Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
25 juli 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Kabinet wil kwart miljard minder uitgeven aan studenten-ov

Gepubliceerd: 22 September 2023 • Leestijd: 1 minuten en 9 seconden • Nieuws

Het kabinet trekt ruim een kwart miljard euro minder uit voor de ov-kaart van scholieren en studenten. Vervoersbedrijven voorzien dat ze diensten moeten gaan schrappen waar studenten hinder van zullen ondervinden.

Nu krijgt de ov-sector nog ruim 1 miljard euro per jaar om studenten en scholieren te vervoeren. Dat wordt straks zo’n 740 miljoen euro als het aan kabinet ligt, meldt dagblad NRC.

Gereisde kilometers

In de overeenkomst die het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap (OCW) met de vervoerders heeft staat het tarief wordt bepaald door het aantal studenten maal het aantal gereisde kilometers maal een vast bedrag per kilometer.

Het aantal gereisde kilometers per student wordt eens in de drie jaar vastgesteld op basis van een enquête onder studenten. Het ministerie heeft gekeken naar de periode tussen medio 2022 en medio 2023. 

Maar die periode is volgens de vervoerders niet representatief, want het ov was toen nog niet hersteld van de coronacrisis. Veel minder mensen, en dus ook studenten, maakten toen gebruik van het openbaar vervoer. 

De lagere vergoeding heeft grote negatieve gevolgen voor met name het stads- en streekvervoer, stelt OV-NL, de branchevereniging van vervoerbedrijven. 

Kamermeerderheid

Of de bezuiniging wordt doorgevoerd, valt nog te bezien. De Tweede Kamer maakt zich al langer zorgen over de verschraling van vooral het regionale ov. Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer steunde daarom donderdag een amendement van de ChristenUnie en GroenLinks dat het demissionaire kabinet vraagt om in de begroting alsnog 300 miljoen euro vrij te maken voor het regionale ov. Daarnaast wil de Kamer er 120 miljoen euro bij voor de NS, om zo te voorkomen dat de prijzen volgend jaar omhoog moeten.

Tekst: HOP, Peer van Tetterode
Illustratie: Marit Beukers

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top