inclusief de opleidingen die er nog niet zijn maar die de HR wel heeft aangevraagd. Het gaat daarbij om tien masters en vier Ad’s van HOD. De aanvraagprocedures van deze opleidingen zijn nog niet afgerond, het is dus nog niet definitief dat ze – vanaf 2024 – daadwerkelijk mogen starten.

Tekst: Jos van Nierop
Illustratie: Demian Janssen

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

 Profielen, het onafhankelijke nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam, deelt wekelijks artikelen op Linkedin. Ben jij onze nieuwe connectie?

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top