Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
2 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

HR-student Tineke zet zich in voor Happietaria: restaurant voor het goede doel

Gepubliceerd: 21 April 2023 • Leestijd: 3 minuten en 18 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Bij Happietaria Rotterdam eet je vanaf 22 april tot en met 20 mei niet alleen lekker tegen vriendelijke prijzen, maar steun je ook een goed doel! Dit weekend opent het pop-uprestaurant, en student civiele techniek Tineke is volop in actie bij de voorbereidingen.

Tineke  in het restaurant

Het pop-up restaurant wordt volledig gerund door studenten die zich vrijwillig inzetten. Dit jaar wordt de gehele opbrengst gebruikt om mensenhandel in Nepal tegen te gaan. De voorbereidingen zijn nog in volle gang, vertelt Tineke, eerstejaars civiele techniek aan de Hogeschool Rotterdam. ‘Er moet nog veel gebeuren. De bar moet worden ingericht, de wc is kapot en er zijn nog geen stoelen of tafels’, vertelt terwijl ze aan de bar zit.

de ruimte met een emmer

Het is de maandag voor de opening van Happietaria en de avond ervoor hebben de studenten alle muren geschilderd in een prachtige donkerblauwe kleur. Tineke gaat straks verder met schoonmaken. ‘Deze week ben ik vrij, want het is herkansingsweek en ik heb toevallig geen herkansingen, dus ik kan wat meer doen in het pand.’

Volledig georganiseerd door studenten

‘Ik ben iemand die overal ja tegen zegt’, vertelt ze, ‘dus toen ik hoorde dat ze iemand nodig hadden voor sponsoring en inkoop, leek me dat een leuke ervaring. Ik vind het leuk om iets te doen voor het goede doel en het is een mooie manier om nieuwe mensen te leren kennen.’

Tineke legt uit wat Happietaria is. ‘Happietaria werkt samen met stichting Tearfund. Tearfund zet zich in tegen armoede en onrecht. Elk jaar worden er Happietaria-restaurants in grote studentensteden geopend, zoals Groningen, Rotterdam en Utrecht. De Happietaria’s worden volledig georganiseerd door studenten. Iedereen werkt vrijwillig en zo draaien we samen een maand lang om geld op te halen voor het goede doel.’

Ze laat de drankenkaart zien met gepersonaliseerde namen zoals ‘Appiechino’ en ‘Estherpresso’.

Van het zoeken naar een pand tot het vinden van sponsoren: de studenten regelen alles helemaal zelf. Er helpen zo’n dertig man bij de voorbereidingen en vanaf de opening zijn er dagelijks vrijwilligers die helpen met serveren en koken, vertelt Tineke. Ook het menu is ook samengesteld door studenten en bestaat uit heerlijke Nepalese gerechten. ‘Er is ook een drankenkaart waarvoor mensen tegen betaling namen mochten bedenken voor de drankjes.’ Ze laat de drankenkaart zien met gepersonaliseerde namen zoals ‘Appiechino’ en ‘Estherpresso’.

Tineke richt zich op de sponsoring en inkoop: ‘We hebben de afgelopen tijd allemaal bedrijven gebeld met de vraag of ze geld of spullen willen doneren. Vaak kregen we “nee” te horen, maar in totaal hebben we toch voor bijna 12.000 euro aan donaties en goederendonaties binnengehaald.’ Onder andere Unilever en Lassie hebben bijgedragen aan Happietaria Rotterdam.

Mensenhandel door verdrukkende armoede

Dit jaar richt Happietaria zich op mensenhandel in Nepal. In Nepal is de armoede in sommige gevallen zo verdrukkend dat mensen, vooral vrouwen en kinderen, verkocht worden. Ook gebeurt het dat mensen verhuizen om werk te vinden en dan in een onbekende omgeving ten prooi vallen van mensenhandelaren.

Toen het goede doel werd bekendgemaakt, heeft Tineke zich meer verdiept in het onderwerp. ‘Ik heb veel gelezen over wat er allemaal gebeurt in Nepal. Het begrip mensenhandel is een onderwerp dat weinig wordt behandeld naar mijn idee. Mensen praten er niet graag over en vinden het onderwerp armoede bijvoorbeeld veel makkelijker om te bespreken.’

‘Het is belangrijk om terug te geven’

Door de normen en waarden die Tineke vanuit huis heeft meegekregen, vindt ze het belangrijk om zich in te zetten voor goede doelen. ‘Ik zeg heel vaak “ja” tegen dit soort acties. Ik heb bijvoorbeeld tijdens Kerst bij de voedselbank geholpen en ik heb ook vaak rondgelopen met een collectebus. Zelf ben ik opgegroeid met de gedachte dat je moet teruggeven. Mijn ouders zijn daar veel mee bezig, want mijn moeder zit in de gemeenteraad en mijn vader doet vaak dingen voor de kerk.’

Tineke raadt andere studenten aan om zelf af en toe ook een bijdrage te leveren aan een goed doel. ‘Je hebt altijd wel tijd over tijdens je studie. Die kun je gebruiken om op de bank te zitten of je gaat gewoon lekker aan de slag voor een goed doel.’

De opening geeft een ‘Sinterklaasgevoel’

Op zaterdag 22 april is de opening van Happietaria. Het wordt een groot feest en Minister Carola Schouten komt het lintje doorknippen. Tineke heeft er veel zin in, maar vindt het ook wel spannend. ‘Het is voor iedereen spannend, want alles moet op tijd geregeld zijn. Het geeft een soort Sinterklaasgevoel: gaat alles op tijd klaar zijn?’, zegt ze terwijl ze om zich heen kijkt naar het nu nog lege restaurant.

Kom jij 22 april een hapje eten voor het goede doel aan het Samuel Mullerplein 19A? Happietaria is tot en met 20 mei open en serveert je graag een heerlijk gerecht!

Volg Happietaria ook op Instagram: @happietaria.rotterdam

Tekst en foto’s: Lineke Prinsen

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top