‘Iedereen heeft een talent en het is zo jammer als taal in de weg staat’
Mustafa al Mshikhs (23) is tweedejaars finance & control aan de HR. Met zijn bedrijfje ‘The Speedline’ geeft hij studiekeuzebegeleiding aan nieuwkomers. ‘Een paar jaar geleden stond ik in hun schoenen en nu kan ik wat terugdoen.’
‘Toen ik zelf in 2019 met ons gezin uit Saoedi-Arabië naar Nederland vluchtte, was het best lastig om mijn plek te vinden en te starten met studeren. Uiteraard was de taal een grote barrière. Ik had nooit eerder Nederlands gehoord en ik moest het dus helemaal vanaf nul oppakken.
‘Ik had nooit eerder Nederlands gehoord en ik moest het dus helemaal vanaf nul oppakken.’
‘Wij zijn een gezin van vier kinderen en allemaal zijn we behoorlijk ambitieus. We willen er graag wat van maken en de lat ligt hoog. Maar hier in Nederland was het echt lastig voor mij om uit te vinden welke studie het zou moeten worden en welke onderwijsinstelling bij m’n niveau past. Mbo, hbo en universiteit, dat onderscheid is bij ons heel anders. Als je dan de taal niet spreekt, heb je geen idee waar je in Nederland moet beginnen met zoeken. Daarnaast zijn er ook zo veel verschillende instellingen. Welke past bij jou?
‘Het eerste jaar was ik fulltime bezig met het leren van de taal op A1- tot B1-niveau. Daarna heb ik aan de Fontys Hogeschool in Eindhoven een pre-bachelor programma gevolgd voor mensen die hier willen starten met studeren. Vervolgens deed ik staatsexamen op B2-niveau en nu ben ik hier in Rotterdam en studeer ik aan de hogeschool.
‘Er zijn zo veel onderwijsinstellingen en niveaus, en dan ook nog allemaal pre-programma’s.’
‘Het was een enorm lange weg met veel obstakels en onduidelijkheden. Er zijn zo veel onderwijsinstellingen en niveaus, en dan ook nog allemaal pre-programma’s. Waar moet je beginnen? Dat kan anders, dacht ik. Samen met mijn zus en een vriend ben ik in mei van dit jaar gestart met het opzetten van ‘The Speedline of study in Holland’. Het doel is mensen die naar Nederland komen en willen studeren, te helpen en te begeleiden bij het maken van de juiste keuze.
‘De rolverdeling is helder. Ik “doe” het hbo, mijn zus de universiteit en onze “collega” doet het mbo-gedeelte. Ieder is deskundig op z’n eigen niveau en we weten er goed onze weg te vinden. Dat helpt.
‘Tijdens de trainingen vertellen we hoe het onderwijssysteem in elkaar zit en welke mogelijkheden er allemaal zijn. We kijken naar waar de persoon op dat moment staat. Wat hij of zij zou willen. Welke diploma’s diegene heeft en wat er eventueel nog moet gebeuren om in Nederland te kunnen starten met een studie, en ook welke organisaties kunnen helpen met de taal en met financiële steun. Bij mij zelf duurde dat zeker tweeënhalf jaar. Fijn als je een beetje hulp krijgt zodat je sneller je weg vindt en meteen op de goede plek terechtkomt.
‘Fijn als je een beetje hulp krijgt zodat je sneller je weg vindt en meteen op de goede plek terechtkomt.’
‘In ‘The Speedline’ bieden we per jaar vier avondcursussen van vijf tot zes weken. Fysiek, op de vrijdagavond op een mooie locatie in Dordrecht en op de zondag online als herhaling en voor extra vragen. We maken eerst kennis met elkaar, we vragen naar wat ieders doelen, dromen en ambities zijn en hoe ze die willen bereiken. Vervolgens vertellen wij uitgebreid over het Nederlandse onderwijssysteem en welke niveaus en mogelijkheden er allemaal zijn. Dan kan iemand echt een plan gaan maken. Bijvoorbeeld via het mbo naar het hbo. Of een pre-bachelor en daarna naar de hogeschool.
‘We zijn er voor alle nieuwkomers, maar richten ons op mensen met A2- of B1-niveau, je moet dus wel enigszins de Nederlandse taal machtig zijn. Onze sessies zijn in het Nederlands en soms in het Engels als dat voor sommige deelnemers beter werkt.
‘In het begin hadden we vooral nieuwkomers uit de Arabische landen, Afghanistan en Iran, maar inmiddels is het veel breder en zitten er ook Oekraïners tussen. We kunnen iedereen helpen en begeleiden en dat lukt inmiddels ook aardig. We hebben al best wat mensen naar een leuke opleiding geholpen, een paar aan een stageplek en eentje aan een echte baan als assistent audit. Dus het werkt echt. Iedereen heeft een talent en het is zo jammer als dat er niet uitkomt door de taalbarrière.’
‘We hebben al best wat mensen naar een leuke opleiding geholpen, een paar aan een stageplek en eentje aan een echte baan.’
‘Wat ik er zelf leuk aan vind, is vooral het kunnen helpen van mensen. Een paar jaar geleden stond ik in hun schoenen en nu kan ik wat terugdoen. Dat vind ik mooi. Ik merk dat ik sociaal ben en graag contact heb met mensen. Naast mijn school werk ik ook als recruiter en ben ik voortdurend op zoek naar jong talent. Dus ook tijdens onze sessies hou ik mijn ogen en oren goed open. Zo help je elkaar toch?
‘Op 12 januari starten we met de volgende cursus. Er is plek voor zo’n vijftien deelnemers. Daar kun je je nog voor aanmelden. Op onze Insta TheSpeedLine vind je alle informatie.’
Tekst en foto: Sanne van der Most
Taal is erg belangrijk, inderdaad. Nu moet ik jou (Mustafa) echt grote complimenten geven! Het is heel moeilijk om een nieuwe taal te leren, zeker na de 10de jaar, en naar mate iemand ouder wordt, nog moeilijker en Nederland is objectief gezien een van de moeilijkste talen op deze planeet. Echt heel knap dat je het zo snel geleerd hebt!