Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
29 maart 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Let op, je moet de basisbeurs zelf aanvragen!

Gepubliceerd: 8 June 2023 • Leestijd: 1 minuten en 4 seconden • Nieuws

Studenten moeten de basisbeurs zelf aanvragen als ze er recht op hebben. Ze krijgen hem niet automatisch. Met een campagne en brieven gaat studiefinancier DUO dat onder de aandacht brengen.

illustratie van een stapel zilveren munten met een gouden munt bovenop

Vanaf september kunnen studenten weer een basisbeurs ontvangen. Het gaat om 110 euro per maand voor thuiswonende studenten en 275 euro per maand voor studenten die uit huis zijn. Die laatste groep krijgt er komend studiejaar ook nog eens 164 euro bovenop vanwege de hoge inflatie. 

Maar studenten moeten die beurs wel aanvragen. Dat kan vanaf maandag 19 juni via MijnDUO. Studenten krijgen het geld dus niet automatisch op hun rekening gestort. Het gaat immers om een ‘lening’, die pas kwijtgescholden wordt als studenten binnen tien jaar hun diploma behalen.

Hoeveel jaar?

Studenten hebben recht op een basisbeurs voor de ‘nominale’ duur van hun opleiding. Duurt je opleiding vier jaar, dan heb je recht op vier jaar basisbeurs. Ouderejaars moeten eerdere studiejaren ervan aftrekken. 

Zit je nu in het eerste jaar van een vierjarige opleiding, dan heb je straks nog drie jaar recht op de basisbeurs. Ben je nu al vierdejaars, dan loop je de basisbeurs dus mis. Als je een master gaat doen, kun je hem weer aanvragen.

Acht jaar weg

De basisbeurs is acht jaar weggeweest. Het toenmalige kabinet van VVD en PvdA schafte hem af met steun van D66 en GroenLinks. Maar de politieke wind is gekeerd en gisteren heeft de voltallige Eerste Kamer ingestemd met de terugkeer.

Het ministerie schat dat 435 duizend studenten gebruik kunnen maken van de nieuwe basisbeurs, waaronder zo’n 124 duizend eerstejaars.

Tekst: HOP, Bas Belleman
Illustratie: Demian Janssen

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top